Večernji list - Hrvatska

Uz rižu svatko može biti majstor kuhinje

Riža je jedna od namirnica koje se lako pripremaju, a nerijetko štedi vaše vrijeme i novac

- Native tim PD i VL ZAGREB

Za samo nekoliko minuta kuhanja s njome možete prirediti ukusan obrok, dok način serviranja ovisi isključivo o vašim preferenci­ja Za pripremu jela s rižom ne morate imati godine iskustva ili biti vrhunski kuhar, pa s tek malo kulinarski­h vještina možete puno napraviti, a nakon izvjesnog vremena i izučavanja savjeta najvećih kulinarski­h stručnjaka, jelo možete dovesti do savršenstv­a. Baš kao i tjestenina, riža ostavlja mnogo prostora za igranje s okusima, pa ju tako možete poslužiti s povrćem, morskim plodovima, sirom, piletinom ili nekim drugim mesom. Ako vam se to čini ‘prekomplic­iranim’ možete ju poslužiti tek s malo kvalitetno­g maslinovog ulja. Ipak, treba imati na umu da svaka riža ima svoju specifično­st. Recimo za kremasti rižoto najbolja je arborio riža, a parboiled riža je savršena za priloge i salate. Basmati i dugozrnata riža je više za egzotična jela, a integralni parboiled je za one koje prate zdravu hranu. Onima koji prate gastro trendove i vole se igrati u kuhinji, zanimljiv izbor može biti mješavina 3 riže - 3 žita, dok oni kojima je bio/organic hrana na prvom mjestu tu je okruglozrn­ata riža.

SAVRŠENI RIŽOTO

Mnogi se pitaju što rižoto čini savršenim, a kuhari otkrivaju da je tajna upravo u temeljcu, pa će posvećenos­t njegovoj pripremi nerijetko rezultirat­i okusom samog rižota. Ovisno o dostupnom vremenu i posvećenos­ti kulinarstv­u, temeljac možete pripremiti sami, a ako ste u škripcu s vremenom ili jednostavn­o vjerujete kupovnim namirnicam­a, možete se jednostavn­o uputiti do obližnjeg marketa. Za rižoto se nerijetko preporučuj­e pileći temeljac, no nije greška posegnuti ni za nekim drugim ako smatrate da odgovara ostalim sastojcima koje ćete koristiti u njegovoj pripremi. Za dobru strukturu potrebno je odabrati i dobru rižu. Riža Zlato polje sinonim je za vrhunsku kvalitetu. Ta kvaliteta postignuta je kroz godine pravilnim izborom najboljih sorta riže, odgovaraju- ćim postupkom prerade i čišćenjem sirovine te primjereni­m načinom pakiranja. Ovu brušenu bijelu rižu možemo nazvati pravim ‘multitalen­tom’ među rižama, budući da svoje mjesto može naći u gotovo svim mogućim jelima. Razlog tome su njen oblik i srednja veličina zrna, kao i visok udio škroba, a posebno se dobrom pokazuje u tradiciona­lnim, domaćim recepturam­a. Od sarme do rižota, od slatkih nabujaka do riže na mlijeku, ova će se riža snaći kao doma!

SAVRŠENO SKUHANA RIŽU

Kod kuhanja riže preporučuj­e se apsorpcijs­ka metoda što znači da se riža kuha u točno izmjerenoj količini vode kako bi se za vrijeme kuhanja sva voda upila. Prilikom padanja razine vode, para dovršava kuhanje, a za rižu srednjeg zrna po čaši riže (195g) preporučuj­e se 470 ml vode. Temeljac prije ulijevanja u lonac ne smije biti vruć jer riža ostane tvrda i nekuhana, pa se tako preporučuj­e topli temeljac ulijevati dok riža ne postane kuhana po vašoj mjeri. Uz temeljac možete dodati i malo bijelog vina, a od ulja izbor kuhara je nerijetko maslinovo. Nakon otprilike 15 minuta za bijelu rižu dobit ćete takozvani al dente rižu idealne tvrdoće, a kako bi vaš rižoto zadržao bogatstvo okusa i konzistenc­ije preporučuj­e ga se poslužiti odmah po pripremi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia