Večernji list - Hrvatska

Američke carine na uvoz čelika srušit će rast EU, Kinu neće omesti

Europa se boji pritiska kineske robe koja će krenuti prema njoj

- Ljubica Gatarić ljubica.gataric@vecernji.net ZAGREB

Amerikanci tvrde da je Kina zagospodar­ila proizvodnj­om čelika, ali i ostalih roba, nepošteno, preko tečaja i visokih subvencija

Do prije 40 godina Kina je držala samo pet posto svjetske proizvodnj­e čelika, do prije 10 godina trećinu, a danas svaka druga tona čelika ima na sebi oznaku “Made in China”! Lani je u svijetu proizveden­o 1700 milijuna tona čelika, od čega u Kini 831 milijun, osam puta više nego u drugoj zemlji po proizvodnj­i, Japanu, koji ga godišnje proizvede 104 milijuna tona. Treća je Indija sa 101 milijun tona, a četvrte su Sjedinjene Američke Države koje su pale na samo pet posto svjetske proizvodnj­e, tj. na oko 81 milijun tona, premalo za domaće potrebe. Amerikanci tvrde da je Kina zagospodar­ila svjetskom proizvodnj­om čelika, ali i ostalih roba, nepošteno, preko tečaja i visokih državnih subvencija, pa su joj u ožujku uveli 25 posto carine na čelik i 10 posto na aluminij kako bi zaustavili uvoz u SAD. No, iste te carine pogađaju i najvažnije američke partnere čiji je udio u svjetskoj trgovini čelika bitno manji. Trgovinski rat uvijek za sobom povlači mjere odmazde, tako da se čeka kako će Europska unija odgovoriti na lipanjsko proširenje carina i na nju. Sad su međusobne carine niže od tri posto. Kina se od Trumpovih mjera vjerojatno neće ni nakašljati, a Europa se i bez izravnih carina sa SAD-om boji pritiska kineske robe. Dan DiMicco, moćnik iz američke industrije čelika i jedan od Trumpovih savjetnika iz predsjedni­čke kampanje, čvrsto brani Trumpov potez, jer je, kako piše za politički portal The Hill, u 20 godina u SAD-u u industriji nestalo 60 tisuća tvrtki i pet milijuna radnih mjesta.

Slijedi 40.000 otkaza

– Nijedna zemlja ne može biti ekonomski samodostat­na ako u glavnim resursima ovisi o drugima – tvrdi DiMicco koji očito predvodi novi val globalnog protekcion­izma zbog kojega se ostali u svijetu drže za glavu. Nezadovolj­nih ima i u SAD-u, a studija tamošnjeg Vijeća za vanjsku trgovinu procjenjuj­e da će carine vrlo brzo uništiti 40 tisuća radnih mjesta u automobils­koj industriji. Desni populistič­ki pokreti navijaju za Trumpa, a ima mišljenja da bi sve moglo završiti američkim izlaskom iz Svjetske trgovinske organizaci­je WTO, što bi uzdrmalo globalne ekonomske tijekove kakve sada poznajemo i usporilo rast svjetske ekonomije. Prenošenje carine prema EU, Kanadi i Meksiku dovest će do protumjera tako da trgovinski rat neće zahvatiti samo metalsku branšu. Željko Lovrinčevi­ć, analitičar Ekonomskog instituta Zagreb, pojašnjava da Kina nije jedini američki problem, već i ekonomska logika u vlastitoj zemlji. SAD je godinama zanemariva­o svoje čeličane koje tehnološki znatno zaostaju za sličnim postrojenj­ima u konkurents­kim državama.

Ulaganja se nisu isplatila

– Industrija čelika je kapitalno jedna od najintenzi­vnijih te traži puno ulaganja koja se vlasnicima čeličana nisu isplatila. Trump pokušava smanjiti uvoz kako bi pridobio investitor­e, ali teško da će u tome uspjeti. Industrija specijalni­h čelika otišla je iz Amerike, ali su napravljen­i veliki iskoraci u farmaciji, avioindust­riji i kemijskoj industriji – ističe Lovrinčevi­ć. Europska unija drži 10 posto svjetske proizvodnj­e čelika (prije deset godina držala je 15%), s Njemačkom (43,4 milijuna tona) na sedmom i Italijom (24 milijuna tona) na 10. mjestu. Hrvatske tvrtke i vlasti zasad šute, a prema podacima Hrvatske gospodarsk­e komore, iz Hrvatske je 2016. na američko tržište izvezeno roba u vrijednost­i od 222 tisuće eura, od čega čelika za oko 175 tisuća eura i aluminija za 47 tisuća eura.

Iz Hrvatske je 2016. u SAD izvezeno čelika za 175.000 eura i aluminija za 47.000 eura Na Trumpov potez čeka se odgovor Unije koja drži 10 posto svjetske proizvodnj­e čelika SAD je zanemariva­o ulaganja u čeličane, koje su tehnološki znatno ispod sličnih postrojenj­a konkurents­kih zemalja ŽELJKO LOVRINČEVI­Ć Ekonomski institut Zagreb

 ??  ?? Svaka druga tona čelika u svijetu danas ima oznaku “Made in China”
Svaka druga tona čelika u svijetu danas ima oznaku “Made in China”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia