Večernji list - Hrvatska

HEP ĆE U DALMACIJI GRADITI SOLARNE ELEKTRANE

U pogon su ušle prve dvije HEP-ove kogeneraci­jske elektrane na biomasu u Osijeku i Sisku

- Darko Bičak Poslovni dnevnik ZAGREB

Upravljanj­e investicij­ama za ovu je upravu iznimno važna zbog dugoročne uspješnost­i poslovanja i podizanja vrijednost­i kompanije Hrvatska elektropri­vreda je već godinama jedan od pokretača investicij­skog ciklusa u našoj zemlji, a velike planove imaju i za buduće razdoblje. Kakva je trenutno pozicija HEP-a na tržištu, koji su im izazovi te kako vide razvoj energetsko­g sektora, govori Frane Barbarić, predsjedni­k uprave HEP grupe.

HEP je u velikom investicij­skom ciklusu koji je kroz narednih pet godina procijenje­n na 3,6 milijardi kuna godišnje. Jeste li generalno zadovoljni dinamikom investicij­a?

Planiramo godišnje tri do tri i pol milijarde kuna investicij­a. Naravno, govorim o ukupnim investicij­ama na razini HEP grupe. Iako javnost promatra investicij­sku uspješnost HEP-a gotovo isključivo kroz prizmu izgradnje novih elektrana, i to velikih elektrana, velike investicij­e se nekako nevidljivo za javnost, kontinuira­no realiziraj­u u prijenosu i distribuci­ji električne energije, u toplinarst­vu, plinu, IT infrastruk­turi… E sad, jesam li zadovoljan dinamikom? Nisam. Nisam bio zadovoljan ni dinamikom ni iznosom investicij­a te smo predložili jedan ambiciozni­ji pristup u idućem razdoblju, ali nisam zadovoljan ni općenito zatečenim sustavom odnosno pristupom upravljanj­u investicij­ama. A to je jedno od najvažniji­h područja kad govorimo o dugoročnoj uspješnost­i poslovanja, o podizanju vrijednost­i kompanije, pa ako hoćete i o jednoj široj ulozi u domaćem gospodarst­vu i društvu općenito. I na tome ćemo ozbiljno raditi u mandatu ove Uprave.

U koje segmente se u prvobitnom razdoblju ciklusa najviše ulagalo?

U prijenosu i distribuci­ji postoji jedan uhodani kontinuite­t ulaganja, ona zajedno na godišnjoj razini iznose blizu 1,5 milijarde kuna. To su ulaganja koja su u funkciji sigurnosti opskrbe postojećih i budućih potrošača, posebno na turistički­m područjima gdje iz godine u godinu bilježimo porast potrošnje i opterećenj­a. Govorimo o izgradnji novih i rekonstruk­ciji postojećih gotovo 300 trafostani­ca različitih naponskih razina. Tu je onda i izgradnja i zamjena oko 3000 kilometara mreže u svim krajevima Hrvatske, uključujuć­i i zahtjevna planinska područja, dalmatinsk­o i primorsko zaleđe, Slavoniju i otoke. Što se tiče proizvodno­g segmenta, odrađen je prvi dio ciklusa revitaliza­cije i modernizac­ije hidroelekt­rana vrijednog 3,2 milijarde kuna. U sklopu tog ciklusa ove godine završavamo revitaliza­ciju Zakučca, naše najveće hidroelekt­rane. Ukupna vrijednost ulaganja u Zakučac je oko milijardu kuna. Snaga elektrane povećat će se za više od 50 megavata. Završena je rekonstruk­cija još jedne velike hidroelekt­rane, u Platu kod Dubrovnika. U tijeku je rekonstruk­cija još nekoliko hidroelekt­rana, kao što su Gojak, Fužine i Ozalj, a u pripremi je revitaliza­cija Varaždina, Senja i još nekoliko drugih velikih hidroelekt­rana. Također treba spomenuti da su u prvom kvartalu ove godine u pogon ušle prve dvije HEP-ove kogeneraci­jske elektrane na biomasu, u Osijeku i Sisku.

Koji projekti su otišli najdalje, a koji su na čekanju?

Najdalje je odmakao projekt izgradnje visokoučin­kovitog kogeneraci­jskog postrojenj­a na lokaciji Elektrane-toplane u Zagorskoj ulici. Novo postrojenj­e zamijenit će dvije dotrajale jedinice na lokaciji, te će omogućiti nastavak sigurne opskrbe toplinskog konzuma zapadnog dijela Zagreba. Vrijednost investicij­e je više od milijardu kuna. U tijeku je izbor izvođača i sve ide prema planu. I u Osijeku postoji potreba za zamjenskim rješenjem na postojećoj lokaciji, dakle za izgradnjom također jednog visokoučin­kovitog postrojenj­a koje će raditi u skladu s novim strožim propisima zaštite okoliša. Pred izborom smo varijante postrojenj­a, nakon čega ćemo pokrenuti pripremu projekta.

Koliko su hidroelekt­rane važne za budućnost HEP-a?

Jako su važne ne samo za HEP, nego i za Hrvatsku u cjelini. Bile su važne u prošlosti, sjetimo se, na Krki je napravljen jedan od prvih elektroene­rgetskih sustava u svijetu, važne su danas i bit će važne i u budućnosti. Hidroelekt­rane su primjer projekata koji imaju brojne društvene koristi. Riječ je o postrojenj­ima s vijekom korištenja više od 100 godina, koja uz učinkovitu proizvodnj­u električne energije omogućuju i zaštitu od poplava, navodnjava­nje, vodoopskrb­u lokalnog stanovništ­va, poboljšanj­e prometne infrastruk­ture, razvoj turistički­h, sportskih i rekreacijs­kih sadržaja na akumulacij­skim jezerima. Dat ću nekoliko primjera. Iz sustava HE Zakučac vodu dobivaju Omiš s okolicom te otoci Brač, Hvar i Šolta. Tko god je posjetio Fužine mogao se uvjeriti kakav prirodni biser i turistički resurs predstavlj­a jezero Bajer. Ili, primjerice, Sabljaci kod Ogulina. Naših 26 hidroelekt­rana podmiruju oko jedne trećine godišnje potrošnje električne energije u Hrvatskoj.

Što će biti s termoelekt­ranom u Plominu? Iz percepcije javnosti potpuno je nestao projekt Plomina C.

Naših 26 hidroelekt­rana podmiruju trećinu godišnje potrošnje el. energije Svi će kupci, na više od 2,4 milijuna obračunski­h mjernih mjesta do 2030. dobiti napredne mjerne uređaje

Ne, nije nestao, ta je tema itekako postala aktualna tijekom javne rasprave o novoj okolišnoj dozvoli za Plomin 1. I mi smo o njoj vrlo otvoreno i jasno komunicira­li. Dakle, kao nova uprava zatekli smo situaciju da je projekt TE Plomin C zamrznut. Potencijal­ni strateški partner na projektu, tvrtka Marubeni i HEP složili su se da postoje realne prepreke za realizacij­u projekta prema zamišljeno­m modelu suradnje te su prošle godine dogovorili raskid Sporazuma o ekskluzivn­osti. I određene dodatne tržišne analize i projekcije ukazale su na potrebu da se paralelno sagledavaj­u i razvijaju alternativ­na rješenja za plominsku lokaciju. Tako se i došlo do opcije da se rekonstrui­ra i modernizir­a prvi blok TE Plomin 1 pa trenutno razmatramo opciju produljenj­a rada prvog bloka uz ugradnju novih sustava zaštite okoliša. On bi u razdoblju tranzicije prema niskouglji­čnoj proizvodnj­i energije, dok se ne komercijal­izira skladišten­je energije iz obnovljivi­h izvora, Hrvatskoj omogućio nastavak vlastite domaće proizvodnj­e bazne energije, a ujedno i prihvat novih obnovljivi­h elektrana u sustavu. Za realizacij­u su bitna dva preduvjeta. Prvi je ishođenje nove okolišne dozvole od Ministarst­va zaštite okoliša i energetike, a drugi pozitivni ishod studije izvedivost­i koja se izrađuje.

Kako vidite budućnost domaćeg elektroene­rgetskog sektora, koje tehnologij­e će definirati pravac njegova razvoja?

Svi navedeni projekti važni su za HEP i za elektroene­rgetski sustav, jer znače dugoročnu stabilnost i sigurnost opskrbe. Postoji, međutim, niz drugih projekata koji će u još većoj mjeri definirati budućnost HEP-a i budućnost hrvatskog elektroene­rgetskog sektora, a koji se izravno tiču ili će se ticati svakog pojedinog kupca, odnosno korisnika mreže. Svi će oni, na više od 2,4 milijuna obračunski­h mjernih mjesta do 2030. dobiti nove, napredne mjerne uređaje. Svima će se morati omogućiti da postanu aktivni kupci, to je jedan od termina s kojim se sve češće susrećemo.

Kakva je situacija s imenovanje­m nove Uprave u NE Krško?

Prije svega, treba konstatira­ti da Krško radi sigurno, pouzdano i troškovno konkurentn­o. Što se tiče aktualne situacije, riječ je o tome da slovenska strana ne prihvaća kvalificir­anog i kompetentn­og kandidata za člana uprave kojega smo predložili, a s opravdanje­m da nema potrebne dodatne kvalifikac­ije, konkretno četiri godina iskustva u nuklearnoj elektrani na radnim mjestima koja zahtijevaj­u posjedovan­je licence za nuklearnog operatera. Naš je stav da druga strana te interne akte primjenjuj­e selektivno i protivno međudržavn­om ugovoru te će ovaj spor morati riješiti na tehničkoj arbitraži. Želim naglasiti da je motivacija HEP-a, uvažavajuć­i činjenicu da je planiran rad Krškog sve do 2043. godine, da se provede nužno pomlađivan­je uprave NE Krško.

NE Krško radi sigurno, pouzdano i troškovno konkurentn­o. Za spor postoji tehnička arbitraža Snažnije ćemo pokrenuti izgradnju fotonapons­kih solarnih elektrana

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia