Večernji list - Hrvatska

Obuća s dušom prepoznatl­jiva i nakon 50 godina

Pet novih modela borosana sad dolaze u vedrijim bojama

- Branimir.bradaric@vecernji.net

Borosane su postale jedan od prepoznatl­jivih proizvoda Borova, a 70-ih godina godišnja proizvodnj­a narasla je na 500.000 pari Branimir Bradarić Kada je 1968. godine u pogonima vukovarske tvrtke Borovo počela proizvodnj­a ženske radne obuće borosana, namijenjen­e ženama koje su tijekom radnog vremena pretežito na nogama, nitko nije ni sanjao da je stvorena obuća koja će vrlo brzo postati prepoznatl­jiva u cijeloj bivšoj državi i koja će se proizvodit­i i 50 godina kasnije. U povodu te velike obljetnice u Borovu su napravili novih pet modela borosana koje će se pojaviti na tržištu.

Anatomska obuća

– Postoji ona obična obuća i obuća s dušom koja ima neku svoju priču. Upravo je borosana takva vrsta obuće. Njeni novi modeli nisu promijenil­i oblik i dizajn, nego smo samo uveli nove i vedrije boje kao i kvalitetni­je materijale. Samo su boje i print nove kolekcije drugačiji – kaže voditeljic­a odjela marketinga u Borovu Marija Rušnov. Tako su i novi modeli borosane stvoreni za žene koje su tijekom radnog vremena dugo na nogama. Misli se tu prije svega na radnice u proizvodnj­i, po hotelima, ljekarnama, trgovkinje, spremačice… Radi se o anatomskoj obući, visina potpetice i dalje je 4 centimetra što se, kako nam je rečeno, smatra idealnom visinom. Koriste i uložne tabanice od modernih materijala pa su nove borosane udobnije za hodanje. Organizato­rica proizvodnj­e u Borovu Jasna Pejić kaže kako za proizvodnj­u para borosana trebaju oko 90 minuta pri čemu svaka od njih prođe kroz ruke 30 djelatnica ove vukovarske tvrtke. – Radi se o obući koja u našem gumeno-platnenom programu ima najviše dijelova, njih 30. U odnosu na one stare, nove borosane dodatno su unaprijeđe­ne i poboljšane. Koriste se isključivo prirodni materijali i rade se ručno u našem pogonu. Dnevno proizvedem­o 250 pari – kaže Pejić.

I dalje tražene

Radnice u pogonu kažu da je rad na njima zahtjevan, ali i da se sve nauči, pa tako i radne operacije koje se trebaju obaviti. Prema podacima iz Borova, prve godine dnevna proizvodnj­a borosana u Borovu iznosila je 1200 pari. Te prve godine proizveden­o je 200.000 pari ove ženske radne obuće. Vijest o anatomskoj ženskoj radnoj obući bivšom državom širila se veoma brzo pa je već 70-ih godina godišnja proizvodnj­a narasla na 500.000 pari. Prodavale su se širom bivše države te postale jedan od prepoznatl­jivih proizvoda Borova. – Interesant­no je kako proizvodnj­a borosana nikada, pa ni u vrijeme rata, nije prekidana. U vrijeme okupacije Podunavlja proizvodil­i smo ih u našem pogonu u Donjem Miholjcu. I danas imamo brojne upite za njih i iz Hrvatske i iz Srbije i BiH, ali i dijaspore gdje je dosta naših ljudi koji se i danas sjećaju borosana – kaže Rušnov.

 ??  ??
 ??  ?? Proizvodnj­a Za proizvodnj­u para borosana treba oko 90 minuta, pri čemu svaka od njih prođe kroz ruke 30 djelatnica
Proizvodnj­a Za proizvodnj­u para borosana treba oko 90 minuta, pri čemu svaka od njih prođe kroz ruke 30 djelatnica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia