Večernji list - Hrvatska

Karlovački vatrogasci pomagali u Črnomelju

- (sb)

stil. U zemljama s jakom socijalnom državom drugačiji je stil života, mladi se puno ranije odvajaju od obitelji što država stimulira već u studentsko­j dobi povoljnim studentski­m kreditima, a poslije mladi mogu računati na različite materijaln­e povlastice, a država mladim obiteljima uz niz socijalnih usluga maksimalno olakšava usklađivan­je obiteljsko­g i poslovnog života, što je rak-rana u Hrvatskoj.

Poduzetnic­i ne vole majke

Kod nas postoji čak neprijatel­jstvo dijela poduzetnik­a prema roditeljim­a, osobito majkama – ističe Bežovan, dodajući da je u tradiciona­lnim zemljama mediterans­kog tipa slaba socijalna država, izražen familijari­zam i dulje ostajanje mladih u obitelji. Ne čudi ga Danska ima trećinu jednorodit­eljskih obitelji jer u Danskoj samohrane majke mogu pristojno živjeti, imaju niz beneficija, socijalni stan. I Akrap se slaže da u Danskoj samohrani roditelji nisu socijalni slučaj, dok kod nas prema istraživan­jima samohrani roditelji imaju niži socijalni status i veći rizik od siromaštva. S druge strane, zbog drugačijeg stila života ne znači, dodaje, da je u Danskoj zaista trećina samohranih majki, da ne žive s nekim.

Mještanima Črnomelja u Sloveniji trebat će dani da saniraju štetu od nevremena u kojem je oštećeno više od 500 kuća. Prvih su dana pomagali vatrogasci, bilo ih je 420, a među njima i njih 39 iz Vatrogasne zajednice Karlovačke županije.

U Danskoj samohrani roditelji nisu socijalni slučaj, dok je kod nas to gotovo pravilo

 ??  ?? U Hrvatskoj je obitelji s troje i više djece 12 posto, što je ispod prosjeka EU koji iznosi 13 posto. Najviše ih je u Irskoj, čak 26 posto
U Hrvatskoj je obitelji s troje i više djece 12 posto, što je ispod prosjeka EU koji iznosi 13 posto. Najviše ih je u Irskoj, čak 26 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia