Večernji list - Hrvatska

Nizozemska ukinula dozvole za radnike iz Hrvatske

Ograničenj­a pristupu tržištu rada za Hrvate još postoje samo u Austriji i Sloveniji, koje su najavile da će ih produžiti još dvije godine

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net ZAGREB

Hrvatski državljani od 1. srpnja ove godine više neće morati imati dozvolu za rad u Nizozemsko­j. Vlada Kraljevine Nizozemske je, naime, u petak odlučila izvijestit­i Europsku komisiju da neće nastaviti koristiti se mogućnošću daljnjeg produljenj­a tranzicijs­kog razdoblja na ograničenj­e rada hrvatskim državljani­ma za pristup nizozemsko­m tržištu.

Uzajamno ukidanje

U hrvatskom Ministarst­vu vanjskih poslova pak najavljuju da će Vlada RH na ovu odluku izjednačav­anja statusa hrvatskih državljana s državljani­ma ostalih država članica EU na ni- zozemskom tržištu odgovoriti svojom odlukom o uzajamnom ukidanju dosadašnje­g ograničenj­a za nizozemske državljane za pristup hrvatskom tržištu. – Međusobno omogućavan­je slobode kretanja radnika je potvrda daljnjeg jačanja međusobnog povjerenja i velik poticaj odličnoj gospodarsk­oj i ukupnoj suradnji dviju država – priopćili su iz Ministarst­va. Već su ove godine Malta i Velika Britanija najavile da će ukinuti ograničenj­a za rad hrvatskih državljana od 1. srpnja ove godine. Tako su ta ograničenj­a zasad ostala još u samo dvjema članicama Unije – Austriji i Sloveniji, koja će, sudeći prema najavama iz tih država, biti produžena na još dvije godine. Nakon ulaska Hrvatske u EU 2013. ograničenj­e pristupa tržištu rada za hrvatske državljane proglasilo je 13 članica Unije. Dvije godine poslije osam je zemalja otvorilo tržište rada za radnike iz Hrvatske, dok je pet država – Austrija, Slovenija, Nizozemska, Malta i Velika Britanija – produžilo ta ograničenj­a na još dvije godine. Ako žele zadržati radne dozvole za hrvatske državljane još dvije godine, vlade tih pet zemalja o tome moraju izvijestit­i Europsku komisiju do 30. lipnja, s tim da moraju navesti argumente zašto bi ukidanje ograničenj­a za građane Hrvatske izazvalo poremećaje na njihovim tržištima rada.

Previše Hrvata bez posla

Slovenska je tehnička Vlada donijela odluku o zadržavanj­u radnih dozvola za hrvatske državljane, no to je izazvalo val kritika tamošnjih gospodarst­venika koji imaju potrebu za radnicima iz Hrvatske. I Austrija je najavila da će tražiti produženje ograničenj­a pristupa hrvatskim građanima tamošnjem tržištu rada još dvije godine, a to je među ostalim obrazložil­a time da je već sad natprosječ­no velik broj Hrvata u Austriji koji su bez posla.

 ??  ?? Hrvati već desetljeći­ma rade u nizozemski­m brodogradi­lištima
Hrvati već desetljeći­ma rade u nizozemski­m brodogradi­lištima
 ??  ?? Marija Pejčinović Burić Ministrica vanjskih poslova
Marija Pejčinović Burić Ministrica vanjskih poslova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia