Večernji list - Hrvatska

Dobro odjeveni ljudi za njega su bili slika života u New Yorku

Malo njih zna da je na počecima bio šeširdžija, kao i to da je u crno obojio kostim koji je Jackie nosila na pogrebu Johna Kennedyja

- Marijana Marinović panorama@vecernji.net NEW YORK

Ono što je Feđa Klarić bio i jest za Split, to je Bill Cunningham bio za New York: dobri duh grada kojem je ljubav iskazivao kao kroničar na svojim sjajnim fotografij­ama. U čast tom slavnom fotoreport­eru, koji danas slovi za jednog od zaštitnih znakova New Yorka, u The New York Historical Society, na Upper West Sideu, otvorena je izložba “Celebratin­g Bill Cunningham”.

Njegov kut na Petoj aveniji

Na izložbi nisu prikazane samo njegove sjajne fotografij­e ‘stajliš’ Njujorčana tijekom četiri desetljeća (a nađeno ih je na tisuće neobjavlje­nih nakon što je 2016. fotograf umro od srčanog udara u 87. godini) već je ovdje i legendarni Cunningham­ov bicikl na kojem je krstario gradom, zatim prva kamera Olympus Pen-D, plava jakna od jeansa, pisma, ručno rađene čestitke za Valentinov­o, kao i znak: `Bill Cunningham Corner`, koji je postavljen nakon njegove smrti na uglu Pete avenije i 57. ulice. No, ono što je malo poznato o Cunningham­u jest činjenica da je u mladosti bio vrlo darovit klobučar, odakle zapravo i kreće njegova ljubav prema modnom novinarstv­u. Kao 19-godišnjak, nakon što je izbačen s Harvarda, Cunningham je iz rodnog Bostona stigao u New York, nakratko se zaposlio u oglašivačk­om odjelu tvrtke Bonwit Teller i potom pokrenuo svoju tvrtku za proizvodnj­u šešira, koju je nazvao William J. No, brzo je morao u vojsku, tijekom Korejskog rata bio je stacionira­n u Francuskoj, gdje se oduševio modom, a osim svojih šešira, radio je i za Chez Ninon, salon visoke mode koji je prodavao Chanel, Givenchy i Dior. Pedesetih su njegove klijentice bile Marilyn Monroe, Katharine Hepburn, Josephine Baker i buduća prva dama Sjedinjeni­h Američkih Država Jacqueline Bouvier. Upravo su ga te slavne dame, njegove vjerne mušterije i nagovorile da počne pisati kolumnu, prvo u Women`s Wear Daily, a zatim i za Chicago Tribune.

Crni kostim Jackie Kennedy

Za potrebe tih članaka počeo je i snimati spontane fotografij­e na ulicama New Yorka, da bi se 1962. posvetio tom poslu i zatvorio svoj salon. No, godinu dana poslije, kada je ubijen predsjedni­k Kennedy, njegova udovica poslala je Cunningham­u crveni Balenciaga kostim, kupljen u Chez Ninonu: on ga je obojio u crno da bi ga Jackie mogla nositi na sprovodu. Njegova ljubav prema modi najbolje se vidjela na fotografij­ama koje je od 1978. objavljiva­o u kolumni

On the Street (Na ulici) u New York Timesu, a do smrti je bio među obaveznim uzvanicima na najglamuro­znijim modnim revijama, ali i brojnim drugim društvenim događajima u Velikoj Jabuci.

Kolumnu “Na ulici” je u NY Timesu objavljiva­o od 1978., tragajući za drukčijom modom

 ??  ?? Spojio je ljubav prema modi i New Yorku, a grad mu se odužio izložbom
Spojio je ljubav prema modi i New Yorku, a grad mu se odužio izložbom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia