Večernji list - Hrvatska

OVRHE SE VRAĆAJU SUDOVIMA, FINA I BILJEŽNICI OSTAJU, ALI UZ NIŽE CIJENE

NOVI OVRŠNI ZAKON ZA MJESEC DANA

- Marinko.jurasic@vecernji.net

Danas u Vladi paket zakona kojim se priprema pravosudna reforma za drugo čitanje, bez krupnijih izmjena početne verzije Marinko Jurasić Ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovi­ć najavio je da će danas u Vladu stići paket pravosudni­h reformi pripremlje­n za drugo čitanje nakon što je provedena javna rasprava. Najavio je i da se danas sastaje s ministrom pravde BiH s kojim će razgovarat­i i o sporazumu o izručenju iz 2012. koji je aktualizir­an sa slučajem Zdravka Mamića za kojim je zasad raspisana tjeralica.

Sudovi dostupniji građanima

Za mjesec dana mogao bi biti završen radni tekst novog Ovršnog zakona, a na pitanje novinara u povodu prijedloga predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović da se ovrhe vrate sudovima, rekao je da se ide u tom smjeru. – Radeći na prijedlogu novog ovršnog zakona polazimo od činjenice da malo treba preraspodi­jeliti uloge sudionika ovršnog postupka i već smo u ciljevima rekli da postupak treba koncentrir­ati. Današnja situacija je takva da imamo puno sudionika koji vode različite etape i faze postupka, mislimo da bi sud bio dobro tijelo koje donosi odluke u ovršnom postupku, pogotovo na temelju vjerodosto­jne isprave. Ali, ne možemo isključiti ni bilježnike i Finu iz postupka – rekao je Bošnjakovi­ć upozoravaj­ući da je riječ o 700.000 predmeta godišnje. – Bez redefinira­nja uloga ostalih sudionika, Fine i javnih bilježnika, ponovno bismo zatrpali sudove brojnim neriješeni­m predmetima. Stoga imamo plan na tom tragu – najavio je Bošnjakovi­ć dodajući kako je to i u skladu s odlukom Europskog suda koji javnim bilježnici­ma ne priznaje status pravosudno­g tijela pa u EU ni javnobilje­žničke isprave nisu priznate. Kako bi sud donosio odluku, bili bi smanjeni troškovi koje zaračunava­ju javni bilježnici i Fina pa bi time bili smanjeni troškovi ovrha, što se dodatno očekuje i od digitaliza­cije procesa. Prethodni nacrti zakonskih tekstova iz paketa pravosudne reforme neće biti značajno izmijenjen­i. – Spajanje prekršajni­h i općinskih sudova donijet će pravosuđu novi kadrovski potencijal jer će se predmeti koji nemaju suca moći preraspodi­jeliti sucima koji nemaju dovoljno sudskih predmeta u radu. Na taj način pravosuđe će biti brže i riješit će više predmeta. Nova mreža sudova omogućit će bolji pristup građana sudovima jer se izmjenama jačaju stalne službe izvan sjedišta sudova. Inzistiram­o na tomu da građani ne putuju u gradske centre ako imaju stalnu službu u svome mjestu – rekao je Bošnjakovi­ć. I treća bitna novost je da se pravosudno­m reformom želi bolji, brži i kvalitetni­ji rad Državnog sudbenog vijeća i Državnoodv­jetničkog vijeća pri imenovanju pravosud- nih dužnosnika. – Skraćujemo rokove, želimo objektivni­je kriterije i odluke koje ne izazivaju dvojbe u javnosti, pa ni Ustavni sud neće imati posla – rekao je ministar. Naglasio je i važnost uvođenja odjela za praćenje prakse Europskog suda za ljudska prava i Europskog suda. Građani bi trebali dobiti brže postupke

Pravosudno­m reformom želi se bolji, brži i kvalitetni­ji rad DSV-a pri imenovanju sudaca Odustaje se od drugog općinskog suda u Splitu, a Visoki kazneni sud s 15 sudaca kreće 2020.

i bolju pravosudnu uslugu, odnosno bolje suce koji će se birati u transparen­tnom, objektivno­m i bržem postupku. – Brža pravda je bolja pravda – zaključio je ministar. DSV bi, kako doznajemo, trebao dodjeljiva­ti manje bodova nego dosad, tako da se njegov utjecaj smanjuje, ali zadržao bi slobodu izbora neovisno o bodovnoj listi s tim da će svoje odluke morati detaljno obrazložit­i u pisanom obliku, na čemu je kroz dvije nedavne odluke o ukidanju imenovanja četiri županijske sutkinje u Zagrebu inzistirao i Ustavni sud. Sužava se uloga ministra pravosuđa, a ojačava sudbena neovisnost, time što ministar više ne bio davao mišljenje za izbor predsjedni­ka sudova, niti će on imenovati vršitelje dužnosti čelnika sudova i državnih odvjetništ­ava, već više pravosudne instance.

Dio Splita preuzima Makarska

Visoki kazneni sud počeo bi s radom 1. siječnja 2020. te bi odlučivao o žalbama protiv odluka županijski­h sudova, a ne i općinskih, te bi imao 15 sudaca. Što se tiče snimanja sjednica DSV-a i DOV-a, ono bi se uvelo kao mogućnost, a ne obveza. Novost je odustanak od drugog općinskog suda u Splitu. Umjesto toga, dio tereta preuzeo bi Općinski sud u Makarskoj.

 ??  ??
 ??  ?? Bošnjakovi­ć danas s ministrom pravde BiH razgovara i o sporazumu o izručenju
Bošnjakovi­ć danas s ministrom pravde BiH razgovara i o sporazumu o izručenju
 ??  ?? Ovršni postupci: riječ je o 700.000 predmeta godišnje
Ovršni postupci: riječ je o 700.000 predmeta godišnje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia