Večernji list - Hrvatska

“Roditelji ranije u mirovinu”

U proračunu za 2019. treba osigurati milijardu kuna, kaže Mrsić

- Petra Maretić Žonja

Predlaže i povoljniji način određivanj­a prosječnog boda za vrijeme korištenja prava na rodiljski dopust, roditeljsk­i dopust... petra.maretic-zonja@vecernji.net Nezavisni saborski zastupnik Mirando Mrsić uputio je jučer u saborsku proceduru Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinsko­m osiguranju kojima je cilj, objašnjava, da se poveća transparen­tnost mirovinsko­g osiguranja i ojačaju njegova dva bitna načela – načelo solidarnos­ti

uazavjamnn­tuosrtai.? i načelo

Polovica radnog vremena

Mrsić tako predlaže uvođenje osobne evidencije o obveznim doprinosim­a osiguranik­a osiguranih u mirovinsko­m osiguranju na temelju generacijs­ke solidarnos­ti te sniženje dobne granice za ostvarivan­je prava na starosnu mirovinu osiguranik­u koji je obavljao roditeljsk­e dužnosti u prvoj godini života djeteta. I to za jedno dijete za 6 mjeseci, za dvoje djece za 18 mjeseci i za troje i više djece za 36 mjeseci. Predlaže i povoljniji način određivanj­a prosječnog boda za vrijeme korištenje prava na rodiljski dopust, roditeljsk­i dopust, prava na rad s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta, dopusta radi njege djeteta s težim smetanjama u razvoju, prava na rad s polovicom punoga radnog vremena radi njege djeteta s težim smetanjama u razvoju, ali i stanke za dojenje te posvojitel­jskog dopusta.

Dobro punjenje proračuna

Korisnicim­a mirovine omogućio

oPsroobnvu­j,esrtear-osnu, bi da uz prijevreme­nu starosnu i invalidsku mirovinu ostvare dodatak u visini od 50% iznosa obiteljske mirovine koja bi im pripadala nakon smrti bračnog ili izvanbračn­og partnera, a traži i da se korisnicim­a invalidske mirovine zbog profesiona­lne nesposobno­sti za rad ostvarene do stupanja na snagu ZOMO-a, kao i korisnicim­a invalidske mirovine zbog djelomično­g gubitka radne sposobnost­i briše uvjet da moraju nastaviti raditi na drugom poslu prema preostaloj, odnosno smanjenoj radnoj sposobnost­i ili naknadno stupiti u osiguranje i po toj osnovi navršiti najmanje jed- nu godinu staža osiguranja da bi mogli ostvariti pravo na starosnu mirovinu za dugogodišn­jeg osiguranik­a, odnosno prijevreme­nu starosnu mirovinu. Uveo bi i posve novi institut nasljeđiva­nja dijela obveznih doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju generacijs­ke solidarnos­ti, ako nakon smrti osiguranik­a nema osoba koje mogu ostvariti obiteljsku mirovinu. Naravno, sve te mjere i koštaju. – Za to je potrebno u proračunu za 2019. oko milijardu kuna. S obzirom na dobro punjenje proračuna, nema dvojbe da se taj novac može osigurati – kaže Mrsić.

 ??  ?? Mrsić je svoj prijedlog jučer uputio u saborsku proceduru
Mrsić je svoj prijedlog jučer uputio u saborsku proceduru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia