Večernji list - Hrvatska

Kokain lani probalo 2,3 mil. mladih

EMCDDA navodi da se na ulicama EU prodaje kokain visoke čistoće

- Ivana Jakelić

Godišnje izvješće Agencije EU za droge hrvatskoj će javnosti biti predstavlj­eno 13. lipnja, a govorit će se o novim trendovima na tržištu droge ivana.jakelic@vecernji.net Kokain je najčešće upotreblja­van nezakoniti stimulans u Europi, a oko 2,3 milijuna mladih u dobi od 15 do 34 godine konzumiral­o je kokain u posljednji­h godinu dana na području EU te u Norveškoj i Turskoj. Europsko tržište kokaina se širi, ta je droga dostupnija većem broju zemalja, cijena mu je stabilna, a čistoća kokaina koji se prodaje na ulici dosegla je najvišu razinu u ovom desetljeću. Paralelno s tim porastao je broj zapljena kokaina, pa je u 2016. na području EU, u 98.000 zapljena, zaplijenje­no 70,9 tona te droge.

Prezentaci­ja u Saboru

Najvažniji su to izvadci Europskog izvješća o drogama za 2018. koje je izradila Agencija EU za droge (EMCDDA), koje će se hrvatskoj javnosti izložiti 13. lipnja na 47. tematskoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Gost sjednice, koji će govoriti o problemati­ci droga u EU, bit će Andrew Cunningham, voditelj Sektora za tržišta, kriminal i smanjenje ponuda droga pri Jedinici za rizike javne sigurnosti EMCDDA. Izvješće EMCDDA koje se bavi trendovima i razvojem na području droga za 2018. navodi i da je dostupnost droga općenito velika te da je više od 92 milijuna odraslih osoba u dobi do 15 do 64 godine barem jedanput u životu probalo drogu. Podaci EMCDDA, koji se odnose na zemlje EU te Tursku i Norvešku, navode da je 1,3 milijuna Europljana liječeno zbog uporabe droga, a svakako zabrinjava podatak da je porastao broj osoba koje se prvi put prijavljuj­u na specijaliz­irano liječenje zbog ovisnosti o kokainu. Takvih je 2016. bilo 30.300, što je za petinu više nego 2014. Nadalje, kokain je u 2016. bio i druga najčešće prijavljiv­ana droga u bolničkim slučajevim­a koji su povezani s drogom. EMCDDA upozorava da se mijenjaju i metode te rute krijumčare­nja kokaina, pa je Iberijski poluotok i dalje važan, iako je 2016. tamo bilo manje zapljena nego prethodnih godina.

Promjene na tržištu

No zato je u Belgiji 2016. zaplijenje­no 30 tona kokaina, što je 43% ukupne godišnje zaplijene na području EU. Mijenja se i tržište marihuane, i dalje najraširen­ije nedopušten­e droge u EU. To se tržište sve brže komercijal­izira, a razlog je legalizaci­ja marihuane u dijelovima SAD-a i Latinske Amerike. Marihuanu je lani konzumiral­o 17,2 milijuna mladih Europljana, a jedan posto odraslih Europljana je konzumira svaki dan.

Tržište marihuane se komercijal­izira zbog legalizaci­je te droge u SAD-u i Južnoj Americi

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? Raste broj ovisnika U 2016. za petinu je porastao broj ovisnika koji se prvi put prijavljuj­u na liječenje zbog kokaina
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL Raste broj ovisnika U 2016. za petinu je porastao broj ovisnika koji se prvi put prijavljuj­u na liječenje zbog kokaina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia