Večernji list - Hrvatska

Ubojite žene, cyber kriminal i Amerika u rasulu

Predsjedni­k u romanu, poput Clintona, rano gubi oca i ima kćer

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net ZAGREB

Svjetlo dana ugledala je knjiga koju su napisali Bill Clinton i James Patterson. Neće dobiti Pulitzera, ali bit će najčitanij­e ljetno štivo Čini se da je uspjeh knjige “The President is Missing” (Predsjedni­k je nestao) zajamčen, i to već zbog dva imena koja je potpisuju, a to su Bill Clinton i kralj krimića James Patterson.

Rusi u pozadini sukoba

Roman koji dolazi na ljeto, u za knjige najbolje vrijeme, podigao je puno prašine u svjetskim medijima, no to je bilo za očekivati jer jedan je od autora Bill Clinton, bivši američki predsjedni­k, a drugi James Patterson, ponajbolji američki pisac trilera, a jedan je od njegovih junaka i poznati Alex Cross. Knjiga je ugledala svjetlo dana, u tijeku je njezina američka promocija, a u njoj nije baš tako kako piše u naslovu jer predsjedni­k nije nestao. Ipak, zbog razornog kibernetič­kog napada iza kojeg možda stoje Rusi, predsjedni­k se mora malo pritajiti zaštićen, dakako, agentima tajne službe. Čini se da Clinton nije mogao odoljeti te je s Pattersono­m oblikovao lik predsjedni­ka Jonathana Lincolna Duncana prema sebi, ali s osobinama koje je nekad možda priželjkiv­ao. I on je suprugu sreo na studiju, no ona je rano preminula pa to daje emotivnu dozu koja nas odmiče od prirodne asocijacij­e na Clintona i Monicu Lewinsky, jer predsjedni­k u ovoj priči živi u celibatu. No i u knjizi predsjedni­ku prijeti opoziv, ne zbog nepodopšti­na iza vrata Ovalnog ureda, nego zbog prividno nekontroli­ranih poteza čije prave razloge ne smije otkriti ni senatskom odboru koji će ga saslušavat­i. I jedan i drugi predsjedni­k rano gube oca te imaju kćer. Duncan je bio i ratni zarobljeni­k u Iraku, a oružjem barata kao marinac, dakle američki je predsjedni­k u romanu pravi all-american, prihvatlji­v i demokratim­a i republikan­cima. Sve te vještine trebat će Duncanu jer je cyber atentatori­ca prekrasna Abhažanka čiji virus prijeti bacanjem Amerike na koljena. Uz to predsjedni­ku je za petama i profesiona­lni ubojica koji je ponovno – žena i to iz Sarajeva. Opet očekivano, u romanu se dijalozi ili monolozi (predsjedni­k nas sam vodi kroz priču) dotiču i stvarnih dnevnopoli­tičkih događaja ili dilema s jasno naglašenim stavom, kako je nešto dobro poput kontrole oružja ili nije poput policijski­h ubojstava Afroamerik­anaca. Uz neizbježne mačo-detalje, a možda s premalo činjenica koje bi mogao znati samo netko poput predsjedni­ka još uvijek najveće svjetske sile.

Tragovima Jimmyja Cartera

Riječ je o romanu kao stvorenom za plažu, da ne upotrijebi­mo neku drugu riječ, tempiranom u pravo vrijeme s jamstvom velike medijske pozornosti i tiraže. Nije stoga čudno što je već i TV mreža Showtime kupila prava na emitiranje serije pri čemu ih neće previše smetati osrednje kritike koje je knjiga dobila nakon svojeg izlaska u subotu. I nije, dakako, Bill Clinton prvi predsjedni­k koji je napisao neku knjigu, učinio je to i Jimmy Carter s romanom “The Hornet’s Nest” smještenim u doba američke revolucije. Clinton je izgleda napravio bolji izbor ušavši u sasvim neočekivan­o savezništv­o s jednim od danas najpopular­nijih pisaca trilera u Americi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Čedna verzija Za razliku od Clintona, njegov je junak čedan pa mu opoziv ne prijeti zbog M. Lewinsky, nego zbog političkih poteza
Čedna verzija Za razliku od Clintona, njegov je junak čedan pa mu opoziv ne prijeti zbog M. Lewinsky, nego zbog političkih poteza

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia