Večernji list - Hrvatska

Kolarić i Maras protiv kandidata šefa SDP-a

Pravo glasa u Zagrebu ima 2500 članova stranke

- Petra Maretić Žonja Denis Hrestak Aleksandra Kolarić

Maras se veće jednom kandidirao i izgubio, a osim njega, među kandidatim­a su još i Alen Čičak te Rade Nesvanulic­a petra.maretic@vecernji.net Zagrebački SDP, najveća i najbrojnij­a organizaci­ja te stranke, bira svog novog šefa, ali i cijelo vodstvo. Tko će naslijedit­i Davora Bernardića koji je godinama vodio upravo SDP u Zagrebu, najvažnije je pitanje SDP-ovih unutarstra­načkih izbora koji bi po cijeloj Hrvatskoj trebali biti gotovi do početka srpnja. Jer upravo je Zagreb najsnažnij­e uporište aktualnog predsjedni­ka stranke pa će i rezultat u Zagrebu pokazati je li Bernardić ostao bez svog najsnažnij­eg zaleđa.

Izborni inženjerin­g

A kako se nagađa u javnosti, Denis Hrestak kandidat je kojeg “gura” upravo Bernardić, a podržava i dobar dio aktualnog vodstva zagrebačko­g SDP-a, dakle upravo oni koji do sada nisu isporučili rezultat. Hrestaka su za vrijeme kampanje ostali kandidati optužili za izborni inženjerin­g, odnosno zlouporabu stranačke baze podataka što je on sve demantirao. S druge strane, Aleksandra Kolarić smatra se i najvećom Hrestakovo­m konkurenci­jom, ali i “prijetnjom“Davoru Bernardiću, što je zanimljivo i zbog toga što ju je upravo Bernardić vratio u SDP iz kojeg ju je svojedobno izbacio bivši šef stranke Zoran Milanović. Međutim, s obzirom na njene žestoke kritike Bernardića kao šefa stranke, ali i očitu ambiciju da jednog dana zasjedne na njegovo mjesto, Bernardić je odluku o njezinu povratku vjerojatno odavno zažalio. Među kandidatim­a je i Gordan Maras, bivši Milanoviće­v ministar, a danas saborski zastupnik SDP-a, koji se već jednom kandidirao za šefa zagrebačko­g SDP-a i izgubio. U bitku je ušao i Alen Čičak, koji je bio zamjenik predstojni­ka Državnog ureda za upravljanj­e državnom. Peti je kandidat javnosti i velikom dijelu članstva nepoznati Rade Nesvanulic­a. Hrestak pobjedu očekuje već u prvom krugu te kaže kako se kandidirao jer želi da SDP ponovno postane prva stranka u Zagrebu.

Nada se drugom krugu

Kolarić se nada ulasku u drugi krug koji bi se trebao održati iduću nedjelju, a poznavatel­ji prilika daju joj za to velike šanse. – Izaberimo nadu, izaberimo budućnost, pokažimo snagu SDP-a, izaberimo promjene. Glasajmo za zagrebački SDP sa stavom – poručila je Kolarić nakon glasanja, dok je Maras kazao da je njegova kandidatur­a obaveza prema građanima Zagreba i članovima SDP-a. Pravo glasa na izborima u Zagrebu ima oko 2500 članova iako organizaci­ja broji oko 5000 članova jer je Glavni odbor stranke odlučio da glasati mogu samo oni članovi koji su podmirili članarinu. Broj onih s pravom glasa bio bi i manji da Kolarić, Čičak i Maras nisu inzistiral­i da se neplatiše obavijesti i dade im se dodatni rok za plaćanje članarine kako bi mogli sudjelovat­i na izborima.

Gradska organizaci­ja broji 5000 članova, no glasati mogu samo oni koji su platili članarinu

 ??  ?? poručila je da se treba glasati za SDP sa stavom
poručila je da se treba glasati za SDP sa stavom
 ??  ?? kandidat je kojeg gura Bernadić, a navodno ga podržava i dobar dio vodstva zagrebačko­g SDP-a
kandidat je kojeg gura Bernadić, a navodno ga podržava i dobar dio vodstva zagrebačko­g SDP-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia