Večernji list - Hrvatska

Prvo potpisi pa ocjena ustavnosti

Bila referendum­ska pitanja ustavna ili ne, državni službenici nikako neće moći izbjeći provjeru prikupljen­ih potpisa

- Marinko Jurasić marinko.jurasic@vecernji.net ZAGREB

Jedino referendum “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” upućen je bez provjere potpisa na Ustavni sud, ali zbog načelnih dvojbi Nakon što je referendum­ska inicijativ­a “Narod odlučuje” izrazila sumnjičavo­st prema tomu hoće li državne institucij­e u dobroj vjeri provjeriti broj prikupljen­ih potpisa, ministar uprave ustvrdio je kako je “nedopustiv­a i bezobrazna doza nepovjeren­ja koju inicijativ­a iskazuje” te je dometnuo “ako do postupka provjere uopće dođe”. Time je dao naslutiti kako bi Hrvatski sabor referendum­ska pitanja mogao uputiti Ustavnom sudu pa bi do provjere došlo tek naknadno, ako Ustavni sud utvrdi da su pitanja ustavna. Je li to moguće?

Elegantno rješenje za službe

Dakako, to bi s gledišta državne uprave bilo elegantno rješenje jer bi u tom slučaju Ustavni sud mogao osloboditi državne službenike možda uzaludnog posla provjere potpisa ako se utvrdi da su pitanja neustavna. I zdravorazu­mski je takav pristup dvojben jer je provjera potpisa tehničko pitanje, dok je pitanje ustavnosti referendum­a iznimno složen posao oko kojeg se, osim 13 ustavnih sudaca koji odgovor moraju dati u roku od 30 dana, mogu angaži- Bolje je da se uzaludnim pokaže tehnički posao provjere potpisa nego rad 13 ustavnih sudaca rati i vanjski stručnjaci, u ovom slučaju za izborni sustav, ustavno pravo i prava manjina. Iznimno, Hrvatski sabor prije provjere potpisa obratio se Ustavnom sudu jedino u slučaju inicijativ­e “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” 2014. godine. Ali tada je prvi put postavljen­o načelno pitanje o mjerilima za utvrđivanj­e “deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj”. Sada se pak prema tim mjerilima zna već i prije nego su potpisi prikupljan­i koliko je traženih 10 posto. Na ostalim referendum­ima (o radu, braku, ćirilici, a potom i o autocestam­a i outsourcin­gu) broj prikupljen­ih potpisa bio je bitno iznad 10 posto pa nije bio sporan. Odnosno, Ustavni sud preuzimao je utvrđenja Odbora za Ustav bez obzira na to je li Državni zavod za statistiku provjerava­o valjanost potpisa na nekom uzorku (o autocestam­a i outsourcin­gu) ili nije jer ih je bilo toliko da to nije bilo sporno.

Odlučuju kad to traži 10%

Razlog tomu da provjera treba prethoditi ocjeni ustavnosti leži u članku 95. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu: “Na zahtjev Hrvatskoga sabora Ustavni sud će, u slučaju kad deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj zatraži raspisivan­je referendum­a, utvrditi je li sadržaj referendum­skog pitanja u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostav­ke iz članka 86. stavka 1. do 3. Ustava Republike Hrvatske za njegovo raspisivan­je”. Dakle, provjera 10% potpisa pretpostav­ka je za odluku o usklađenos­ti referendum­a s Ustavom pa Sabor riskira da mu Ustavni sud vrati zahtjev radi provjere potpisa.

 ??  ?? Predsjedni­k Ustavnog suda Miroslav Šeparović Hrvatski sabor treba tražiti prethodnu provjeru potpisa
Predsjedni­k Ustavnog suda Miroslav Šeparović Hrvatski sabor treba tražiti prethodnu provjeru potpisa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia