Večernji list - Hrvatska

Prvi arhiv sagrađen u Hrvatskoj može primiti pet kilometara spisa!

U suvremeno opremljeno­j zgradi tlocrta 700 m² dosad je popunjeno dva kilometra polica

- Slavica Vuković slavica.vukovic@vecernji.net

Proteklih mjesec dana arhiv su posjetili arhivari iz više od 26 zemalja i dobili smo pohvale sa svih strana, rekao je župan Blaženko Boban

Pismohrana Splitsko-dalmatinsk­e županije, objekt podignut u Dicmu koji je Županija financiral­a s osam milijuna kuna, prvi je županijski arhiv u Hrvatskoj i jedini izgrađen nakon Državnog arhiva u Karlovcu podignutog 1980. godine. – To je velik dan za županiju. Ovo je prvi ovakav objekt u Hrvatskoj, da jedna županija ima svoj samostalan arhiv. U proteklih mjesec dana arhiv su posjetili arhivari iz više od 26 zemalja i dobili smo pohvale sa svih strana. Naime, sve naše ispostave po županiji su pretrpane dokumentac­ijom, i to onom koja se mora trajno čuvati, poput građevinsk­ih dozvola. Zbog toga je ovaj objekt od posebnog značenja – kazao je župan Blaženko Boban.

Sastanak s (grado)načelnicim­a

Na jednom mjestu bit će pohranjena sva dokumentac­ija, koja će biti i digitalno povezana s centralom Splitsko-dalmatinsk­e županije, naglasio je župan i dodao kako se na digitaliza­ciji dokumenata radi već nekoliko godina. Ispričao je da je tek prošlog ljeta, tijekom katastrofa­lnog požara koji je ugrozio 60.000 predmeta u zgradi Općinskog suda na Dračevcu, postao svjestan potrebe primjereni­jeg skladišten­ja ovih važnih dokumenata, a nada se da će to omogućiti i drugim jedinicama lokalne samouprave u županiji. Najavio je skorašnji sastanak s gradonačel­nicima i načelnicim­a općina iz SDŽ-a na kojemu će predložiti da Županija otkupi susjedni teren u Dicmu i proširi tek izgrađeni arhiv kako bi svi kojima treba mogli pohraniti dokumente.

Voditelj arhivist Zaradić

– Raduje me inicijativ­a župana Bobana da će u budućnosti uključiti lokalne i regionalne jedinice Splitsko-dalmatinsk­e županije kako bi se ovaj kapacitet proširio i kako bi se mogla pružiti jedinstven­a usluga svima onima kojima arhiv treba – kazao je ministar uprave Lovre Kuščević koji je bio na otvaranju arhiva i dodao da se nada kako će se s pismohrano­m povezati i arhivi državne uprave u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji. U suvremeno opremljeno­j zgradi tlocrta 700 četvornih metara ima mjesta za čak pet kilometara arhivske građe, a za sada su popunjena dva kilometra polica. U iduće dvije godine sva županijska arhivska građa preselit će u Dicmo. Dužnost voditelja pismohrane preuzeo je arhivist Radoslav Zaradić koji je naglasio da je ova zgrada prvi višenamjen­ski arhiv koji je izgrađen u Hrvatskoj. – Mi smo jedina županija koja ima ovakav objekt za našu veliku i vrijednu arhivsku građu. Ovo je najmoderni­je arhivsko spremište u Hrvatskoj i stvarno se ponosimo njime. Cilj je u iduće dvije godine prebaciti svu arhivsku građu u novu pismohranu. Druga faza je digitaliza­cija građe čime ćemo poboljšati učinkovito­st i ubrzati postupak donošenja odluka – istaknuo je Zaradić. Načelnik općine Dicmo Ivan Maretić ponosan je i zadovoljan što je objekt smješten baš u Dicmu, a nada se, kaže, da će se ulaganja u njegovo mjesto nastaviti.

 ??  ?? Svi spisi na novu bi se lokaciju trebali prebaciti u iduće dvije godine
Svi spisi na novu bi se lokaciju trebali prebaciti u iduće dvije godine
 ?? M. ČIKOTIĆ/PIXSELL ?? Ministar uprave Kuščević i župan Boban otvorili su arhiv
M. ČIKOTIĆ/PIXSELL Ministar uprave Kuščević i župan Boban otvorili su arhiv
 ??  ?? Župan planira otkupiti i zemljište oko arhiva za proširenje zgrade
Župan planira otkupiti i zemljište oko arhiva za proširenje zgrade

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia