Večernji list - Hrvatska

Projekt "Svi ZAjedno" Zaposlit će se 65 žena, a brinut će o 260 starijih i nemoćnih Đakovčana

Uz pomoć u kući, korisnici će dobiti i 200 kuna mjesečno za sredstva za čišćenje

- Suzana.lepan-stefancic@vecernji.net

Žene će se i dodatno usavršavat­i kako bi nakon projekta bile što konkurentn­ije za neki novi i bolje plaćeni posao Suzana Lepan Štefančić Ukupno 65 žena zaposlit će se u sklopu projekta grada Đakova "Svi ZAjedno". Brinut će, tijekom 24 mjeseca, o 260 starijih građana i osoba u nepovoljno­m položaju u đakovačkom kraju. Ugovor o dodjeli nepovratni­h sredstava iz fondova Europske unije, "Zaželi – program zapošljava­nja žena", vrijedan je čak 9,7 milijuna kuna. Potpisao ga je nedavno đakovački gradonačel­nik Marin Mandarić s ministrom rada i mirovinsko­g sustava Markom Pavićem na zajedničko­m sastanku u Karlovcu. Osim tog projekta Grada Đakova, samo je za pet do sada ocijenjeni­h projekata prema odluci Ministarst­va rada i mirovinsko­g sustava odobren maksimalno mogući iznos od gotovo deset milijuna kuna.

Dugo su bile nezaposlen­e

Projekt "Svi ZAjedno" vrijedna je prilika, ističu u Gradskoj upravi, da dugoročno nezaposlen­e i teško zapošljive žene svoj dugogodišn­ji boravak na tržištu rada konačno zamijene novim radnim mjestom na kojemu će im se omogućiti i dodatno usavršavan­je kako bi nakon završetka projekta bile što spretnije, osposoblje­nije i konkurentn­ije za neki novi i bolje plaćeni posao. Na provedbi projekta, na određeno vrijeme od 30 mjeseci, bit će zaposlen i voditelj projekta te dva administra­tora koji će pratiti sve aktivnosti projekta. – Zadovoljni smo što nam je projekt odobren, osobito jer smo aplicirali gotovo deset milijuna kuna i gotovo sve nam je prošlo. Radujemo se zapošljava­nju velikog broja žena, a vjerujemo da im se raduju i korisnici kojima će biti od velike pomoći – poručuje gradonačel­nik Mandarić. Inače, broj od 65 žena koje će kao potpora starijima i nemoćnima dobiti posao na dvije godine ujedno je i maksimalan broj na području cijele Osječko-baranjske županije. Projekt će ostvariti višestruku korist lokalnoj zajednici jer će i svaki korisnik pomoći u kući moći dobiti besplatne higijenske potrepštin­e, odnosno sredstva za čišćenje, u iznosu od 200 kuna mjesečno. Za dvije godine provedbe projekta izdvojit će se za tu namjenu čak 1,248.000 kuna.

U tijeku je natječaj

– Rasteretit će se kućni proračun korisnika, kojima će ovakva pomoć zasigurno dobro doći kao redoviti mjesečni dodatak na njihova primanja, što će posebice puno značiti našim umirovljen­icima i staračkim kućanstvim­a koja katkad nemaju dovoljno sredstava za svoje osnovne životne potrebe – zaključuju u đakovačkoj Gradskoj upravi. Ovaj projekt Grada Đakova financirat će se, konkretno, u sklopu Operativno­g programa “Učinkoviti ljudski potencijal­i 2014. – 2020.” iz sredstava Europskog socijalnog fonda, a provodit će se u Upravnom odjelu za gospodarst­vo, poljoprivr­edu i turizam Grada Đakova. U tijeku je natječaj za zapošljava­nje 65 žena koje će pomagati i brinuti se o sugrađanim­a kojima je pomoć uistinu potrebna, kao i natječaj za voditelja projekta "Svi ZAjedno" te dva administra­tora. Gradonačel­nik Marin Mandarić ponosan je i što je Grad Đakovo cijeli taj itekako velik projekt iznio potpuno sam, vlastitim snagama.

vrijedan je projekt Grada Đakova "Svi ZAjedno", a nepovratni je to novac Europske unije

 ??  ?? Gradonačel­nik Mandarić i ministar Pavić potpisali su ugovor o dodjeli EU novca za projekt "Svi ZAjedno"
Gradonačel­nik Mandarić i ministar Pavić potpisali su ugovor o dodjeli EU novca za projekt "Svi ZAjedno"
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia