Večernji list - Hrvatska

Nije vrijeme za niži PDV, treba porez na nekretnine

- HRVOJE ŠIMOVIĆ

Anketa među 300 poreznih stručnjaka pokazala da ih je većina sklona porezu na nekretnine te je upitno ima li odgoda ovog poreza smisla – Ako govorimo o poreznoj politici, mislim da još postoji prostor za rasterećen­je dohodaka od rada. PDV za sada ne bih mijenjao, prije svega zbog financijsk­ih učinaka koji u ovom trenutku čine proračun i javne financije stabilnima, prokomenti­rao je izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu Zagreb Hrvoje Šimović koji je prije nekoliko godina anketirao tristotinj­ak pripadnika akademske zajednice, poreznih savjetnika, stručnjaka iz Porezne uprave i drugih relevantni­h subjekata privatnog i javnog sektora kako bi doznao njihovo mišljenje o našoj poreznoj politici. Šimović kaže da je većina ispitanika dala prednost načelu pravednost­i ispred načela učinkovito­sti u kreiranju porezne politike.

Korist poduzetnic­ima

– Što se tiče poreza na nekretnine, ispitanici su se većinom pozitivno izjasnili o uvođenju poreza, ali se radilo o prijedlogu poreza na nekretnine tadašnje Vlade. Uglavnom, nitko ne zagovara povećanje ukupnog poreznog opterećenj­a nego preraspodj­elu poreznog opterećenj­a među različitim poreznim osnovicama. Budući da Hrvatska, promatrano u odnosu na EU, relativno nisko oporezuje imovinu pa time i nekretnine, uvođenje poreza na nekretnine može se promatrati kao svojevrsni kompenzaci­jski faktor za sniženje poreznog opterećenj­a rada pa i potrošnje (PDV). – Iako je Vlada privremeno odustala od uvođenja poreza na nekretnine, svakako bih nastavio s pripremama i javnom raspravom o uvođenju tog poreza. Društveno nasljeđe i tranzicijs­ke potrebe u Hrvatskoj godinama su oporezivan­je kapitala i imovine stavljale u drugi plan i bilo je pitanje vremena kada će se takva politika promijenit­i. Izvjesno je da će porez na nekretnine kad-tad biti uveden, a pitanje je dobivamo li uopće nešto njegovom odgodom – kaže Šimović. Njegova je procjena da bi snižavanje opće stope PDV-a primarno koristilo poduzetnic­ima.

Izazov mirovinska reforma

– Ne vjerujem da bi došlo do snižavanja cijena pa time i nekih koristi za građane, nego bi isključivo došlo do povećanja marže poduzetnik­a, čime bi se mogao otvoriti prostor za neke nove investicij­ske aktivnosti. No, simbolično snižavanje stope od 1 ili 2 postotna poena nema prevelikog smisla. Općenito, smatram da još nije trenutak za snižavanje opće stope PDV-a. Predugo je Hrvatska imala visoke deficite, a javni dug je i dalje izrazito visok. Jedna godina proračunsk­og suficita previše raspiruje maštu o velikim poreznim rasterećen­jima. Do njih objektivno ne može doći dok se dugoročno ne stabilizir­a rashodna strana proračuna, prije svega izdaci za mirovine, zdravstvo, plaće u javnom sektoru itd., što je puno veći izazov – kaže Šimović. Razne promjene zakona i usklađivan­ja s raznim trendovima i potrebama EU ne mogu se, kaže Šimović, nazivati reformama. – Od ostalih segmenata gospodarst­va, nadam se realizacij­i odnosno početku realizacij­e najavljeni­h energetski­h projekata te tome da će najavljena mirovinska reforma biti dovoljno obuhvatna i hrabra da se može nazvati reformom. To su područja na kojima vidim mogućnost najvećeg napretka – zaključio je Šimović.

Godina proračunsk­og suficita previše raspiruje maštu o poreznim rasterećen­jima

 ??  ??
 ??  ?? Izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Hrvoje Šimović
Izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Hrvoje Šimović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia