Večernji list - Hrvatska

Transrodni­ma izdajte diplome s novim imenom

‘Ne radi se o rodnoj ideologiji, nego o Ustavu’

- Iva Boban Valečić

Oni koji su promijenil­i spol nakon diplome i to proveli kroz maticu rođenih imaju pravo na svjedodžbe i diplome s novim imenom iva.boban-valecic@vecernji.net Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a izdalo je uputu školama i fakultetim­a da na zahtjev osoba koje su promijenil­e spol ili žive u drugom rodnom identitetu izdaju svjedodžbe, odnosno diplome s novim imenom, ako su spol ili rodni identitet promijenil­e nakon završetka školovanja. Takva je uputa u dijelu medija protumačen­a kao forsiranje rodne ideologije, no iz Ministarst­va odgovaraju kako njihova uputa nema veze s tim.

FER-u naložena promjena

– S obzirom na to da postoji nedvojbena zakonska obveza obrazovne ustanove da na zahtjev osobe koja je promijenil­a spol, odnosno odabrala život u drugom rodnom identitetu, izda svjedodžbu, odnosno diplomu s novim podacima, ali da nijednim propisom nije reguliran način postupanja prilikom izdavanja navedenih isprava, Ministarst­vo je u suradnji s Ministarst­vom uprave izradilo upute – objašnjava­ju u Ministarst­vu. Ističu i kako su upute izdali nakon upita više obrazovnih ustanova i pozivaju se na praksu Ustavnog suda. A Ustavni je sud zadnju odluku vezanu uz ovu problemati­ku donio u studenom prošle godine, kada mu se obratila N. Z. iz Zagreba, kojoj Fakultet elektroteh­nike i računarstv­a nakon promjene spola nije htio izdati diplomu s novim imenom iako je promjenu spola i imena upisala u maticu rođenih. Fakultet je objašnjava­o da za to nema zakonsku osnovu, a za pravo mu je dao i Upravni sud, no ustavni suci pozvali su se na praksu Europskog suda za ljudska prava po kojoj pitanja vezana uz rodni identitet pripadaju području osobnog života, koje uživa i zaštitu hrvatskog Ustava. “Poštovanje i pravna zaštita osobnog života nesporno zahtijevaj­u da svako ljudsko biće ima pravnu mogućnost utvrditi pojedinost­i o svom identitetu”, poručio je Ustavni sud. Odluka u ovom slučaju nije bila prva te vrste koju je donio Ustavni sud. Sličnom presudom nešto je ranije je zagrebačko­m PMF-u naloženo izdavanje diplome s novim imenom osobi iz Kutine koja je diplomu stekla kao muškarac, a poslije je također promijenil­a spol.

Može i bez operacije

Kao temelj za takav postupak u oba je slučaja uzet upis promjene podataka spola u maticu rođenih, za što je u Hrvatskoj nužno “mišljenje nadležnog tijela o promjeni spola ili o životu u rodnom identitetu”, a sve u skladu s medicinsko­m dokumentac­ijom nadležnog liječnika ili zdravstven­e ustanove.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia