Večernji list - Hrvatska

Deset inženjera iz HAC-a prelazi u HŽ. Radit će na projektira­nju pruge

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net ZAGREB

Ministar mora, prometa i infrastruk­ture Oleg Butković najavio je da će nakon autocesta Hrvatska sav napor usmjeriti na željeznicu Hrvatska nakon završetka gradnje autocesta sav svoj napor usmjerava u gradnju željezničk­e infrastruk­ture – poručio je jučer ministar mora, prometa i infrastruk­ture Oleg Butković na konferenci­ji “Potpora Europske unije za razvoj željezničk­og prometa u Hrvatskoj: trenutne mogućnosti i buduće perspektiv­e” koju je u Zagrebu organizira­o zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec u suradnji s Hrvatskim saborom, Udruženjem europske željezničk­e industrije (UNIFE) i Savezom za željeznicu. Butković je najavio da će uskoro 10-ak inženjera iz Hrvatskih autocesta, koji su vodili gradnju autocesta, prijeći u HŽ Infrastruk­turu kako bi se ubrzalo i poboljšalo projektira­nje na željeznici. Nakon Pelješkog mosta, hrvatski prioritet je, prema Butkovićev­im riječima, gradnja nizinske pruge. A cilj je da ona bude sagrađena do 2030.

Nedostatna ulaganja

Maja Bakran Marcich, zamjenica direktora Opće uprave za mobilnost i promet u Europskoj komisiji, istaknula je da željeznice u RH bitno zaostaju za prosjekom EU pa navela podatak da je dovršenost osnovne Transeurop­ske prometne mreže (TEN–T), kad je riječ o željezničk­oj mreži, kod nas na razini pet do šest posto, dok je prosjek EU 60 posto. Ona je kazala i da zastarjela i ograničena infrastruk­tura rezultira niskom konkurentn­ošću željeznice, a tome dodatno doprinose nedostaci zakonskog okvira i dominantan položaj javnih poduzeća. Željeznice u Hrvatskoj, prema riječima Bakran Marcich, obilježava­ju i višegodišn­ja nedostatna ulaganja pa se tako planovi investicij­a kontinuira­no ne ispunjavaj­u. Iznijela je podatak da je HŽ Infrastruk­tura u 2014. realiziral­a svega 30 posto plana investicij­a. Stoga je željezničk­a mreža stara i loše tehničke kvalitete pa ne čudi da je prema Word Economic Forumu kvaliteta željeznica u RH druga najniža u EU s ocjenom 2,73, dok je prosjek EU 4,36. Hrvatska je pak od ulaska u EU iz fondova dosad povukla 865 milijuna eura, istaknula je Bakran Marcich. Škrlec je među ostalim kazao da gradnja pruge za vlakove velikih brzina poput Eurostara zahtijeva međudržavn­e pregovore koje trebamo pokrenuti jer postoje potencijal­i povezivanj­a unutar dunavske i jadransko-jonske makroregij­e.

GORAN MARIĆ: Zakon nije stranački, ideološki niti je kartelski, nego je od nacionalno­g interesa. To je poticanje gospodarsk­e renesanse Hrvatske

 ?? PATRIK MACEK/ PIXSELL ?? Ministar državne imovine predstavio novi Zakon o upravljanj­u državnom imovinom
PATRIK MACEK/ PIXSELL Ministar državne imovine predstavio novi Zakon o upravljanj­u državnom imovinom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia