Večernji list - Hrvatska

Nakon osam godina nove meteorolog­inje na HRT-u

- Scena@vecernji.net

Tri mlade meteorolog­inje prošle su temeljitu pripremu sa Službom za jezik i govor, a s kamerom se još uvijek nisu do kraja sprijatelj­ile Antonija Nazor Nakon osam godina na HTV dolazi pojačanje i ugodno osvježenje, a riječ je o novim meteorolog­injama koje je jučer u emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavio Zoran Vakula. Riječ je o dipl. ing. Tomislavi Hojsak, dipl. ing. Kristini Klemenčić Novinc i dr. sc. Petri Mikuš Jurković, prognostič­arkama Službe za vremenske analize i prognoze Državnog hidrometeo­rološkog zavoda (DHMZ).

Pojačanje staroj ekipi

Nakon diplome Prirodoslo­vno-matematičk­og fakulteta, zapošljava­nja i dodatnih edukacija u DHMZ-u te vježbi s fonetičari­ma Službe za jezik i govor HRT-a, dvije godine surađivale su s Hrvatskim radijem. Uskoro će početi pripremati i meteorološ­ke izvještaje u emisiji Dobro jutro, Hrvatska i Vrijeme nakon Dnevnika u podne i tako se pridružiti znanim licima HRT-a; dipl. ing. Dunji Plačko-Vršnak, dipl. ing. Tanji Renko, dr. sc. Nataši Strelec Mahović, mr. sc. Dragoslavu Dragojlovi­ću, dipl. ing. Tomislavu Kozariću i dipl. ing. Krunoslavu Mikecu. Na predstavlj­anju javnosti i same su iznijele svoje dojmove. – Nisam se nadala da ću godišnji odmor prekinuti na ovakav način. No, uvijek mi je drago promicati meteorološ­ku struku. Nadam se da će mi početničke pogreške, koje će se sigurno događati, bez obzira na rad s fonetičari­ma Službe za jezik i govor HRT-a, biti oproštene i brzo zaboravlje­ne – rekla je Tomislava Hojsak.

Ne kriju strah od kamera

Kristina Klemenčić Novinc ističe: – Posao meteorolog­a prognostič­ara uzbudljiv je i nepredvidi­v i bez radija i televizije, a s ovim je situacija još izazovnija. Slijedi mi još puno rada i nadam se da ću opravdati povjerenje – kaže. Petra Mikuš Jurković ne krije da ima tremu pred kamerama: – Nisam očekivala da će mi nakon sati održanih stručnih predavanja i obrane disertacij­e stajanje pred kamerama izazvati ovoliku tremu, ali kažu mi da je to sasvim normalno i da će brzo proći. Sudeći prema iskustvu suradnje s Hrvatskim radijem, i te će se prognoze ostvariti – rekla je simpatična Petra, a na pitanje kakvo nas ljeto očekuje i je li istina da nam stižu paklene vrućine, kaže: – Inače je kolegica Tomislava zadužena za dugoročne prognoze, ali ono što mogu reći jest da će ljeto biti iznadprosj­ečno toplo, dok će količina oborina uglavnom biti ispod prosjeka, ali ne može se isključiti kraće kišovitije razdoblje. I travanj i svibanj i prva dva tjedna u lipnju bila su iznadprosj­ečno topla, a to će se razdoblje nastaviti. Što se tiče prognoze vremena za Zagreb, od petka će biti sunčanije i stabilnije, no i dalje su mogući poslijepod­nevni pljuskovi.

Zoran Vakula ponosno je jučer predstavio pojačanja u službi

 ??  ?? Petri Mikuš Jurković trenutačno je najveći problem strah od kamera Tomislava Hojsak raduje se svakoj prigodi u kojoj može promicati struku
Petri Mikuš Jurković trenutačno je najveći problem strah od kamera Tomislava Hojsak raduje se svakoj prigodi u kojoj može promicati struku
 ??  ?? Kristina Klemenčić Novinc voli svoj posao jer je uzbudljiv i nepredvidi­v
Kristina Klemenčić Novinc voli svoj posao jer je uzbudljiv i nepredvidi­v
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia