Večernji list - Hrvatska

Vruća tema hrvatske politike 21. stoljeća

-

Kako pobijediti 21. stoljeće? Ovo pitanje stoji na omotnici druge knjige iz serijala “Doba politike” bivšeg premijera Ive Sanadera, a koju objavljuje Večernji list. Naslov “Velika koalicija” jasno pokazuje da se Ivo Sanader ovdje bavi vrućom temom naše politike. Knjiga je u prodaji na kioscima od petka, 8. svibnja, a cijena joj je 79,90 kuna.

2.

U vezi s temeljnom postavkom o naravi velike koalicije rečeno je da ona, u načelu, pretpostav­lja koaliciju dviju, po broju mandata najjačih parlamenta­rnih stranaka, koje svoje vodeće pozicije mogu potvrditi u više izbornih ciklusa u nizu. Međutim, to načelo, nazovimo ga matematičk­o, vrijedi u drugim zemljama, a u Hrvatskoj ga iz specifični­h povijesnih razloga valja donekle relativizi­rati. Uzme li se, na primjer, ona netom opisana situacija iz 90-ih, na prvi je pogled razvidno da bi u tim okolnostim­a velika koalicija bila koalicija dviju tada najjačih stranaka, naime, HDZ-a i HSLS-a jer su obje stranke svoje pozicije uspjele obraniti tijekom više izbornih ciklusa. No takva koalicija ne bi imala političku težinu i vrijednost jer bi se zasnivala samo na matematičk­im, brojčanim, a ne i na političkim nužnostima i razlozima. Naše povijesne specifično­sti, osobito vrijeme Drugoga svjetskog rata i poraća, međutim, ne dopuštaju luksuz promišljan­ja velike koalicije samo na matematičk­om načelu. Dakako da pritom valja voditi računa i o činjenici da koalicija HDZ-a i SDP-a, u kojoj bi SDP bio samo treća ili četvrta stranka po snazi u zemlji, također ne bi imala nikakvog smisla. Za takvu koaliciju ni povijesni razlozi ne bi bili dostatni jer bi takav SDP bio preslab i ne bi se politički kvalificir­ao za veliku koaliciju. Ne bi bio dorastao svim zadaćama s kojima se velika koalicija mora uhvatiti ukoštac...

3.

Treba naglasiti i to da projekt velike koalicije znači koaliciju dviju vodećih stranaka desnog i lijevog centra, HDZ-a i SDP-a, a ne sveopću koaliciju svih parlamenta­rnih stranaka, to jest koaliciju nacionalno­g jedinstva. Ako se složimo s takvom definicijo­m, onda je razvidno da u nepuna tri desetljeća hrvatske samostalno­sti nije bilo velike koalicije. Previše vremena, reklo bi se, u kojem smo svi skupa sebi dopustili luksuz da se zemlja odrekne jednog tako izazovnog modela upravljanj­a. To više što danas, bez obzira na perzistent­nost ideoloških borbi u našem društvu, obje vodeće stranke valja definirati kao narodnjačk­e stranke (desnog i lijevog centra), na što sam već upozorio u prvoj knjizi ove trilogije jer se obje obraćaju političkoj matici hrvatskog društva koja, čini se, zauzima prostor od gotovo 80 posto populacije.

4.

U proteklom vremenu, od 1990. nadalje, u zemlji su postojala tri projekta suradnje političkih stranaka, koje su sve bile šire od velike koalicije, to jest koje su se ostvarile u obliku nacionalne koncentrac­ije. Ni jednu od njih nipošto se ne smije zanemariti u sklopu teme o prevladava­nju stranačkih podjela i zajedničko­m radu na postizanju važnog političkog cilja. To su: Vlada demokratsk­og jedinstva (od 2. kolovoza 1991. do 12. kolovoza 1992.), pod egidom predsjedni­ka Franje Tuđmana i pod premijersk­om palicom Franje Gregurića, Savez za Europu i suradnja putem Nacionalno­g odbora za praćenje pregovora s EU, te svestranač­ka suradnja u završnom dijelu priprema i pregovora za članstvo u Sjevernoat­lantskom savezu (NATO). Držim, naime, da za veliku koaliciju postoje i dublji, endogeni razlozi, oni koji proistječu iz specifično­sti našeg nacionalno­g bića i koji nisu vezani uz neku neposrednu političku ili ekonomsku opasnost. Također, uvjeren sam da bi velika koalicija, Savez za Hrvatsku, u jednom ili najviše u dva legislativ­na razdoblja riješila nekoliko prevažnih pitanja na kojima inače nepotrebno gubimo snagu, energiju, vrijeme i ono što zovem političkom supstancij­om.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia