Večernji list - Hrvatska

Sjeverna Koreja ima sjajnu budućnost

Pyongyang više ne predstavlj­a nuklearnu prijetnju, kaže Trump

- Bernard.karakas@vecernji.net

Načelni dogovor o denukleari­zaciji Korejskog poluotoka tek treba početi provoditi u djelo, a na tom putu bit će cijeli niz prepreka Bernard Karakaš Dan poslije povijesnog sastanka između američkog i sjevernoko­rejskog predsjedni­ka Donalda Trumpa i Kim Jong-una reakcije na postignuti sporazum postaju sve slojevitij­e. S jedne strane, pljušte salve pohvala za “razboritos­t i vještinu” američke diplomacij­e koja je, čini se, pokrenula proces rješavanja sjevernoko­rejskog problema, proces s kojim se još nijedan američki predsjedni­k u proteklih pola stoljeća nije uspio uhvatiti u koštac.

Zahtjevna reintegrac­ija

Nabrajaju se prednosti reintegrac­ije Sjeverne Koreje u međunarodn­u zajednicu, već se kuju planovi za obnovu i modernizac­iju zemlje koju će, gotovo je sigurno, financirat­i najprije SAD, Južna Koreja i Japan. Zemlja s 25,5 milijuna stanovnika, velikom raspoloživ­om radnom snagom, kao i potrošačim­a koji su željni doslovno svega, eldorado je za zapadne dobavljače. Tu je i netaknuta priroda koja je savršena za razvoj turizma. – Vidio sam vaše plaže na snimkama i fotografij­ama. To je fantastičn­o. Znate li vi koji je to poten- cijal? Znate li koliko bi vrijedili na ovom mjestu hoteli i apartmani – ustvrdio je Trump za susreta s Kimom. Pri svemu tome ne treba zaboraviti ni činjenicu kako se na sjeveru Korejskog poluotoka nalaze golema ležišta minerala i rijetkih metala, ležišta koja su sada neiskorišt­ena. Politički analitičar­i tvrde kako je Trump ovim izborio još jedan veliki dobitak na unutrašnje­m planu. Bliži mu se sredina mandata, odnosno izbori za Senat i Kongres, i ovo je odličan poticaj američkim biračima da mu poklone povjerenje i podrže republikan­ce na izborima. S druge strane, javljaju se i kritičari sporazuma koji tvrde kako Trump nije uzeo u obzir da pregovara s diktatorom koji čvrstom rukom vlada Sjevernom Korejom. Posebno su nezadovolj­ni Južnokorej­ci, ali ne zbog mogućeg smirivanja stanja u odnosima s Pyongyango­m, već zbog koncesije koju je Trump dao Kim Jong-unu. Naime, uz suspenziju vojnih vježbi koje SAD održava s vojskom Južne Koreje, najavio je i moguće povlačenje američkih postrojba s Korejskog poluotoka. Postrojba bez kojih bi se Južna Koreja teško sama obranila od eventualne invazije sa sjevera. – Ovo je katastrofa, što da učinimo ako Sjeverna Koreja pogazi svoju riječ, odustane od sporazuma i odluči nas napasti? Nećemo imati baš puno šanse – kažu Južnokorej­ci. “Svi se sada mogu osjećati puno sigurnije nego na dan kada sam preuzeo predsjedni­čku dužnost. Od Sjeverne Koreje više ne dolazi nuklearna prijetnja. Sastanak s Kim Jong-unom bilo je zanimljivo i iznimno pozitivno iskustvo. Sjeverna Koreja ima sjajan potencijal za budućnost”, tvitao je jučer u zoru Trump.

Sve strelice prema Iranu

Svoje je mišljenje objavio i Iran, zemlja prema kojoj sada svoje otrovne strelice odašilja Trump. – Trump je čovjek kojemu ne treba vjerovati i koji se ne drži dogovora. Budite oprezni – poručio je Teheran Pyongyangu. U svakom slučaju, reakcije na sporazum, kada se euforija malo smirila, velikom su većinom pozitivne. No načelni dogovor o denukleari­zaciji tek treba početi provoditi u djelo, a na tom putu bit će cijeli niz prepreka. Hoće li se Sjeverna Koreja reintegrir­ati u međunarodn­o društvo, vidjet će se u nadolazeći­m mjesecima.

milijuna stanovnika ima Sjeverna Koreja, što je veliki bazen jeftine radne snage, ali i novo tržište za Zapad

 ??  ?? Vidio sam vaše plaže. To je fantastičn­o. Znate li vi koji je to potencijal? Znate li koliko bi tu vrijedili hoteli i apartmani – pitao je Trump Kima procjenjuj­e se vrijednost rudnih bogatstava na posručju Sjeverne Koreje, mahom rijetkih minerala ali i...
Vidio sam vaše plaže. To je fantastičn­o. Znate li vi koji je to potencijal? Znate li koliko bi tu vrijedili hoteli i apartmani – pitao je Trump Kima procjenjuj­e se vrijednost rudnih bogatstava na posručju Sjeverne Koreje, mahom rijetkih minerala ali i...
 ??  ?? Sjevernoko­rejci na elektronič­kim stupovima čitaju vijesti s povijesnog summita u Singapuru
Sjevernoko­rejci na elektronič­kim stupovima čitaju vijesti s povijesnog summita u Singapuru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia