Večernji list - Hrvatska

“Hrvatskom junetinom” do potrošača

Novi brend jamči kvalitetu mesa s domaćih farma, kaže Darko Celovec

- Jolanda.rak-sajn@vecernji.net

Oko 300 članova udruge Baby Beef godišnje proizvede 120.000 tovne junadi, od koje ostvare oko 1,2 milijarde kuna prihoda Jolanda Rak Šajn Desetljeći­ma kvalitetu naše junetine priznaju najzahtjev­nija tržišta, poput Toskane gdje kupuju koliko god možemo proizvesti, a na policama hrvatskih trgovina, u restoranim­a i hotelima domaća junetina izjednačen­a je s uvoznom, koja nije ni vidjela hrvatske farme. Vrijeme je stoga za brend “hrvatska junetina” kojim će se garantirat­i kvaliteta, izvornost, prepoznatl­jivost i dostupnost domaćeg mesa, poručili su s jučerašnje konferenci­je za novinare uzgajivači tovne junadi okupljeni u udrugu Baby Beef. Na stvaranje vlastita brenda potaknulo ih je ukidanje znaka “meso hr- vatskih farmi” za meso porijeklom od teladi iz uvoza.

Nema domaće teladi

Zbog devastiran­og stočnog fonda, nepovoljne genetike te mogućnosti da u Hrvatskoj nabave najviše 30 posto potrebne teladi za tov, tristotinj­ak članova udruge Baby Beef, koji čine čak 90 posto tovnog govedarstv­a u Hrvatskoj, i nemaju izbora nego da ostalu telad kupe u Rumunjskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj... Tele od 80-ak kilograma u idućih će godinu i više dana na domaćim farmama pojesti i pet tona domaće silaže dok dosegne težinu od 550 do 600 kilograma, čime joj se daje dodana vrijednost, zapošljava radna snaga na farmama... No tovna junad, iako je riječ o 120.000 grla godišnje i proizvodnj­i vrijednoj više od 1,2 milijarde kuna, za Hrvatsku očito nema snagu talijanske kave ili belgijske čokolade, kojih također nema bez sirovine iz trećih zemalja, pa su tovljači brend počeli graditi vlastitim novcem. U mjesec dana već se gotovo stotinjak članova udruge, trgovaca, mesnica, distribute­ra i restorana (PIK Vrbovec, Mesnice Šturlić, MTO Pa- leka, Valvita, Rigeta...), uključilo u lanac proizvodnj­e i prodaje mesa i mesnih prerađevin­a s oznakom “hrvatska junetina”. No plan je da do kraja godine brend bude dostupan na puno više mjesta.

Promocija gastro Hrvatske

– Naša marka jamčit će da je meso zdravo, svježe, iznimne kvalitete i mekoće koju mu daje intramusku­larna zamašćenos­t – kaže predsjedni­k udruge Baby Beef Darko Celovec, koji se nada da će brend brzo osvojiti i turiste u RH i potrošače izvan naših granica. Već sada 35.000 junadi završi u Italiji, a 40.000 u Libanonu. – U “hrvatskoj junetini” vidimo veliki potencijal u promociji Hrvatske kao gastronoms­ke zemlje – ističe Celovec, pa udruga računa i na potpore za marketing poljoprivr­ednih proizvoda dogodine za što je članicama EU na raspolagan­ju izdašnih 200 milijuna eura. Korisnici (distribute­ri, mesnice, restorani, hoteli) znak mogu koristiti isključivo za meso kupljeno kod članova udruge, što je podložno stalnoj provjeri, dok oni pak imaju obvezu stalnog dokumentir­anja i evidentira­nja svih bitnih informacij­a u uzgoju junadi, inače će izgubiti pravo na korištenje znaka.

Oko 75 posto proizvodnj­e udruge Baby Beef izvozi se na Bliski istok i u Italiju

 ?? B. FILIĆ/PIXSELL ?? Oznaka “hrvatska junetina” udruge Baby Beef bit će vidljiva na cijeloj paleti proizvoda, od svježeg mesa, roštiljsko­g programa pa sve do odležanog mesa za odreske
B. FILIĆ/PIXSELL Oznaka “hrvatska junetina” udruge Baby Beef bit će vidljiva na cijeloj paleti proizvoda, od svježeg mesa, roštiljsko­g programa pa sve do odležanog mesa za odreske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia