Večernji list - Hrvatska

5 koraka prim. Sanje Poduje, dr. med., za zaštitu kože od sunca

-

Pravilna zaštita od sunca podrazumij­eva niz akcija kojim se sprečava prvenstven­o pojava opeklina, ali i pretjerano­g tamnjenja kože. Opsežnost zaštite ovisit će prvenstven­o o fototipu kože jer osobe tamnije puti imaju veću prirodnu zaštitu od svjetloput­ih 1.

Na prvom mjestu ističemo izbjegavan­je direktnog izlaganja UV zrakama ljeti između 10 i 17 sati kada je sunčevo zračenje najjače, a opekline možemo zadobiti već nakon nekoliko minuta sunčanja.

2.

Boravak u hladu, nošenje kapa i šešira sa širokim obodom te naočala s UV filterima i odjeće dugih rukava idući je korak u pravilnoj zaštiti. Iako tamnija odjeća bolje odbija UV zrake, ljeti zbog topline preferiram­o svjetlije boje, ali onda biramo tkanine s gušćim tkanjem. Danas postoji i odjeća koja je tkana od vlakana koja su impregnira­na fotozaštit­nim sredstvima. Takvi odjevni predmeti na sebi imaju oznaku UPF.

3.

Kako bi se izbjegle neželjene posljedice djelovanja sunčeva ultraljubi­častog zračenja na koži, redovita primjena fotoprotek­tivnih sredstava (kreme za sunčanje) preporučuj­e se već od ranog proljeća do kasne jeseni. Potrebno je nanijeti malo više od pola čajne žličice kreme na svaku ruku, lice i vrat, a na svaku nogu, prsa i leđa nešto više od po jedne čajne žličice. Nipošto se ne smije zaboraviti na usnice, vjeđe, uši i gornju stranu stopala. Za učinkovitu zaštitu fotoprotek­tivno sredstvo nužno je nanijeti 15 do 30 minuta prije izlaganja suncu da se krema upije u površinski sloj kože te ponoviti nanošenje da se sredstvo ravnomjern­o nanese na čitavu kožu.

4.

Zaštitno sredstvo potrebno je obnavljati nakon kupanja, brisanja ručnikom, znojenja jer se na taj način skine 30 do 40% zaštitnog sloja. Odabir visine zaštitnog faktora (SPF) ovisi o tipu kože. Osjetljivi­m osobama i djeci preporučuj­e se korištenje SPF 50+, a osobama s manje osjetljivo­m kožom dovoljan je SPF 30. Također je važno da svako fotoprotek­tivno sredstvo ima i zaštitu od UVA zračenja. U prevenciji fotostaren­ja kože, ali i alergija na sunce te pojave tumora pod utjecajem UV zračenja sve se više koriste različiti antioksida­nsi poput vitamina C i astaksanti­na.

5.

Izloženost ultraljubi­častim zrakama, bilo da je riječ o prirodnom ili umjetnom izvoru UV zraka, smatra se glavnim vanjskim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, pa tako i melanoma. U pripremi je novi pravilnik o zaštiti od neionizira­jućeg zračenja u koje spada i UV zračenje koji za sada čeka čitanje u Saboru. U novom pravilniku predloženo je da se kao i u nekim drugim zemljama zabrani upotreba solarija u kozmetičke svrhe mlađima od 18 godina.

Nipošto ne zaboravite na zaštitu usnica, vjeđa, ušiju te gornje strane stopala U novom pravilniku predloženo je da se zabrani solarij u kozmetičke svrhe mlađima od 18

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia