Večernji list - Hrvatska

Prosinečki čuvao zadnjeg veznog, Kačić Pletikosi kupovao fotoaparat

- IGOR FLAK

U kampu reprezenta­cije u Portugalu kao ilegalac je mjesec dana živio privatni maser Stjepana Tomasa i Darija Šimića U Japanu 2002. godine vatreni su otišli u ropotarnic­u nogometne povijesti, a nismo u tom trenutku mogli ni zamisliti da više nikada na Svjetskom prvenstvu nećemo proći skupinu. A nakon 1998. godine igrali smo na još tri SP-a, a čeka nas i četvrti najveći turnir. Ćirohito, čovjek koji je iskovao broncu, bio je kolumnist Jutarnjeg lista i s doajenom sportskog novinarstv­a izvještava­o je iz Japana.

Himna u Tokamachij­u

I dolazio mu je fini gospodin Mirko Jozić na ‘volej’ jer, unatoč pobjedi pod čudnim okolnostim­a (čitaj: spašavao nas sudac), vatreni su odigrali jako slabio. Ipak, najšašavij­u stvar u taktičkom smislu napravio je Mirko Jozić. Skenirajuć­i igru Meksika, našeg prvog suparnika u Japanu, odlučio je da Robert Prosinečki pripazi na zadnjeg veznog reprezenta­cije Meksika. Naravno, Hrvatska je izgubila i tu je bio početak kraja na turniru. Iako je u Čileu osvojio naslov prvaka svijeta s juniorskom repre- zentacijom Jugoslavij­e, Jozić je prije SP-a napravio nekoliko pogrešaka. Najprije je prerano odveo momčad na pripreme u Japan (gotovo dva tjedna prije prve utakmice), a potom je igrače izolirao u Tokamachij­u. Mjesto u kojem je preko lokalnog razglasa svaka dva sata svirala hrvatska himna bilo je poprilično pusto, novinari su mijenjali noć za dan u opskurnoj rupi naziva Barcelona, a Stipe Pletikosa iz Jozićeva zatvora zamolio je Vjesnikova novinara Andriju Kačića Karlina da mu kupi fotoaparat koji otkriva karijes na 100 metara. Portugal ćemo pamtiti po najlošijem odabiru kampa. Biser je to iz radionice Zorislava Srebrića. Naime, “mister čestitam” otišao je u siječnju u Portugal, pronašao kamp u portugalsk­oj pustinji i temperatur­a od 21 Celzijev stupanj u tom mu se trenutku učinila kao zgodan odabir. No nije tada Zorko, kako su mu tepali prijatelji, razmišljao kako to izgleda prvog dana lipnja kada smo stigli. Naime, bilo je 38 stupnjeva, tropska vrućina koja je iscrpila ionako samo osrednju reprezenta­ciju. Imali smo Dadu Pršu, zlatni repić u naponu snage, i dosta problemati­čnih igrača. I dok su druge reprezenta­cije turnir dočekale na obalama Atlantika, naši su iz prašine brzo otišli kući. Već nakon prvog kruga u skupini s Francuskom, Engleskom i Švicarskom. Kakav je tamo kaos vladao, otkrili smo dvije-tri godine kasnije. Iscurila je priča kako je cijelo vrijeme boravka u kampu bio “uljez”.

Veseli Cico

Naime, privatni maser Stjepana Tomasa i Darija Šimića živio je u jednoj od soba, igrači su ga skrivali i donosili mu hranu. I to se dogodilo uz sve moguće osiguranje koje se tada nalazilo u kampu. Sljedeći SP igrao se u Njemačkoj 2006. godine, Hrvatska je ponovno ispala u skupini s Brazilom, Japanom i Australijo­m. Turnir će ostati upamćen po skandalozn­oj utakmici protiv Australije te po izbornikov­im suzama prije početka utakmice protiv Brazila i po veselom raspoložen­ju u kojem bi nas pitao “si bumo kaj rekli”. Te četiri godine najslabiji su dio povijesti naše reprezenta­cije. Od skandala do doista slabe nogometne igre. Nakon toga došao je Slaven Bilić, počela je jedna nova era i pojavila se jedna generacija koja će svoju kulminacij­u imati u sljedećih mjesec dana. Nadamo se da neće već nakon prvog kruga – kući.

U kampu vatrenih u Portugalu bilo je 38 Celzijevih stupnjeva. Igrači su bili ‘skuhani’

 ??  ?? Portugal 2004. Hrvatska je sve izglede izgubila u zadnjoj utakmici protiv Engleza
Portugal 2004. Hrvatska je sve izglede izgubila u zadnjoj utakmici protiv Engleza
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia