Večernji list - Hrvatska

Županijski sirari: Cilj nam je proizvode u početku plasirati u vrtiće, škole, vojarne

Proizvođač­i sira udružili se u klaster, žele povećati proizvodnj­u

- Branimir Bradarić

Proizvođač­i će ovako udruženi predstavit­i proizvode na nizu manifestac­ija tijekom ljeta na Jadranu i u Istri branimir.bradaric@vecernji.net Radi daljeg podizanja proizvodnj­e, stvaranja potrebnih uvjeta kao i zajedničko­g izlaska na tržište proizvođač­i sira s područja županije osnovali su Klaster proizvođač­a sira Vukovarsko-srijemske županije. Ovo je na području najistočni­je hrvatske županije četvrti do sada osnovani specijaliz­irani klaster. – Cilj osnivanja klastera jest povezivanj­e i umrežavanj­e proizvođač­a sira i drugih mliječnih proizvoda na području županije, povećanje proizvodnj­e, zajednički izlazak na tržišta prodaje, pokretanje kratkih lanaca opskrbe, uvođenje i primjena novih znanja i tehnologij­a u proizvodnj­i, te jačanje pojedinačn­e i ukupne konkurentn­osti poduzetnik­a koji se bave ovom djelatnošć­u – rekao je Mijo Pranjić iz Drenovaca koji je izabran za predsjedni­ka klastera.

Neće još u trgovačke lance

Riječ je o mljekaru čiji je OPG lani ponio titulu “Zlata vrijedan”. Prema riječima Pranjića, proizvođač­i sira će ovako udruženi predstavit­i proizvode na Jadranu i u Istri, na nizu manifestac­ija tijekom ljeta. Uskoro će sjesti za stol s predstavni­cima trgovačkih kuća kako bi se čule njihove potrebe i prema tome sačinio daljnji plan i aktivnosti u plasmanu proizvoda. – Trenutačno je u Klasteru 6-7 proizvođač­a sira, ali vjerujem kako će nas biti više što će nam dati dodatnu snagu. Ovakav način udruženja ima mnogo prednosti koje će nam zasigurno omogućiti sigurniju i bolju budućnost. Vjerujemo i u dodatno povećanje kapaciteta i proizvodnj­e, a onda samim tim i veću zastupljen­ost na tržištu – istaknuo je Pranjić. Ipak, svjesni su svoje snage i količina koje trenutačno mogu proizvesti, pa tako za sada ne planiraju organizira­no ulaziti u trgovačke lance ili hotele. U prvo vrijeme cilj im je u što većoj mjeri pokriti vrtiće, škole, vojarne i slične ustanove na području županije. U isto vrijeme će raditi na povećanju proizvodnj­e. Koliko je to zahtjevno govori podatak da za osiguravan­je prostora, njegovo uređenje i osiguravan­je sve potrebne opreme treba osigurati i do 100.000 eura.

Cijena od 40 do 60 kuna

– Činjenica je da su naši proizvodi kvalitetni­ji od onih koje uvozimo. Cijena kilograma sira kreće se, ovisno o vrsti i je li sušeni, od 40 do 60 kuna. Međutim, treba znati kako su to isključivo mliječni proizvodi i da u njima nema dodataka. Želimo istaknuti kako omjer cijene i kvalitete daleko ide u našu korist – rekao je Pranjić. Uz vodeće proizvođač­e sira s područja županije osnivači klastera su i četiri institucij­e: Vukovarsko-srijemska županija, Općina Drenovci, Lag Šumanovci i Agro-klaster kao krovni klaster udruge.

To su isključivo mliječni proizvodi, u njima nema dodataka, a omjer cijene i kvalitete daleko ide u našu korist MIJO PRANJIĆ predsjedni­k klastera

 ??  ?? Trenutačno je u Klasteru 6-7 proizvođač­a sira, no nadaju se da će ih biti i više
Trenutačno je u Klasteru 6-7 proizvođač­a sira, no nadaju se da će ih biti i više
 ?? DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL ?? Za pokretanje proizvodnj­e, prostor, uređenje i opremu treba osigurati i do 100.000 eura
DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL Za pokretanje proizvodnj­e, prostor, uređenje i opremu treba osigurati i do 100.000 eura
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia