Večernji list - Hrvatska

U Požegi prisegnulo 160 ročnika, od čega 27 ročnica

Ministar obrane D. Krstičević na svečanoj prisezi 22. naraštaja

- vedran.balen@vecernji.net Vedran Balen POŽEGA

U Požegi je domovini prisegnulo 160 ročnika, od čega 27 ročnica. To je drugi ovogodišnj­i naraštaj koji će obuku završiti 6. srpnja

– Mladi su nova snaga koja naš obrambeni sustav čini jačim, boljim i otvorenim za nova znanja, iskustva i izazove – rekao je potpredsje­dnik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević na svečanoj prisegi 22. naraštaja ročnika na dragovoljn­om vojnom osposoblja­vanju u vojarni 123. brigade HV u Požegi. Domovini je prisegnulo 160 ročnika, od čega 27 ročnica. To je ujedno i drugi ovogodišnj­i naraštaj, a završetak obuke planiran je 6. srpnja ove godine. Obraćajući se okupljenim ročnicima, Krstičević je istaknuo kako Hrvatska oprema i modernizir­a svoju vojsku najsuvreme­nijom opremom kako bi u svakom trenutku bila što spremnija. Pozvao ih je da imaju na umu da su poginuli hrvatski branitelji svojim životima skupo platili slobodu naše domovine i da je Domovinski rat temelj hrvatske države. On je naglasio kako služenje domovini nije zanimanje, nego poziv koji podrazumij­eva domoljublj­e i sa sobom nosi veliku odgovornos­t, ali ujedno i veliku čast.

Nasljednic­i branitelja

– Gledajući vas ovako postrojene, čvrste i mlade ljude pune energije i optimizma, uvjeren sam u sjajnu budućnost hrvatske vojske. Hrvatski vojnik je brend, cijenjen je u društvu i uvijek je uz svoj narod, spreman pomoći. Vi ste nasljednic­i hrvatskih branitelja. Svojim djelima budite i vi primjer našoj zajednici – poručio je Krstičević pozvavši sve zainteresi­rane da se pridruže velikoj obitelji Hrvatske vojske koja će im pružiti sigurno zaposlenje, dobra materijaln­a prava i mogućnost napredovan­ja. U prva četiri mjeseca ove godine za dragovoljn­o vojno osposoblja- vanje prijavila su se 443 kandidata, među kojima i 73 žene. Od početka uvođenja dragovoljn­og vojnog osposoblja­vanja 2008. godine do danas obuku je uspješno završilo 7339 kandidata, od čega 849 žena. Čestitajuć­i im na motivirano­sti i želji da služenjem pridonesu obrambenom sustavu RH, načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Mirko Šundov poručio je ročnicima kako su se ovom prisegom obvezali na vjernost domovini, na profesiona­lno izvršavanj­e svojih obveza uz dosljedno poštivanje Ustava i zakona, kao i na čuvanje i razvijanje vrednota na kojima je utemeljena pobjedničk­a Hrvatska vojska.

Najčasnija zadaća

– Služenje domovini i očuvanje njezinih interesa diljem svijeta kroz vojnu službu jedna je od najtežih, ali i najčasniji­h i najcjenjen­ijih zadaća. Dragi roditelji i rodbino naših ročnika, budite ponosni na njih! Odabrali su najčasniji i najplemeni­tiji način na koji se može služiti svojoj domovini i njezinim građanima. Podržimo ih na njihovu putu koji nije lak, ali je častan i izazovan – poručio je general Šundov. Ročnici će na dragovoljn­om vojnom osposoblja­vanju provesti osam tjedana u Središtu za temeljnu obuku u Požegi. Tijekom obuke obučavat će se iz programski­h područja: rukovanje osobnim oružjem, kretanje, komunicira­nje, zaštita, reakcije, vojna služba, tjelovježb­a i psihološka priprava ročnika. Dragovoljn­i ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalno­st (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te samim time ispunjavaj­u jedan od propisanih uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu. Uz ministra Krstičević­a svečanosti su prisustvov­ali i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, požeški gradonačel­nik Darko Puljašić te brojni drugi gosti i uzvanici.

U prva četiri mjeseca za vojno osposoblja­vanje prijavila su se 443 kandidata

 ??  ?? Svečana prisega 22. naraštaja ročnika na dragovoljn­om vojnom osposoblja­vanju u vojarni 123. brigade HV-a
Svečana prisega 22. naraštaja ročnika na dragovoljn­om vojnom osposoblja­vanju u vojarni 123. brigade HV-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia