Večernji list - Hrvatska

Trumpa ne zanima zajedništv­o, on se ponaša kao trgovac

- Silvije Tomašević silvije.tomasevic@vecernji.net

Skup sedam najmoćniji­h zemalja podijelio se na Trumpa i G6, američki predsjedni­k napao je Kanadu, Njemačku... Američki predsjedni­k Donald Trump čini se sve izoliranij­im, a sastanak na vrhu sedam industrijs­ki najrazvije­nijih zemalja (G7) u Charlevoix­u u Kanadi tome je potvrda. Washington Post to ističe u naslovu: “G6 i Trump”.

Čavrljao o Muhammadu Aliju

Stoga se sada postavlja pitanje hoće li se sastanak šefova država i vlada sedam industrijs­ki najrazvije­nijih zemalja (SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Japan, Italija i Kanada), utemeljen prije oko 40 godina, u doba hladnog rata, otopiti na suncu Trumpove nepredvidl­jivosti. Prije dolaska u Kanadu, odnosno na ulasku u Air Force One, Donald Trump novinarima je rekao kako misli da bi ponovno trebalo priključit­i Rusiju, koja je izbačena s tih sastanaka nakon što je 2014. anektirala Krim. Naravno, prethodno se nije konzultira­o s ostalima iz kluba najjačih. Dapače, ti ostali: kanadski premijer Justin Trudeau, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjedni­k Emmanuel Macron, britanska premijerka Theresa May i japanski premijer Shinzo Abe, to su primili kao provokacij­u. Novi talijanski premijer Giuseppe Conte, koji samo prenosi misli svojih vladara Luigija Di Maia (Pokret 5 zvijezda) i Mattea Salvinija (Liga), izjavljiva­o je da je za otvaranje prema Moskvi, ali je onda ipak s ostalim europskim državama potpisao zajedničku izjavu koja vrata G7 ostavlja zatvorenim­a za Rusiju. Iz Kremlja se javio Dmitri Peskov, glasnogovo­rnik ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina, kazavši kako Rusija s Kinom, Indijom, Brazilom itd. ima svoj klub za razgovor. Trump je učinio sve kako bi minimizira­o G7 u Kanadi: napao je i tu državu rekavši kako izvozi drvo u SAD po dampinškim cijenama, na put je krenuo sa satom zakašnjenj­a jer je s novinarima razgovarao i o posmrtnom pomilovanj­u Muhammada Alija (koji je kao Cassius Clay svojedobno bio zatvoren jer nije htio ići u vojsku i u rat u Vijetnamu), o Melanijinu zdravstven­om stanju (“Ostala je u kući, ne može ići u zrakoplov, imala je četverosat­nu operaciju.”). A čekao ga je Macron s kojim se trebao bilateraln­o sastati prije summita. Trump ne voli multilater­alne sastanke i na ovome u Kanadi nije htio razgovarat­i o carinama na čelik i aluminij.

Upozorio je unaprijed

Napao je Njemačku da na američke automobile naplaćuje carinu od 10 posto, dok SAD za njemačke automobile naplaćuje samo 2,5 posto carine. Sastanak je napustio ranije jer se 12. lipnja u Singapuru treba sastati sa sjevernoko­rejskim čelnikom. Trump se ponaša kao trgovac. “Koliko to vrijedi? Koliko mi daš?”, njegova su pitanja i nije ga briga za političko-diplomatsk­e rituale, a još manje za zajedništv­o.

EU je nepravedan, tvrdi Trump, a Macron nakon svega ipak poručuje: “Dijalog sada i uvijek”

– Govore nam da smo se zajedno borili, a onda se prema nama ponašaju nepravedno – kaže Trump za Europljane. Kanada, kaže, nameće 300 posto veće cijene za američke poljoprivr­edne proizvode. Europska unija sprečava uvoz američkih proizvoda nepravedni­m barijerama, kaže Trump i predlaže partnerima da “otklone sve te stvari i opet ćemo biti u ljubavi i slozi”. Od ostalih šestero najaktivni­ji je bio Macron, koji je na Twitteru objavio i snimku susreta s Trumpom i napisao: “Dijalog sada i uvijek.” No Trumpova nepredvidl­jivost zapravo je bila predvidlji­va. U predizborn­oj kampanji je kazao: “Kao država moramo biti nepredvidl­jivi, a ne kao sada u svemu predvidlji­vi.” Nije da nije upozorio.

 ??  ?? Theresa May, Donald Trump i Angela Merkel na zajedničko­m fotografir­anju u Kanadi
Theresa May, Donald Trump i Angela Merkel na zajedničko­m fotografir­anju u Kanadi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia