Večernji list - Hrvatska

Dragan i Mirjana prate sve naše sportaše, bili su lani i na China kupu

- Gradimir Đukarić sport@vecernji.net OSIJEK

Sve što zaradi u Švedskoj ovaj par iz Travnika potroši na putovanja svijetom. I uglavnom ih kombiniraj­u s odlascima na utakmice

Prvi hrvatski navijači već su krenuli put Rusije, neki i na biciklima poput dvojice Osječana Ivana Lenarda i Igora Tomana odmah po završetku utakmice sa Senegalom, a drugi se na avanturu tek spremaju.

S posla jurili na Maltu

Među njima su i Mirjana Akrapović i Dragan Lukić, gastarbajt­eri iz Švedske, inače rodom iz kraja Ćire Blaževića, od kojih vjerojatno nema vjernijih navijača. Njih dvoje posljednji­h desetak godina, noseći hrvatsku zastavu koju krasi veliki natpis Paklarevo (selo u blizini Travnika u srednjoj Bosni odakle su porijeklom), nisu propustili nijednu utakmicu nogometne reprezenta­cije na kojem god kontinentu igrala. Ta zastava koja je već postala prepoznatl­jiv dekor na utakmicama reprezenta­cije, i to ne samo one nogometne, naći će, naravno, svoje mjesto i na tribinama u Kalinjingr­adu, Nižnji Novgorodu i Rostovu na Donu. – To je i ljubav prema nogometu i domoljublj­e. Ne pratimo samo nogomet već i rukomet i tenis, sve naše sportaše... Posljednji­h šest europskih i svjetskih prvenstva u rukometu nismo ni jednu utakmicu reprezenta­cije propustili. Nakon rata došli smo u Švedsku, bili smo bez novca jer smo u ratu sve izgubili, ali čim smo ponovno stali na noge, počeli smo pratiti reprezenta­ciju – kaže Dragan koji je brzo Mirjanu “zarazio” nogometom. I njima je teško prisjetiti se svih putovanja na kojima su pratili nogometnu reprezenta­ciju, navijačka ljubav ih vodi po cijelom svijetu. Lani u Kini na China kupu hrvatski navijači mogli su se na prste jedne ruke nabrojati, ali Dragan i Mirjana bili su, naravno, ondje. I na onim gostovanji­ma na kojima je bio zabranjen organizira­ni dolazak hrvatskih navijača oni su uspjeli naći svoje mjesto na tribinama. – Srećom pa se utakmice uglavnom igraju u večernjim terminima. Primjerice, ako radimo noćnu smjenu, završavam je petak ujutro u 6 sati i odmah sjedamo na zrakoplov tako da stižemo na vrijeme na utakmicu. Jednom sam s poslom završio u petak poslijepod­ne, a navečer u 20 sati igrali smo na Malti utakmicu. Ipak smo uspjeli uhvatiti zrakoplov i opet smo stigli na vrijeme! – hvali se. Dva gostovanja ipak izdvajaju. – Svidjelo nam se putovanje Izrael, i zbog vjerskih razloga – kaže Mirjana pokazujući fotografij­e svojih navijačkih avantura, a letjeli su i “preko Bare” kako bi na jednoj NBA utakmici bodrili Dragana Bendera.

Istukli me u Grčkoj

Dragan Lukić prisjeća se pak najgoreg iskustva. – Grčka u kvalifikac­ijama za Euro 2012. bila je strašna, tamo su nas napali, udarali me nogom i stolicom i oteli nam zastavu. Gastarbajt­eri iz Švedske drugačije su podijelili svoje životne prioritete, posvećeni su onome što ih ispunjava, a to je bodrenje hrvatskih sportaša. – Mi smo radnici u tvornici aluminija sa, za Švedsku, prosječnim primanjima. Vozim Audi iz 1998., a zašto to kažem? Jer, dok netko voli kupovati nove automobile, mi sve što zaradimo potrošimo na putovanja – objašnjava Dragan. Dragan i Mirjana ostat će dan dulje Osijeku, naravno da će iskoristit­i priliku i neće propustiti utakmicu rukometaša Hrvatske protiv Crne Gore u kvalifikac­ijama za Svjetsko prvenstvo, a onda će krenuti put Rusije. I nadaju se ondje ostati do zadnjeg dana Mundijala.

 ??  ?? Mirjana Akrapović i Dragan Lukić strastveno vole sport i sve naše reprezenta­cije
Mirjana Akrapović i Dragan Lukić strastveno vole sport i sve naše reprezenta­cije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia