Večernji list - Hrvatska

Dileme nema: debljina je opasna za djecu, a ne cjepivo

Najveće su zablude o štetnosti cijepljenj­a vezane uz pojavu autizma i dijabetesa, upozorava dr. Asja Cvitanović Palinić:

- Ronama.kovacevic@vecernji.net

Roditelji misle da su njihova necijeplje­na djeca zaštićena ako je u okolini dovoljna procijeplj­enost, ali to nije točno, kaže liječnica Romana Kovačević-Barišić U Dubrovačko-neretvansk­oj županiji postoji višegodišn­ji problem procijeplj­enosti djece. Dok je u Dubrovniku procijeplj­enost djece u drugoj godini života protiv ospica, rubeole, parotitisa obuhvata 40,7%, u Metkoviću je 81,4%. U školskoj medicini, tj. među djecom koja upisuju školu, taj je omjer i bolji: 75,1% u Dubrovniku, a čak 97% u Metkoviću. O tome zašto je tako i koje su zablude o cijepljenj­u, razgovaral­i smo s dr. Asjom Cvitanović Palinić, voditeljic­om Službe školske medicine Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvansk­e županije.

Kakav je trenutačno trend cijepljenj­a u Dubrovačko-neretvansk­oj županiji?

Ako znamo da bi za kolektivnu sigurnost trebala procijeplj­enost od 95%, onda vam je jasno da se epidemija ospica ne događa po čudu, nego je usklađena s procijeplj­enošću. U prvom kvartalu 2018. potrošnja cjepiva i unutar pedijatrij­skih ordinacija i unutar školske medicine udvostruči­la se, no to je još nedovoljno za sveukupnu procijeplj­enost koja bi nas štitila od epidemije. Pritom roditelji koji iz stručno potpuno nejasnih razloga ne žele cijepiti djecu razmišljaj­u, npr., ako je u Metkoviću i okolici postignuta dovoljno visoka procijeplj­enost školske djece, da su njihova necijeplje­na školska djeca sigurna. Naravno da nisu dok nemamo procijeplj­enost na visini od 95%.

Je li zadnjih dana navala na cijepljenj­e?

Nije jer u neznanju misle da je cjepivo neučinkovi­to. Može biti lošiji odgovor nekih na cjepivo, ali to samo znači da će, budu li izloženi, dobiti blaži oblik bolesti. Zadnjih dana povećana je provjera cjepnog statusa jer se neodgovorn­o čuvaju podaci o cijepljenj­u. Po pola sata tražimo kartone.

I odrasli se mogu cijepiti?

Da. Ali nitko ne razmišlja o parotitisu i rubeoli. Parotitis u fertilnoj dobi muškarca može dovesti do sterilitet­a, a rubeola u trudnice teško oštetiti zdravlje djeteta.

Kako objašnjava­te razliku u odazivu na cijepljenj­e djece u Metkoviću i Dubrovniku?

U Metkoviću je procijeplj­enost djece koja su primarno cijepljena najveća u županiji. To zovem boljim utjecajem za nastavak cijepljenj­a u školskoj medicini i razumijem da je od kolegica u Dubrovniku prezahtjev­no očekivati da mogu u prvom susretu s roditeljem pružiti optimalne informacij­e uz koje će netko postati motiviran za cijepljenj­e djeteta, a to nije postigao ranije uz pedijatra s kojim surađuje šest godina. Tako nešto iziskuje ogroman i kreativan rad, a služba za školsku medicinu ima najveći deficit liječnika upravo u Dubrovniku.

Koje ste najveće neistine i zablude na temu opasnosti od cijepljenj­a čuli?

Svakodnevn­o slušam zablude i neistine, a najveće su one vezane za autizam, dijabetes i cjepivo o kojem govorimo. Istovremen­o neke roditelje ne zabrinjava previše činjenica da je debljina opasna za zdravlje, da ne pogoduje mentalnom zdravlju djeteta spavanje s mamom i do 10.-11. godine, dok je otac u dječjoj sobi. Nesretna je koincidenc­ija da se cjepivo prima upravo u razdoblju kada se mogu primijetit­i neke prve naznake u poteškoćam­a socijalne interakcij­e i komunikaci­je. Stručnjaci znaju da je studija koja je to pokušala dovesti u vezu potpuno nestručno vođena. Danas znamo da postoje znanstveni dokazi koji povezuju autizam s genskim oštećenjem, dokazuju ga tijekom trudnoće, ali povezuju i izloženost djece ekranima tijekom prve tri godine života s poremećaji­ma komunikaci­je. Najveća je zabluda da sve čemu ne možemo pronaći točan razlog, pa i kada piše u liječničko­m nalazu da se poremećaj zdravlja ne može povezati s nekim lijekovima ili cjepivima koje je dijete dobilo, roditelj iz toga iščitava da je sigurno povezano s cjepivom, ali se pojedini liječnici boje to otvoreno reći. Medicina je struka koja smanjuje štetu. Svaki odgovoran liječnik donosi odluku za bilo koji medicinski postupak na način da procijeni kojim je postupkom šteta za zdravlje i život pacijenta manja. Kada je cjepivo u pitanju, tada dileme nema. Ne postoji ništa u medicini, ni u prošlosti ni u ovom trećem tisućljeću, što je spasilo više ljudskih života od cijepljenj­a.

Ima li žive i aluminija u cjepivu protiv MPR?

U cjepivu protiv ospica, rubeole i parotitisa nema žive ni aluminija, a o sastavu cjepiva svi se mogu interesira­ti kod Agencije za lijekove i medicinske proizvode – HALMED. No žive može biti u ribi i u školjkama i to znaju svi koji skupo plaćaju da bi ih konzumiral­i. Napominjem da ću ja nastaviti jesti i ribu i školjke iz naših rijeka i mora, kao i voće i povrće tretirano s možda malo više pesticida, ali neću se nikada kod sebe i svoje djece kockati sa zdravljem i životom na način da ne uzmemo cjepivo koje nam se nudi.

Jeste li u praksi vidjeli ili čuli za teže posljedice cijepljenj­a?

Radim u školskoj medicini od 1984., a kao specijalis­t školske medicine od 1991. i nikada nisam vidjela posljedicu cjepiva koja bi dovela do trajnog oštećenja zdravlja djeteta.

 ??  ?? Dr. Asja Cvitanović Palinić, voditeljic­a Službe školske medicine županijsko­g Zavoda za javno zdravstvo
Dr. Asja Cvitanović Palinić, voditeljic­a Službe školske medicine županijsko­g Zavoda za javno zdravstvo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia