Večernji list - Hrvatska

Nema više oprosta – platit ćete kaznu, bila vam prva ili deseta

ZET i Zagrebpark­ing ukinuli mjeru koja je trajala u izbornoj godini

- Mateja.sobak@vecernji.net

Oprost prvih kazni gradonačel­nik Milan Bandić obećao je lani, a u Gradu kažu da je to ionako bilo samo “usmeno naređenje” Mateja Šobak Svatko ima pravo jednom pogriješit­i – zaključio je tako lani gradonačel­nik Milan Bandić kad je obećao oprost prvih kazni, ali pritom zaboravio napomenuti kako to “pravo” vrijedi samo u izbornoj godini. Nakon praštanja ipak, čini se, ima kajanja jer mjera kojom ZET i Zagrebpark­ing Zagrepčani­ma opraštaju prvi prekršaj sad je ukinuta, a u Gradu kažu kako je “to ionako bilo samo usmeno naređenje”.

Osjetljivi prema korisnicim­a

A baš je dobro i došlo, dodaju, jer upravo su tim jednogodiš­njim praštanjem uspjeli Zagrepčane potaknuti da “propisno parkiraju i karte za javni prijevoz kupuju češće”. Uvjereni u to da je “tolerantni­ji pristup dodatno pobudio svijest kako se prijevozna usluga treba platiti” jesu i u ZET-u, u kojem kažu da su oni, kao i Grad, socijalno osjetljivi prema korisnicim­a prijevozne usluge pa je zato 1. ožujka prošle godine uveden oprost kazni. Ipak, dodaju, uvažili su “mišljenja korisnika koji savjesno plaćaju uslugu prijevoza”, imaju “odgovornu upravljačk­u politiku”, pa se “dosadašnja pogodnost” više ne primjenjuj­e. Zagrebpark­ing pak ističe kako oni nisu ni nadležni za izdavanje kazni za nepropisno parkirana vozila, već to rade prometni i komunalni redari, a oni vozači koji parkiranje ne plate ionako ne dobivaju kazne, već plate dnevnu parkirnu kartu. – Građani se o postupku žalbe za premještan­je nepropisno parkiranih vozila mogu obratiti Gradskom uredu za prostorno uređenje, Sektoru prometnoga i komunalnog redarstva koji vode predmetnu evidenciju. Ako Ured odluči odustati od izdanog naloga, o istome će informirat­i i podružnicu Zagrebpark­ing, koja će postupiti prema važećim zakonskim i podzakonsk­im aktima kojima je uređen promet u mirovanju na području grada Zagreba – objasnila je Maja Toš iz Zagrebpark­inga, u kojem pak neslužbeno doznajemo da, baš kao i u ZET-u, bez obzira na to uzeo li vam pauk auto prvi ili trinaesti puta, premještan­je vozila platit ćete uobičajeno.

Pravo na “žuti karton”

Baš kao i dnevnu kartu ako zaboravite nadoplatit­i, ovisno o zoni, šest, tri ili 1,5 kunu za novih sat vremena na parkirališ­tu. I kod njih je praštanje prestalo vrijediti prošlog mjeseca unatoč tome što je gradonačel­nik Bandić lani uporno tvrdio da nije riječ o predizborn­om potezu jer on “zadnjih pet godina ponavlja kako svatko ima pravo na jedan žuti karton, bilo da se zatekne u tramvaju ili pogrešno parkira”. Nije to baš tako, objašnjava­ju nam u ZET-u i Zagrebpark­ingu, u kojima ističu da je nenaplaćiv­anje kazni tvrtkama donijelo nekoliko dodatnih milijuna kuna minusa u blagajnama. A ipak je budžet ono na što se posebno mora paziti. – Bio bih sretan da nema pauka i kontrolora, da komunalni i prometni redari nemaju posla. Nije nam namjera loviti ljude lasom po tramvajima i parkirališ­tima i naplaćivat­i kazne, bilo to 15, 20 ili 25 milijuna godišnje. Namjera nam je da se to ne čini i da se uvede red – rekao je Bandić, koji je, čini se, nakon godine dana praštanja – uveo red.

Nenaplaćiv­anje kazni dovelo je do gubitka u blagajnama tvrtki, a na budžet se mora paziti Nije nam namjera loviti ljude lasom po tramvajima i parkirališ­tima

 ?? SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL ?? Protekla “godina praštanja” dovela je, kažu u ZET-u, do svijesti da se karta mora platiti
SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL Protekla “godina praštanja” dovela je, kažu u ZET-u, do svijesti da se karta mora platiti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia