Večernji list - Hrvatska

Za drugo i treće oružje policija vas neće provjerava­ti

Ne mora se svakih pet godina liječniku i policajci više neće ići po susjedstvu

- Elvis Sprečić elvis.sprecic@vecernji.net ZAGREB

Razlozi zbog kojih netko može zatražiti dozvolu za držanje ili nošenje oružja i dalje ostaju isti kao i do sada: radi sigurnosti, lova...

Hoće li prijedlog novog Zakona o nabavi i posjedovan­ju oružja koji je Vlada u četvrtak uputila u saborsku proceduru Hrvatsku u idućim mjesecima pretvoriti u “mali Divlji zapad” s obzirom na određene novosti koje taj zakon donosi pitanje je koje su mnogi postavili kada su vidjeli nekoliko najvećih promjena koje će s tim zakonom stupiti na snagu.

Mnogo ilegalnog oružja

Pitanje je u jednu ruku i logično s obzirom na to da prema novom zakonu postupak nabave oružja ubuduće neće pratiti operativna provjera policije kao što je to do sada bio slučaj, a uz to ukinuta je i obveza zdravstven­og pregleda svakih pet godina ako je vlasnik oružja mlađi od sedamdeset godina. Jedino što će policija provjerava­ti svakih pet godina jest je li osoba s dozvolom za nošenje oružja kazneno ili prekršajno osuđivana i shodno tome po potrebi joj oduzimati oružje. – Dakle, da najprije razjasnimo jednu stvar – kod nabavljanj­a prvog oružja isto ćete, baš kao i do sada, morati proći operativnu provjeru i liječnički pregled. Razlika je u tome da po novome više nećete morati svakih pet godina ili prilikom nabavljanj­a svakog novog oružja ići na liječnički pregled, policajci vas neće provjerava­ti kod susjeda i tako dalje, što je jako dobar i logičan korak naprijed. Da slikovito objasnim, ako ste vi počinili neki prekršaj ili kazneno djelo koje vam onemogućuj­e da nosite oružje, policija će vam ga i tako odmah oduzeti. Isto tako vaš obiteljski liječnik ima zakonsku obvezu, ako primijeti neku bolest koja bi smanjila mogućnost rukovanja oružjem, odmah to prijaviti. Znači, svi nositelji oružja u biti su cijelo vrijeme pod nekom vrstom nadzora, zbog čega su ove provjere svakih pet godina sasvim nepotrebno i iracionaln­o trošenje financijsk­ih i ljudskih resursa – smatra bivši član protuteror­ističke jedinice policije i umirovljen­i inspektor Dubravko Gvozdanovi­ć. Razlozi zbog kojih netko može zatražiti dozvolu za držanje ili nošenje oružja i dalje ostaju isti kao i do sada, pa pojedinac oružje može dobiti ako smatra da mu je ugrožena osobna sigurnost, ali i radi bavljenja lovom i/ ili sportom. Prema statistici s kraja prošle godine, u Hrvatskoj je lani bilo registrira­no 266.885 komada oružja, a od te brojke u vlasništvu fizičkih osoba bilo je 259.615 komada oružja, dok je u vlasništvu tvrtki njih 7270. Vlasnika oružja u Hrvatskoj ima 103.903, a od ukupnog domaćeg “arsenala” 176.011 komada odnosi se na dugo, a 90.874 na kratko vatreno oružje. Do nerazmjera broja osoba koje imaju dozvolu i oružnih listova dolazi zato što se na svaki oružni list mogu registrira­ti tri komada oružja. Uz ove službene brojke procjenjuj­e se kako diljem Lijepe Naše postoji i oko pola milijuna komada ilegalnog oružja.

Lovačka društva su sigurnost

176.011 komada odnosi se na dugo oružje, a 90.874 na kratko vatreno oružje

– Ne vjerujem da će zbog novog zakona biti više oružja u optjecaju jer smatram da stvarno mali broj pojedinaca ima potrebu za gomilanjem oružja. Poznajem tri i pol tisuće lovaca i svaki od njih ima dvije do tri puške i to je to, jednostavn­o nemaju potrebu imati više oružja – kazuje Slavoljub Marčićev, tajnik Lovačkog saveza Zagrebačke županije, napominjuć­i kako, suprotno nekim mišljenjim­a koja prevladava­ju u javnosti, sama lovačka društva predstavlj­aju veliku dozu sigurnosti jer nijedan lovac ne može iskakati iz zadanih normi. Ako ipak prekrši jedno od mnogih pravila, ekspresno ostaje bez oružja.

103 tisuće vlasnika oružja je u Hrvatskoj. Razlog je nerazmjera u tome što jedan vlasnik može imati više komada pušaka, pištolja... Provjere svakih pet godina sasvim su nepotrebno i iracionaln­o trošenje financijsk­ih i ljudskih resursa

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia