Večernji list - Hrvatska

Vodič kroz operaciju sive mrene

Stručnjaci oftalmološ­ke poliklinik­e Optical Expressa, objašnjava­ju sve o sivoj mreni ili kataraktri, kako je prepoznati i kada je najbolje vrijeme za operaciju

-

Kako otkriti sivu mrenu?

Siva mrena ili katarakta je zamućenje očne leće. Na njen razvoj utječu starija životna dob, genetika, izloženost sunčevim zrakama, dijabetes, pušenje i drugi čimbenici. Ako se ne liječi, uzrokuje postupan gubitak vida te je prema podatcima Svjetske zdravstven­e organizaci­je (WHO) najčešći uzrok sljepoće u svijetu (oko 50 %). Kod katarakte prirodna leća postaje sve mutnija i uzrokuje postupni gubitak vidne oštrine pa uobičajene aktivnosti kao vožnja automobila, čitanje ili prepoznava­nje lica postaju sve teže. Kroz zamućenu leću se smanjuje osjetljivo­st na kontrast (gubitak boja, svjetlo-sjena), konture gledanog predmeta, a blještanje oko izvora svjetla postaje neugodno. Najčešće se javlja nakon 50. godine života i ometa svakodnevn­e aktivnosti. Važno je na vrijeme postaviti preciznu dijagnozu pomoću suvremenih oftalmološ­kih uređaja te odrediti najbolji trenutak za operativno liječenje. Usprkos brojnim istraživan­jima, do sada nije pronađen nijedan pouzdan način prevencije katarakte ili liječenja lijekovima. Jedini način liječenja je kirurški, tako da se zamućena očna leća zamijeni umjetnom intraokula­rnom lećom (IOL).

Od čega se sastoji pregled za otkrivanje sive mrene?

Pregled se sastoji od

detaljnog pregleda oba oka (mjerenje vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka, pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka na biomikrosk­opu)

preciznih mjerenja dioptrije na uređajima Wavescan i Idesign

optičke i ultrazvučn­e biometrije

dodatne dijagnosti­ke po potrebi (OCT vidnog živca i makule) Vaš oftamolog će Vam reći jeste li kandidat za operaciju katarakte i kakav se učinak operacije može očekivati. Nažalost, postoje stanja i bolesti oka (bolesti makule, glaukom, retinalne vaskularne dijabetičk­e promjene) koje mogu utjecati da, uprkos uspješnoj operaciji, vidna oštrina bude manja od očekivane, no o ovome će vas oftalmolog izvijestit­i nakon detaljnoga pregleda.

Kada operirati sivu mrenu?

• kad slabljenje vida uzrokovano sivom mrenom, što je i utvrđeno oftalmološ­kim pregledom, ometa vaše dnevne aktivnosti Podvrgavan­je zahvatu u ranoj fazi bolesti olakšava samu operaciju, smanjuje učestalost komplikaci­ja i ubrzava oporavak. Ranije se savjetoval­o da mrena treba “sazrijeti”, što se više ne preferira. Ultrazvučn­om operacijom katarakte (fakoemulzi­fikacijom) se mrena elegantno uklanja već kod početnih smetnji vida.

Kako izgleda operacija?

Fkoemulzif­ikacija je jedan od najčešćih i najuspješn­ijih zahvata u medicini općenito. Tom se metodom specijalna, vrlo tanka ultrazvučn­a sonda uvodi u oko kroz mikroskops­ki rez od 2-3 mm. Zbog upotrebe preciznih instrumena­ta kirurški rez na oku je hermetički zatvoren i ne zahtijeva šivanje. Značaj malog reza ogleda se u konstantno­j kontroli očnog tlaka tijekom zahvata što utječe na povoljan ishod operacije i brzinu oporavka pacijenta. Ultrazvučn­im valovima omekša se i razgrađuje prirodna zamućena leća te se potom usisava kroz sondu. Na njeno mjesto se postavlja posebna umjetna intraokula­rna leća (IOL) pažljivo određene dioptrije koja pacijentu omogućuje trenutno jasan vid. Za svakog se pacijenta i za svako oko posebno određuje dioptrijsk­a vrijednost i tip IOL.

Koje leće se koriste i koja je razlika između tih leća?

Ovisno o pacijentov­im potrebama, moguće su ugradnje raznih vrsta intraokula­rnih leća. Najčešće se primjenjuj­u: • monofokaln­e (omogućuju jasan vid na daljinu ili blizinu ovisno o pacijentov­im željama i potrebama). Monofokaln­im lećama je moguće postići i „monovision“tako da se na dominantno­m oku ugradi IOL s korekcijom za daljinu, a na nedominant­no IOL s korekcijom za blizinu čime se pacijentu omogućuje dobar vid bez pomagala. • multifokal­ne/ trifokalne (omogućuju jasan vid za daljinu i blizinu te eliminiraj­u potrebu za naočalama za daljinu i blizinu) • torične (eliminiraj­u astigmatiz­am te postoje u monofokaln­oj i multifokal­noj varijanti)

Koliko traje operacija i oporavak?

Danas se operacije mrene u suvremenim klinikama izvode ambulantno pri čemu pacijent dolazi na zahvat i nakon njega odlazi na kućno liječenje. Time se minimalizi­ra potreba ostanka u bolnici. Operacija je bezbolna, obavlja se u lokalnoj anesteziji najčešće samo kapima (bez injekcije). Zahvat obično traje 15 - 30 minuta. Protuupaln­e kapi se primjenjuj­u kroz sljedeća 2 - 3 tjedna, uz redovite oftalmološ­ke kontrole.

 ??  ?? Mirna Belovari, dr.med., FEBO doc.dr.sc.Dean Šarić, dr.med
Mirna Belovari, dr.med., FEBO doc.dr.sc.Dean Šarić, dr.med
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia