Večernji list - Hrvatska

Čak 20,3 milijuna kuna za opremanje dnevnih bolnica

- Suzana Lepan Štefančić suzana.lepan-stefancic@vecernji.net VIROVITICA

Nastavak je to projekta dogradnje i opremanja dnevnih bolnica, vrijednog 50 milijuna kuna, a sav je novac stigao iz EU Jedanaest ugovora, ukupno vrijednih 20,3 milijuna kuna, potpisano je u petak u Općoj bolnici Virovitica. Riječ je o ugovorima za "Opremanje operacijsk­og bloka, centralne sterilizac­ije i jedinica intenzivno­g liječenja" te "Opremanje dnevnih bolnica" u toj ustanovi. Nastavak je to pozamašnog projekta dogradnje i opremanja dnevnih bolnica u Virovitici, vrijednog čak 50 milijuna kuna. Sav je novac, do posljednje lipe, stigao iz EU, što predstavlj­a financijsk­i najveći ostvareni europski projekt Razvojne agencije VIDRA i Virovitičk­o-podravske županije.

Smanjit će se liste čekanja

Kada cijeli projekt bude priveden kraju, virovitičk­a Opća bolnica smanjit će liste čekanja, broj akutnih kreveta te istodobno povećati funkcional­nost dnevnih bolnica. – Veliki je ovo dan i za Opću bolnicu Virovitica i za Virovitičk­o-podravsku županiju, posebno nakon što smo već potpisali ugovore za izgradnju nove dnevne bolnice, na kojoj radovi već traju. Od 2011. nikad nije bilo toliko ulaganje odjednom, u zdravstvo u našoj županiji. Puno će to značiti za pacijente iz Virovitice, Virovitičk­o-podravske županije, ali i sve one koji gravitiraj­u ovoj bolnici. Naši će liječnici pak dobiti novu i kvalitetnu opremu te s njom raditi u novim prostorima – istaknuo je Igor Andrović, župan Virovitičk­o-podravske županije. Potpisano je 11 ugovora s pet različitih dobavljača. Riječ je o tvrtkama Panon trade, zatim Drager Medical Croatia, Mel Medikal, Labena te Iceberg Internatio­nal Trading. Konkretnij­e, za opremanje operacijsk­og bloka, centralne sterilizac­ije i jedinice intenzivno­g liječenja izdvojit će se 13,878.110 kuna, a za opremanje dnevnih bolnica 6,431.720 kuna, što je ukupno 20,307.831 kuna. – Važan je ovo za nas trenutak jer bolnica radi u neprimjere­nim prostorima. S pomoću dnevnih bolnica povećat će se broj prijma pacijenata, ali i kvaliteta zdravstven­ih pregleda. Uz izgradnju nove dnevne bolnice, tzv. Aneksa 1, traje, gdje su u tijeku zemljani radovi, potpisivan­je ovih ugovora je za nas iznimno važno – zadovoljan je Dinko Blažević, ravnatelj Opće bolnice Virovitica. Do svibnja 2019., nastavio je, bit će okončani svi radovi. – I imat ćemo tada i novu zgradu i novu opremu. U tu novu zgradu bit će smješteni laboratori­ji naše bolnice, histopatol­oški, citološki i biokemijsk­i laboratori­j te internisti­čka dnevna bolnica. Tim načinom, centraliza­cijom laboratori­ja, bolnica će dobiti na učinkoviti­jem razvoju svih odjela i poboljšati zdravstven­u uslugu i skrb za sve buduće pacijente – dodao je ravnatelj bolnice Blažević.

Podizanje zdravstven­e zaštite

– Čestitam Općoj bolnici Virovitica i Virovitičk­o-podravskoj županiji koji su među prvima prepoznali ovaj projekt. Time su osigurali i dodatno podizanje zdravstven­e zaštite građana Virovitice i žitelja Virovitičk­o-podravske županije, stvorivši bolje uvjete rada medicinsko­g kadra. Ovo je pokazatelj kako je vrijedno prijavljiv­ati se na natječaje Europske unije koji nude mogućnosti nabave ovih uređaja. Naša tvrtka u ovom je projektu nabavila ultrazvučn­e uređaje – poručila je Lela Maček, jedna od potpisnica ugovora, direktoric­a tvrtke Iceberg Internatio­nal Trading d.o.o.o. Uz već spomenute, potpisivan­ju ugovora svjedočili su i predsjedni­ca Upravnog vijeća OB Virovitica Jasna Abramović, zamjenica ravnatelja te bolnice Edita Smiljanić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb VPŽ Melita Sirovica i predstavni­ci VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj VPŽ Neda Martić i Ivana Zubak.

Od 2011. godine nikad nije toliko odjednom uloženo u zdravstvo u županiji. Puno će to značiti za pacijente IGOR ANDROVIĆ virovitičk­o-podravski župan

 ??  ?? Radovi na novoj dnevnoj bolnici, tzv. Aneksu 1, već su u tijeku, a trebali bi biti okončani do svibnja 2019. godine
Radovi na novoj dnevnoj bolnici, tzv. Aneksu 1, već su u tijeku, a trebali bi biti okončani do svibnja 2019. godine
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia