Večernji list - Hrvatska

Odgođena obnova Črnomerca jer ZET traži izmjenu starog projekta

Izvođač za Remizu izabran je u travnju, a radova još nema na vidiku

- Stela Lechpammer

Za okretište na Savskom mostu već godinama se traži rekonstruk­cija, a Dubec bi trebao oživjeti kada se uz njega sagradi tržnica Zadnja su stanica svakog autobusa i tramvaja, ali i zadnja rupa na svirali zagrebačko­g javnog prijevoza, barem sudeći prema tome kako ih se održava. Kada se govori o okretištim­a u Zagrebu, zapravo se teško odlučiti koje izgleda gore, od Savskog mosta sa samo jednom nadstrešni­com i Črnomerca koji više sliči na sajmište do poluraspad­nute trešnjevač­ke Remize. Ništa veselije nije ni na istoku grada, na Borongaju te u Dubravi i na Dupcu.

Staro i neodržavan­o

Svim okretištim­a zajedničko je da očajnički vape za obnovom, da se ona stalno najavljuje, ali da sve ostane samo na obećanjima. Tako se godinama govori o rekonstruk­ciji okretišta kod Savskog mosta gdje putnici čekajući autobuse sjede na hrđavim metalnim ogradama. Svojedobno su ondje postavljen­e improvizir­ane sjedalice, i to na jedan dan jer nikad nije ishođena dozvola. Na Dupcu se sad uređuje moderna tržnica koja bi trebala oživjeti i okretište, a na Črnomercu je infrastruk­tura zbog neodržavan­ja potpuno neupotrebl­jiva. Većeg zahvata ondje nije bilo više od 30 godina, a putnicima je najveći problem što se već tri godine ne može ući u tamošnji javni WC. Na pitanje HSLS-ova zastupnika Darka Klasića kada će se stanje promijenit­i, gradonačel­nik Milan Bandić najavio je da će se na Črnomercu “šarafiti“i prije ljeta, no čini se da je ipak sve ostalo na riječima. Razlog je što isprva prihvaćen idejni projekt ipak nije dobio zeleno svjetlo ZET-a, pa se sada radi novi. – Za rekonstruk­ciju autobusnog terminala Črnomerec izrađen je idejni projekt, ali su njegove smjernice bitno izmijenjen­e zbog dodatnih zahtjeva ZET-a. Stoga se sada radi novo idejno rješenje u suradnji sa ZET-om te Gradskim uredom za strategijs­ko planiranje i razvoj grada uvažavajuć­i generalni urbanistič­ki plan i urbanistič­ki plan uređenja – poručili su iz Ureda gradonačel­nika te dodali kako će radovi početi čim se osmisli novo rješenje i izmijeni projektno-tehnička dokumentac­ija te ishode sve potrebne dozvole. – Do cjelovite rekonstruk­cije okretišta, izvršit će se pregled stanja postojećih nadstrešni­ca i izvesti nužni zahvati s ciljem zadovoljav­anja minimalnih funkcional­nih i sigurnosni­h elemenata – poručili su. Hoće li Črnomerec dočekati svoje novo ruho tek treba vidjeti, a čeka se i dogradnja te opremanje hale tramvajske radionice Trešnjevka.

Žele premjestit­i remizu

Čuvena remiza u Ozaljskoj 105 otvorena 1936. godine nekada je bila među najmoderni­jim takvim zdanjima u Europi, a danas je ruglo tog dijela grada. Središnji objekt, hala koju sada treba osvježiti, sagrađen je 1981. godine, a trebao je tada prihvaćati tramvaje duge do 14 metara. – Dolaskom niskopodni­h tramvaja čija je dužina 32 metra i koji se jako razlikuju po koncepciji gradnje, radna mjesta nisu prilagođen­a te se godinama pronalaze improvizir­ana rješenja za njihov prihvat i održavanje u tramvajsko­j radionici. Potrebna su posebna radna mjesta koja će uz prijem cijelog vozila omogućiti obavljanje održavanja – stoji u pozivu za javnu nabavu gdje piše kako je osim dogradnje radionice, potrebno ugraditi i platformsk­e dizalice za tramvajska vozila. Izvođač radova je izabran u travnju, a iz ZET-a poručuju da bi radovi trebali početi uskoro. Predsjedni­k vijeća Gradske četvrti Trešnjevka - sjever, Ivan Butorac, kaže da su ti 9,6 milijuna kuna vrijedni radovi tek manji zahvat, a da Remiza još čeka kapitalni projekt. Prema njegovu mišljenju, za Trešnjevku bi bilo idealno da se remiza premjesti u Blato, a da kvart dobije novu zonu za kulturne i gospodarsk­e djelatnost­i.

Većih zahvata nije bilo već desetljeći­ma, samo ih tu i tamo malo “krpaju”

 ??  ?? Čuvena remiza otvorena je 1936. godine u Ozaljskoj 5, a bila je među najmoderni­jima u Europi
Čuvena remiza otvorena je 1936. godine u Ozaljskoj 5, a bila je među najmoderni­jima u Europi
 ??  ?? Pothodnik u Borongaju je oronuo pa ga izbjegavaj­u
Pothodnik u Borongaju je oronuo pa ga izbjegavaj­u
 ??  ?? U Dubravi i na Dupcu manjka klupa, ali ne i štandova
U Dubravi i na Dupcu manjka klupa, ali ne i štandova
 ??  ?? Na okretištu Savski most samo jedna nadstrešni­ca
Na okretištu Savski most samo jedna nadstrešni­ca
 ??  ?? Radi se novo idejno rješenje Milan Bandić najavio je da će se prije ljeta “šarafiti” i na Črnomercu, no ništa od toga
Radi se novo idejno rješenje Milan Bandić najavio je da će se prije ljeta “šarafiti” i na Črnomercu, no ništa od toga
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia