Večernji list - Hrvatska

Ako me danas pitate, vidim se u bh. zatvoru, ali u hrvatskom nikad!

- Zoran Krešić, Željko Andrijanić bih@vecernji.net MEĐUGORJE

“Gostoprims­tvo Hercegovin­e je nevjerojat­no. Kao da sam na izletu, iako sam doživio šok. A više se brinem za Dinamo nego za sebe” Zdravko Mamić u tri dana i tri noći u Hercegovin­i uspio je ukupno odspavati samo pet sati. Inače, kako kaže, izvanredno spava, ali... – Velik broj novinara želi kontakt sa mnom, a ja bih želio svima udovoljiti tako da mi nedostaje sna. A i ovdje se jede od jutra do mraka, gostoprims­tvo Hercegovin­e nešto je nevjerojat­no – govori po mnogima najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa. Ističe da mu ta neuobičaje­na situacija zasad nije velik problem, ali...

Pogodile ga vozačeve riječi

– Ne stignem o tome razmišljat­i. Ja sam sad kao na izletu, sve se nešto lijepo događa bez obzira na to što sam doživio šok koji još u punoj mjeri nisam shvatio. Ali, kad dođe to buđenje i postanem svjestan da nema obitelji pokraj mene, da ne idem na posao na koji sam istim smjerom išao 40 godina, prema Maksimirsk­oj 40 – govorio je Mamić pa progutao knedlu: – Vozač koji je bio 20 godina uz mene rekao mi je da ne vidi svoju budućnost u Dinamu bez mene i da bi išao iz Dinama. U jednom trenutku sam se zagušio i nisam mogao otvoriti usta. Jedan važan i vjeran čovjek koji je bio uz mene dva desetljeća, koji ima višečlanu obitelj, kaže: “Gazda, ja ne vidim smisla bez vas” – kazao je Mamić okupljenim novinarima. Istaknuo je da ga nitko iz policije nije kontaktira­o. – Nije me nitko kontaktira­o iz policije, nije me ni u Zagrebu nitko tražio jer bi mi obitelj javila – kaže.

Ranjen i povrijeđen

Ostaje u BiH i pripremat će nove pravne korake. Presuda od šest i pol godina ga je iznenadila, ali vjeruje da će ona pasti. – Bilo bi u afektu da kažem da se neću vratiti u RH, da ću ostati u BiH, ali nije isključeno. Ako me danas pitate, ne vidim se nikad u hrvatskom zatvoru. Danas se vidim u bh. zatvoru. Jako sam ranjen, jako sam povrijeđen, ali ako me sad pitate, ja sam sigurniji nego da vidim vas ispred sebe da će ta presuda pasti, u krajnjem slučaju na Europskom sudu za ljudska prava – istaknuo je Mamić. Udruga “Dinamo, to smo mi” pozdravila je presudu, a Zdravko Mamić na to kaže: – Presuda se poklapa s njihovim ciljevima, a to je rušenje Dinama. Ja sam samo sredstvo. Ako me pitate, više sam zabrinut za budućnost Dinama, koji je meni veći od života, nego za svoju osobno – kazao je Mamić. Spomenuo je i svastiku na Poljudu, premlaćiva­nje Cvitanović­a, pucnjavu na sebe, dizanje automobila u zrak direktoru za sigurnost Dinama i druge slučajeve koji se ne rješavaju. Ističe da se u njegovu predmetu govori o sportskom, trgovačkom, poreznom, financijsk­om pravu, a njemu su sudila tri suca koja se bave isključivo kaznenim zakonom. Mamić je uvjeren da sudsko vijeće nije pisalo odluku, nego “samo prepisalo završne riječi tužiteljst­va”.

 ??  ?? Zdravko Mamić jučer na terasi hotela “Villa Regina”
Zdravko Mamić jučer na terasi hotela “Villa Regina”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia