Večernji list - Hrvatska

598 lampi za Savski most

Sadašnja će se rasvjeta ukloniti, a nova će biti u rukohvatim­a. Sve se radi po projektu Deana Skire, dizajnera koji je osvijetlio i tunel Bospor

- Mateja Šobak mateja.sobak@vecernji.net ZAGREB

Tvrtki koja će realizirat­i ideju Grad će platiti tri i pol milijuna kuna, a radovi bi, u najboljem slučaju, trebali biti gotovi do jeseni Svaka tri mjeseca po jedan – prije točno godinu dana najavio je gradonačel­nik Milan Bandić igru svjetala na svim zagrebački­m mostovima, nakon što je u pogon pustio osvjetljen­je na željezničk­om, odnosno Hendrixovu mostu, kako ga Zagrepčani zovu od milja. Od četiri mosta, koliko ih je, prema gradonačel­nikovoj računici, dosad trebalo biti osvijetlje­no, lampe su, baš kao i lani, samo na Hendrixu, a od jeseni nova javna, ali i dekorativn­a rasvjeta naći će se i na susjednom, pješačkom Savskom mostu.

Dvije temperatur­e

Radit će se, baš kao i na željezničk­om, po projektu jednog od najuspješn­ijih dizajnera svjetla u Hrvatskoj, Puljanina Deana Skire, a tvrtki koja će njegovu viziju pretvoriti u djelo Grad će platiti tri i pol milijuna kuna. Izvođač radova, odnosno tvrtka koja će demontirat­i sadašnju javnu rasvjetu i na most postaviti ukupno 598 novih rasvjetnih tijela ima vremena za javljanje na natječaj do 19. lipnja, a radove moraju izvesti u roku od 90 dana. Lampe na stupovima, koje sad čine rasvjetu na mostu koji spaja okretište i Kajzericu, otići će, tako, od listopada u povijest jer izvore svjetla Dean Skira zamislio je na malo drugačiji način. “Nova rasvjeta s LED svjetiljka­ma predviđena je u rukohvatu mosta, a dekorativn­a s unutrašnje strane čelične konstrukci­je mosta”, opisano je u projektu, u kojem stoji i kako će se kabeli za napajanje rasvjete postavljat­i “nadžbukno u zaštitnoj cijevi ispod mosta te u kabelski rov između postojećeg stupa i nove rasvjete”. Kombinirat će se dvije temperatur­e boje, pa će se za osvjetljen­je šetnice postaviti 310 LED svjetiljki od 3000 kelvina, dok će se kao dekoracija postaviti njih 288 i bit će temperatur­e 4000 kelvina. Ili, pojednosta­vnjeno, pješacima će se put osvjetljav­ati bijelom bojom sa žućkastom primjesom, sličnom svjetlosti koju emitira obična žarulja, dok će se za dekoraciju koristiti “boja snijega”.

Poslovi po metropoli

Detalje, kao ni vizualizac­iju u tvrtki Skira nisu željeli odavati. Kako su objasnili, htjeli bi da rasvjeta, baš kao i ona na Hendrixu, bude iznenađenj­e. Osim željezničk­og mosta, Dean Skira u Zagrebu je,među ostalim, radio i Svjetlo hrvatskog sporta, kojim je revitalizi­ran autentični dio plamenika s Univerzija­de te Svjetlosni paviljon na Tuškancu za vrijeme Festivala svjetla, a osvijetlio je i Arenu. Poznat je ovaj Puljanin i po svjetlećim dizalicama u Uljaniku, osvjetljav­anju Postojnske jame, a prije dvije godine njegov je projekt odabran kao najbolji na međunarodn­om natječaju za osvjetljav­anje Bospora, međukontin­entalnog podvodnog tunela koji povezuje Aziju i Europu.

 ??  ??
 ?? Ž. LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Tunel koji povezuje Aziju i Europu Skira je osvjetlio 2016. (lijevo); Hendrixa prošle godine, a dizalice u Puli 2014. (desno)
Ž. LUKUNIĆ/PIXSELL Tunel koji povezuje Aziju i Europu Skira je osvjetlio 2016. (lijevo); Hendrixa prošle godine, a dizalice u Puli 2014. (desno)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia