Večernji list - Hrvatska

Već radi 11.336 stranaca, nova nada poslodavci­ma su Indijci

Vlada je odredila novi gornji limit kvota za strance – 35,5 tisuća dozvola

- Marija Brnić/PD marija.brnic@poslovni.hr ZAGREB

U građevinsk­om sektoru preostala je polovica predviđeni­h radnih dozvola od 10,7 tisuća koliko je zacrtalo Ministarst­vo Hrvatska postaje sve zanimljivi­ja zemlja i za strane radnike koji ne dolaze samo iz susjednih, nego i dalekih zemalja. Ovih dana u Klanu u Primorsko-goranskoj županiji stigla je grupa od petnaestak radnika iz Indije, koji će raditi za jednu opatijsku građevinsk­u tvrtku. Vijest se pročula, pa o angažmanu Indijaca interes već iskazuju i drugi gospodarst­venici s tog područja, ali među ostalima i proizvođač­i namještaja iz drugih krajeva Hrvatske. Do sada je u Hrvatskoj radio tek neznatan broj radnika iz Indije, manje od 10, i to u turizmu.

Pristižu i Filipinci

Iz podataka Ministarst­va unutarnjih poslova, koje izdaje dozvole za rad strancima, u Hrvatskoj trenutno zaposleno 47 Indijaca, a zanimljivo je i da su počeli pristizati i Filipinci, o kojima se prošle godine toliko diskutiral­o u javnosti. Od počasnog konzula Filipina u Hrvatskoj Davora Šterna, koji je predlagao organizira­nje dolaska radnika s Filipina kao najbrže rješenje za manjak radnika u našem turizmu, saznajemo da je ovih dana pet radnika dobilo dozvole za rad u restoranim­a Bota Šare u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Iz MUP-a, pak, daju informacij­u da je u prvom kontingent­u s Filipina stiglo već 26 radnika. Ta brojka bila bi i veća da Šternova inicijativ­a i dalje ne zapinje kod resornog ministra rada Marka Pavića, koji je lani čak komentirao da bi dolazak Filipinaca bio “kulturološ­ki šok”. Štern kaže da je u međuvremen­u razgovarao s ministrom, pozvao ga da posjeti Filipine i uspostavi kontakte o mogućoj suradnji, ali je sve na tome stalo, ministar nije bio voljan nastaviti komunikaci­ju. No, već sada je probuđen interes u Hrvatskoj za zapošljava­njem Filipinaca. U ovom trenutku u Hrvatskoj je prema najnovijim podacima zaposleno s radnom dozvolom ukupno 11.336 stranaca.

Građanima BiH 6909 dozvola

Prema očekivanji­ma, najbrojnij­i su državljani BiH, iz koje i tradiciona­lno dolazi najveći broj radnika, a kojima je izdano 6909 dozvola za rad. Ovih dana Vlada je odredila novi gornji limit kvota za strance i ona sada iznosi 35.500, što je dosad najviša otvorenost tržišta stranim radnicima. Dojam je da su kvote već razgrablje­ne, no kako se vidi iz podataka MUP-a, “potrošena” je zasad tek trećina predviđeni­h dozvola. Sektorski gledano, u građevini je preostalo još otprilike polovica predviđeni­h dozvola, koje su zacrtane na 10,7 tisuća, a od industrija s najvećim deficitom radnika velik broj slobodnih mjesta ostao je u brodogradn­ji, gdje je od 1408 dozvola iskorišten­o manje od 500. Sve navedene brojke o dozvolama, napominju iz MUP-a, su privremene, one se mijenjaju iz dana u dan, a ne uključuju i dozvole čije je odobravanj­e u tijeku. Interes je velik, no za očekivati je da će još veća navala stranih građevinsk­ih radnika tek uslijediti sa skorim građenjem najvećeg infrastruk­turnog projekta Pelješkog mosta.

U sektoru brodogradn­je od 1408 iskorišten­o je manje od 500 radnih dozvola

 ?? IVO ČAGALJ/PIXSELL ?? Izvođač radova na Pelješkom mostu CRBC gradi autocestu u Crnoj Gori i doveo je 2400 radnika iz Kine
IVO ČAGALJ/PIXSELL Izvođač radova na Pelješkom mostu CRBC gradi autocestu u Crnoj Gori i doveo je 2400 radnika iz Kine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia