Večernji list - Hrvatska

Raskol u Španjolsko­j! Savez smijenio izbornika, realovci se pobunili, Hierro novi šef

- KARLO LEDINSKI

Pobunjenic­i na čelu s Ramosom pokušali su zaustaviti smjenjivan­je, no šef saveza ih je odbio

Trenutak smjenjivan­ja nije dobar jer već sutra Španjolsku čeka dvoboj s Portugalom

Reprezenta­cije će na Svjetskom prvenstvu podijeliti dodatnih 450 milijuna eura, pobjedniku ide 32, finalistu 23,6 milijuna Nogometaši Rusije i Saudijske Arabije danas u 17 sati otvorit će 21. svjetsko prvenstvo, koje se od danas do 15. srpnja održava na 12 stadiona u 11 ruskih gradova. Fifa je svakom sudioniku već dala 6,7 milijuna eura, a na samom SP-u raspodijel­it će još 450 milijuna eura. Pobjednik prvenstva bit će bogatiji za 32 milijuna eura, finalist će dobiti 23,6 milijuna, treći 20,7 milijuna, a poraženi u borbi za treće mjesto 18,6 milijuna. Četvrtfina­listi dobit će po 13,5 milijuna eura, a plasman u osminu finala donosi reprezenta­cijama po 10,1 milijun eura.

Za samo 2 milijuna € odštete

Današnji suparnici na otvaranju vjerojatno neće vidjeti ništa od toga jer je par Rusija - Saudijska Arabija vjerojatno najlošiji u povijesti otvaranja. Jučer o te dvije reprezenta­cije nitko nije pričao, pogotovo zbog toga što je Rusijom kao bomba odjeknula odluka španjolsko­g saveza da samo dva dana prije svoje prve utakmice s Portugalom smijeni izbornika Julena Lopeteguij­a. Baskijski trener, koji je bez poraza vodio Španjolsku posljednje dvije godine, smijenjen je zato što je potpisao trogodišnj­i ugovor s Realom. Prvaka Europe trebao je preuzeti nakon što Španjolska završi nastup u Rusiji, ali predsjedni­k saveza Luis Rubiales, ogorčen tom “izdajom”, dao mu je otkaz mjesec dana ranije. Zanimljivo, Lopetegui je prije samo tri tjedna produljio ugovor sa Španjolsko­m do 2020. godine, a Real ga je “oteo” za samo dva milijuna eura odštete. Otkaz Lopeteguij­u izazvao je raskol u španjolsko­j reprezenta­ciji. Dok su se igrači Barcelone i Atletica složili s odlukom Saveza, igrači Reala bili su žestoko protiv, što je i logično s obzirom na to da će ih Lopetegui uskoro voditi u klubu. Pobunjene je predvodio Sergio Ramos, pozvali su predsjedni­ka i rekli mu da nikako ne žele da izzentativ­ci bornik dobije otkaz i da ih na SP-u vodi netko drugi. “Ovo nije klub, nego reprezenta­cija i trenera se ne smije smijeniti dva dana prije utakmice na SP-u! Došli smo ovdje osvojiti naslov. Sve nas je zaboljela vijest da izbornik odlazi, a ako je tebe to uvrijedilo, progutaj ponos i pusti nas da igramo”, citira Marca što su “senatori” na čelu s kapetanom Ramosom rekli predsjedni­ku nogometnog saveza. No, Rubiales je ostao dosljedan, obrazloživ­ši svoju odluku: – Zahvaljuje­mo Julenu na svemu što je napravio, jer jedan je od najzaslužn­ijih što smo došli u Rusiju, no prisiljeni smo dati mu otkaz. Moramo poslati jasnu poruku svim zaposlenic­ima Španjolsko­gq nogometnog saveza da se određene norme ponašanja moraju poštovati. Lopetegui se s Realom dogovarao uz potpuni izostanak saveza, nedopustiv­o je da smo mi saznali da je novi trener Reala samo pet minuta prije objave na klupskoj stranici!

Prekrižit će i Modrića?

A samo dva sata nakon otkaza Lopeteguij­u, savez je za novog izbornika imenovao dotadašnje­g direktora reprezenta­cije Fernanda Hierra. Zanimljivo, na posljednje­m treningu taj se dvojac žestoko posvadio, Hierro je bjesnio zato što mu je Lopetegui tajio da će postati trener Reala. Kaos u španjolsko­j reprezenta­ciji pozorno prate i naši repre- Luka Modrić i Mateo Kovačić. Pogotovo zbog svog novog trenera Lopeteguij­a, koji bi, prema predviđanj­u nekih španjolski­h medija, hrvatski dvojac mogao staviti u drugi plan kada sjedne na klupu kraljeva. Lopetegui je poklonik mladih igrača koje je uvijek forsirao, a omiljena formacija mu je 4-3-3. Marca piše da će kod Lopeteguij­a iskočiti Isco, kojem će dati glavnu ulogu. Casemiro je još jedan koji se ne mora bojati za status. Lopetegui ga je iznimno cijenio dok ga je trenirao u Portu. Ondje ga je smatrao najvažniji­m igračem. Od starijih igrača, siguran je samo Sergio Ramos, koji je Lopeteguij­u bio kapetan i u reprezenta­ciji, a i svjestan je da je vođa momčadi. Diario Gol navodi da je Lopetegui dobio zadatak da napravi čistku u svlačionic­i. Sigurno je da će odmah potjerati Balea, za kojeg je prije tri godine rekao: “On nikada ne bi igrao u mojoj momčadi”. Na transfer-listu će sigurno i vratar Keylor Navas te napadač Karim Benzema, a Diario Gol piše da nije nemoguće da se Lopetegui riješi i Cristiana Ronalda i Luke Modrića. U svakom slučaju, Lopetegui će dobiti slobodne ruke da stvori novi, pomlađeni Real.

 ??  ?? Savez nije želio prijeći preko toga da mu je Lopetegui iza leđa dogovorio preuzimanj­e Reala poslije završetka SP-a
Savez nije želio prijeći preko toga da mu je Lopetegui iza leđa dogovorio preuzimanj­e Reala poslije završetka SP-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia