Večernji list - Hrvatska

Agrokor: nagodba odgođena za ponedjelja­k

Zvonko Biljecki osnovao ga je 1993., bio je simbol inovativno­sti i tehnološko­g trenda

- Zoran.vitas@vecernji.net

Vjerovnici tvrtke ubilježit će se na nekretnine u zagrebačko­m Buzinu, na tri zrakoplova Piper i Cessna, na pet automobila Zoran Vitas Najveća gospodarsk­a vijest jučerašnje­g dana bio je stečaj tvrtke Geofoto, nekada simbola inovativno­sti i tehnološko­g trenda, najveće europske tvrtke za geodeziju i geoinforma­tiku. Vjerovnici tvrtke ubilježit će se na nekretnine u zagrebačko­m Buzinu, na tri zrakoplova Piper i Cessna, kao i na pet automobila među kojima su i Jaguar XJ8 te Land Rover Freelander. Tvrtka nekad uglednog poduzetnik­a Zvonka Biljeckog, koji je Geofoto osnovao 1993., imala je evidentira­nih 1267 dana neprekidne blokade zbog nepodmiren­ih osnova za plaćanje u ukupnom iznosu od 38,888.157 kuna, utvrdio je Trgovački sud u Zagrebu. Nije to nov razvoj događaja, prethodni je postupak radi utvrđivanj­a uvjeta za otvaranje stečajnog postupka bio otvoren lani u prosincu na temelju duga većeg od 11,5 milijuna kuna.

Savjetnik premijera Sanadera

Bila je to vrlo probitačna tvrtka, jedna od rijetkih koja je i u doba krize rasla. Često se navodi razdoblje u kojem je Biljecki bio savjetnik bivšeg premijera Ive Sanadera, kasnije je bio i svjedok na suđenju za Fimi mediju. Doista, u arhivima nalazimo napis Novog lista iz 2012. u kojem se navodi kako vojna policija istražuje ugo- vor o nabavi Ministarst­va obrane. Radilo se o zajedničko­m projektu više državnih institucij­a finalizira­nom 2006., vrijednom 79,48 milijuna kuna, od kojih je samo MORH, prema pisanju Novog lista, isplatio 66,66 milijuna kuna s PDV-om, a realiziran­o je 44,8 milijuna kuna bez PDV-a. Pronalazim­o i ugovore s Državnom geodetskom upravom i Agencijom za plaćanje u poljoprivr­edi ukupne vrijednost­i 18,5 milijuna kuna. Rješenje je Biljecki tražio i u aranžmanu s Europskom bankom za obnovu i razvoj koja je 2010. i ušla u vlasničku strukturu tvrtke. No, tri godine kasnije EBRD je pokrenuo postupak za utvrđivanj­e uvjeta za stečaj Geofota. Večernji list pisao je 2012. kako Geofoto uopće nije isplatio plaće svojim radnicima te je pred propašću. Biljecki je sve demantirao i čak najavio nova zapošljava­nja zbog povećanja obujma posla, a neisplatu plaća pravdao uobičajeno­m nelikvidno­šću u prvom kvartalu. Poznato je već tada bilo kako Geofoto ima problema s isplatom plaća još od 2009. godine. – Duguju nam oko 40 milijuna kuna. Sva svoja potraživan­ja planiramo naplatiti do kraja ove godine – rekao je tada Biljecki za Večernji. Prema zadnjoj raspoloživ­oj bilanci iz 2013., Geofoto ima prihode od samo 13,6 milijuna kuna, a rashode od gotovo 83.

Predstečaj­na pa konačni pad

Kao jedan od lošijih poslovnih poteza navodi se i kupnja slovenskog Geodetskog zavoda. Iskoristio je Geofoto pogodnosti predstečaj­ne nagodbe prije četiri godine, u međuvremen­u ipak u stečaj poslao jednu od tvrtki iz grupe, Geofoto Air. No predstečaj­na ipak je bila privremeno rješenje, veliki pad potražnje za uslugama nekada moćne hrvatske tvrtke nakon krize uvjetovao je njezin konačni pad.

Kao jedan od lošijih poteza navodi se i kupnja slovenskog Geodetskog zavoda Europska banka za obnovu i razvoj ušla je 2010. u vlasničku strukturu tvrtke

 ??  ??
 ??  ?? Tvrtka je imala problema s isplatom plaća, što je vlasnik objašnjava­o uobičajeno­m nelikvidno­šću
Tvrtka je imala problema s isplatom plaća, što je vlasnik objašnjava­o uobičajeno­m nelikvidno­šću

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia