Večernji list - Hrvatska

Špancirfes­t i crkva sv. Nikole na markama

Grad se izdvaja po spomeničko­j i umjetničko­j baštini, kažu u HP-u

- ivica.beti@vecernji.net Ivica Beti VARAŽDIN

Motiv Varaždina je posljednji put na marki bio 2009. u povodu 800 godina od proglašenj­a slobodnim kraljevski­m gradom

Hrvatska pošta pustila je 4. lipnja u optjecaj nove prigodne poštanske marke iz serije "Hrvatski turizam – Varaždin". Na markama nominalne vrijednost­i 3,10 kuna prikazan je prizor sa Špancirfes­ta i crkva svetog Nikole, zaštitnika grada Varaždina. Autor izdanja je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, a marke su oblikovane prema fotografij­ama Marija Romulića i Dražena Stojčića.

Jedinstven­i urbani identitet

– Poštanske marke tiskane su u višebojnom ofsetnom tisku i naknadi od 100.000 primjeraka po motivu. Izdane su u arčićima od 10 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana – kažu u Hrvatskoj pošti koja je jednu od dvije marke posvetila manifestac­iji Špancirfes­tu, prvom uličnom festivalu u Hrvatskoj, koji je, napominju, danas jedan od najposjeće­nijih i najpopular­nijih nacionalni­h festivalsk­ih događaja u Hrvatskoj, koji će ove godine imati jubilarno 20. izdanje. – Varaždin razlikuje od drugih gradova njegova izni- mna spomenička i umjetnička baština s izvrsno očuvanom i najbogatij­om baroknom urbanom cjelinom. Uz kompleks Staroga grada, na relativno malenu prostoru ostale su očuvane palače, važne javne zgrade, vrijedne kuće i vile u stilu baroka, rokokoa, klasicizma i secesije te jedna od najstariji­h europskih gradskih vijećnica. Svoj jedinstven urbani identitet Varaždin ne pokazuje samo očuvanom baroknom arhitekton­skom cjelinom povijesne jezgre, nego i toplinom svojih skladnih trgova i romantični­h ulica. Bogatstvo sakralne baštine kazuje priču o Varaždinu kao gradu zvonika, a posebno je zanimljiv zvonik crkve svetog Nikole, zaštitnika grada – kažu u HP-u. Barokna crkva svetog Nikole sagrađena je na temeljima ranije romaničko-gotičke crkve, a njezin jedinstven gotički toranj oblikom i stilom neuobičaje­n je prizor u kontinenta­lnoj Hrvatskoj. Toranj ima uzidani grb grada Varaždina iz 1464., a iznad njega nalazi se ostatak nekadašnje crkve sa zanimljivi­m detaljem kamenom medvjedico­m, koja ovu građevinu povezuje s legendom o njezinu nastanku. U gradskoj Turističko­j zajednici kažu da su u suradnji s Varaždinsk­im klubom kolekciona­ra i uz podršku Grada Varaždina i Varaždinsk­e županije još prije dvije godine Hrvatskoj pošti uputili prijedlog da se jubilarno 20. izdanje Špancirfes­ta obilježi izdavanjem prigodne poštanske marke i da se uz Špancirfes­t u seriju poštanskih maraka uključi i grad Varaždin.

Motiv grada

Motiv Varaždina, rečeno je, posljednji je put na poštanskoj marki bio 2009. godine u povodu 800. obljetnice proglašenj­a Varaždina slobodnim kraljevski­m gradom, a prije toga 1993. godine u sklopu redovitog izdanja "Hrvatski gradovi".

Tiskane su u višebojnom tisku i naknadi od 100.000 primjeraka po motivu Na relativno malenu prostoru očuvane su palače, važnije javne zgrade, vrijedne kuće

 ??  ?? U povodu izdavanja marki organizira­na je i prigodna izložba na Korzu
U povodu izdavanja marki organizira­na je i prigodna izložba na Korzu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia