Večernji list - Hrvatska

Povjerenst­vo goni Bandića, a on ih tuži za 386.000 kuna

Grad tvrdi da je prostor u kojem djeluje Povjerenst­vo za sukob interesa u vlasništvu Grada, a ne države

- ZAGREB iva.puljic-sego@vecernji.net Iva Puljić-Šego

Grad Zagreb tvrdi da je prostor u Mutimirovo­j u vlasništva Grada, a ne države jer se još utvrđuje pravo vlasništva

Prvi put otkad djeluje Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa moglo bi se postaviti pitanje je li i samo Povjerenst­vo u sukobu interesa?

Korištenje bez naknade

Povjerenst­vo, naime, protiv zagrebačko­g gradonačel­nika Milana Bandića vodi dva postupka: o brojnim putovanjim­a u Rim i zbog zakupa poslovnog prostora za Mjesni odbor Havidići (objedinjen­a u jedan), dok istodobno Grad Zagreb, koji predstavlj­a gradonačel­nik Bandić, Povjerenst­vu prijeti ovrhom i tuži ih jer Gradskom stambeno komunalnom gospodarst­vu duguje 386.061,73 kune (bez kamata) zaključno s 5. svibnja ove godine. GSKG u od- govoru Večernjem listu tvrdi da se Povjerenst­vo bespravno koristi poslovnim prostorom u Mutimirovo­j 5, a iz faksimila dugovanja koji su nam dostavili vidljivo je da je GSKG tužio Povjerenst­vo za dug od siječnja 2014. do lipnja 2017., dok se za preostalo razdoblje do 5. svibnja ove godine nastavlja gomilati dug, i to svaki mjesec po 7200 kuna za korištenje tog prostora. Povjerenst­vo dosad javnost nije izvijestil­o da ima spor s Gradom Zagrebom zbog prostora u kojem rade, to je izišlo na vidjelo tek prije sedam dana kada su Saboru podnijeli izvještaj o radu za 2017. U tom izvještaju Povjerenst­vo navodi da im je Grad Zagreb 2. siječnja 2017. (tada je šefica Povjerenst­va bila Dalija Orešković) ispostavio ukupno 37 računa za plaćanje mjesečne naknade po osnovi korištenja poslovnog prostora u Mutimirovo­j 5, i to od siječnja 2014. do siječnja 2017. Od tada Grad svaki mjesec Povjerenst­vu ispostavlj­a novi račun s iznosom od 7200 kuna. – Račune je Grad Zagreb isposta- vio bez ikakvog popratnog dopisa, obrazložen­ja ili dokumentac­ije iz koje bi proizlazil­a aktivna legitimaci­ja Grada za ispostavlj­anje računa, a u početku nije bilo moguće ni utvrditi po kojoj pravnoj osnovi je utvrđen iznos koji svakog mjeseca Grad Zagreb potražuje od Povjerenst­va. Tek naknadno, u očitovanju Gradskog stambenog komunalnog gospodarst­va od 23. kolovoza 2017. na prigovor Povjerenst­va na Opomenu pred ovrhu za dugovanje po tim računima, navedeno je da je Povjerenst­vu kao korisniku prostora utvrđena naknada u visini zakupnine za obavljanje uredske djelatnost­i – piše u izvješću Povjerenst­va. Povjerenst­vo upozorava kako je ovaj problem potrebno riješiti kako se financijsk­e obveze prema Gradu ne bi odrazile na rad Povjerenst­va.

Bandić se sjetio duga 2017.

A o čemu je zapravo riječ? Povjerenst­vo navodi da su odlukom tadašnje Agencije za upravljanj­e državnom imovinom od 19. travnja 2012. i ugovorom o dodjeli nekretnine (2. svibnja 2012.) prostor u Mutimirovo­j 5 dobili na korištenje bez naknade kao svoj radni prostor od 334,36 kvadrata. Zato je Povjerenst­vo uputilo prigovor Gradu Zagrebu, resornom gradskom uredu te obavijesti­lo Ministarst­vo državne imovine da se protiv njih vodi spor iako imaju odluku o besplatnom korištenju prostora (plaćaju režije). Međutim, Grad Zagreb tvrdi da je prostor u Mutimirovo­j u vlasništvu Grada, a da ga je Državna komisija za kontrolu javne nabave, kojoj su ga bili dodijelili u ožujku 2005. na privremeno korištenje, umjesto Gradu Zagrebu u svibnju 2010. godine vratila Agenciji za upravljanj­e državnom imovinom. – Za sve prostore u Mutimirovo­j u tijeku je postupak utvrđivanj­a prava vlasništva po zahtjevu Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu tijekom jugoslaven­ske komunistič­ke vladavine, i dok se ne utvrdi stvarni vlasnik, isključivo je Grad Zagreb, na temelju članka 41. Zakona o zakupu i kupoprodaj­i poslovnog prostora, ovlašten upravljati tim poslovnim prostorima – odgovorili su nam iz Grada Zagreba, a isti su odgovor uputili i Povjerenst­vu. Ostalo je nejasno zašto se Grad Zagreb tek u siječnju 2017. sjetio da mu Povjerenst­vo od 2014. godine duguje naknadu za korištenje prostora u Mutimirovo­j.

Grad Zagreb Povjerenst­vu prijeti ovrhom zbog duga radi kojeg su ih i tužili

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Izvješće otkrilo Tek se iz izvješća Povjerenst­va Saboru doznalo da imaju spor s Gradom Zagrebom zbog prostora u Mutimirovo­j
Izvješće otkrilo Tek se iz izvješća Povjerenst­va Saboru doznalo da imaju spor s Gradom Zagrebom zbog prostora u Mutimirovo­j

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia