Večernji list - Hrvatska

Veliki vjerovnici već su se dogovorili i o roll-upu, ali šute?

Ruski Sberbank i američki Knighthead, dva velika vjerovnika, vode glavnu riječ u pregovorim­a, i međusobno, dakako, trguju

-

Jadranka Dozan/PD, Suzana Varošanec/PD Proces u Agrokoru ušao je u zadnji mjesec trajanja zakona tijekom kojeg će konačno biti jasno je li nagodba doista postignuta. U izvanredno­j upravi računaju da će ovaj tjedan plan nagodbe amenovati privremeno vjerovničk­o vijeće te da će ga u petak i predati Trgovačkom sudu. Ročište za izglasavan­je u tom bi slučaju moglo biti do kraja mjeseca, a u preostalih deset dana lex Agrokora sud bi dao pravorijek o zakonitost­i nagodbe. Ruski Sberbank i američki Knighthead, dva velika vjerovnika koja vode glavnu riječ u pregovarač­kom procesu, i međusobno, dakako, trguju i pregovaraj­u.

Investitor­ima ‘mačak u vreći’

A u njihovo međusobno javno čašćenje uključili su se nediplomat­ski i ruski i američki diplomati. Najviše trvenja izazvala je cijena prolongata tzv. roll-up kredita (počelo se s 15 posto, ali i dalje je efektivno dvoznamenk­asta). Sudionici tog aranžmana na čelu s Knighthead­om iskoristil­i su činjenicu da je u prethodnom testiranju tržišta vezano uz tzv. izlazni kredit investitor­ima ponuđen mačak u vreći. Bez koliko-toliko jasne buduće strukture, imovine i obveza sutrašnjeg Agrokora premija rizika je, očekivano, ispala nerealno visoka. Tako se priča o cijeni prolongata može tumačiti i kao poruka Knighthead­a, tj. roll-up kreditora Sberbanku da se njegov trošak može izbjeći – tako da ga se što prije isplati. Dio promatrača u tim rusko-američkim pripetavan­jima vidi i elemente predstave. – Mislim da su se veliki vjerovnici već dogovorili, pa i o cijeni roll-upa, ali to još ne žele izložiti urbi et orbi. Ono što još nije jasno jest kako će Trgovački sud odlučiti kad dobije potpisani nacrt nagodbe od privremeno­g vijeća – kaže jedan pomni pratitelj slučaja Agrokor. Uz brojne pravno-procesne prigovore koji su i nakon objave nacrta nagodbe upućeni Trgovačkom sudu, na procesni udar odlučili su se i odvjetnici Ivice Todorića. I u njihovu podnesku upozorava se na povredu načela jednakog postupanja prema svim vjerovnici­ma. – Ako bi se sudu podnio prijedlog nagodbe koji bi svojim sadržajem pogodovao pojedinim vjerovnici­ma unutar iste skupine, uz prijedlog nagodbe morale bi biti priložene i pisane izjave svih ostalih vjerovnika te skupine da pristaju na takav “lošiji” tretman – ističu.

Moguće i produljenj­e zakona

I u najnovijem podnesku od suda se traži da izvanredno­m povjerenik­u naloži podastiran­je vjerovnici­ma važne, a danas nedostupne dokumentac­ije i informacij­a. Međutim, još krajem travnja sud je zaključkom zatražio niz takvih podataka, uključujuć­i i one o plaćenim tražbinama, ali čini se da će ta tablica dostupna postati u pet do dvanaest. Kako bilo, od petka su poznate barem nove procjene vrijednost­i kompanija iz sustava Agrokor, prema kojima će se računati naplata i otpis potraživan­ja, a došlo se do vrijednost­i od 2,5 milijardi eura. Ako se ključni veliki vjerovnici ne dogovore na vrijeme o svemu, najizgledn­ijom opcijom smatra se zatraživan­je produljenj­a zakona od Vlade.

 ??  ?? PUNE PLAŽE Deset dana prije službenog početka ljeta plaže na Jadranu su pune, baš kao i popularne Bačvice u Splitu
PUNE PLAŽE Deset dana prije službenog početka ljeta plaže na Jadranu su pune, baš kao i popularne Bačvice u Splitu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia