Večernji list - Hrvatska

Djeca obnovila voćnjak iz kojeg će opskrbljiv­ati školsku kuhinju

Projekt prati popularni trend povratka ruralnom razvitku

- Elvis Sprečić elvis.sprecic@vecernji.net ZAGREB

Najvažnije je u projekt bilo uključiti djecu koja će zajedno s ostalim školskim osobljem aktivno nastaviti raditi na održavanju voćki

Osnovna škola Ivana Perkovca iz Šenkovca, jedna od tri osnovne škole na području općine Brdovec, pokrenula je hvalevrije­dan „zeleni“projekt obnove školskog voćnjaka i vrta. Kako kaže ravnatelji­ca Vesna Javor, školski voćnjak mnogo je godina bio zapušten i nije služio svojoj primarnoj funkciji.

Roditelji su ključni

Traženje načina kako točno revitalizi­rati ovu veliku površinu dugo je trajalo, ali onda se pojavila prilika u sklopu Nacionalne strategije za provedbu školske sheme u Republici Hrvatskoj te se škola prijavila na projekt koji provodi Ministarst­vo poljoprivr­ede i Hrvatska poljoprivr­edno šumarska savjetodav­na služba. Važnost projekta prepoznala je i Općina Brdovec koja pruža podršku projektu u sklopu kojeg je ove godine posađen i obnovljen veliki školski voćnjak u Šenkovcu. Ključno je bilo uključiti djecu u ovaj projekt. – Naša djeca iz ruralnih sredina nekako su se otuđila od prirode i zaboravila kako je to živjeti na selu što je bio glavni razlog pokretanja ovog projekta jer je ipak i svjetski trend povratak ekologiji i ruralnom razvitku. Djeca su s učiteljica­ma i školskim domarom posadili 38 sadnica voćaka te su bila oduševljen­a naučiti kako se to točno radi jer su i sami na selu i potrebne su im ovakve edukacije – kazuje ravnatelji­ca Javor. Osim toga važno je naglasiti kako će upravo djeca s ostalim školskim osobljem aktivno održavati voćke i sadnice na ekološki prihvatlji­v način, a u sklopu pratećih mjera provedbe školske sheme dobit će i sav potreban alat za obrađivanj­e nasada – od motika do tački. No projekt Provedbe školske sheme ne obuhvaća samo ovu akciju, već je ona dio cjelokupne šire slike ekološkog uzgoja i zdravih navika i prehrane. Uključenje­m u ovu akciju škola je pokrenula i projekt zdrave školske kuhinje. – Velik problem današnjice je pretilost djece gdje Hrvatska stoji visoko na ljestvici pretilosti djece u Europi. Odlučili smo promijenit­i školsku kuhinju tako da krenemo od malih promjena poput uvođenja zdravih voćki, mlijeka, zamjene bijelog kruha zdravijim vrstama kruha i slično. Proces zdravije prehrane još traje jer je potrebno i djecu naviknuti na novu hranu i objasniti im zašto je to dobro za njih – tvrdi Javor. Djeca nisu jedina koja se educiraju, njihovi roditelji također su jedan od ključnih lanaca u razvijanju svijesti u smjeru ekološki osviješten­e prehrane. Tajnica škole Marina Valenčak kaže kako se roba za školsku kuhinju nastoji nabavljati većinom od lokalnih dobavljača kako bi se osigurao kratki lanac opskrbe, a i pružila potpora lokalnim proizvođač­ima.

Učenje na drugačiji način

Također se u školi održavaju i razne kušaonice voćaka i domaćih proizvoda iz ekološkog uzgoja, a postoje i mnogi veliki planovi. Neki od njih već su ostvareni, pa su tako djeca imala priliku posjetiti lokalno obiteljsko poljoprivr­edno gospodarst­vo kako bi im se pobliže objasnilo kako neki određeni proizvod nastaje. – U budućnosti planiramo i učionicu na otvorenom što nam je važno jer bismo djeci omogućili da mnoge satove provode na otvorenom, druže se i uče na drugačiji način, što sve potiče pozitivne promjene u učenju – zaključuje Javor.

I djeca iz ruralnih sredina otuđila su se od prirode i zaboravila kako je živjeti na selu, što je bio i razlog pokretanja projekta VESNA JAVOR ravnatelji­ca OŠ Ivana Perkovca

Danas je velik problem i pretilost djece pa je škola pokrenula i projekt zdrave kuhinje

‘U budućnosti planiramo i učionice na otvorenom što potiče pozitivne promjene u učenju’

 ??  ?? Djeca su s učiteljica­ma i školskim čuvarom posadila 38 sadnica voćaka
Djeca su s učiteljica­ma i školskim čuvarom posadila 38 sadnica voćaka
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia