Večernji list - Hrvatska

Čovjek koji je riješio “nerješiv problem” i odbio nagradu

-

astrofizik­u, teoriju relativnos­ti i kvantnu fiziku te pomogao bolje razumjeti oblik svemira. U 2002. godini, zajednicom vodećih svjetskih matematiča­ra počela se širiti vijest kako je netko riješio Poincaréov­u pretpostav­ku, a rješenje jednostavn­o postavio na tzv. arXiv – internetsk­i repozitori­j za rezultate znanstveni­h istraživan­ja. To je šokiralo mnoge jer o tako velikim problemima raspravlja se na kongresima matematiča­ra, a nitko nije bio svjestan značajnije­g napretka već godinama. Autor dokaza bio je Grigorij Perelman, povučeni ruski matematiča­r iz Sankt Peterburga, koji je 1982. godine, kao srednjoško­lac, pobijedio na svjetskoj matematičk­oj olimpija- di s maksimalni­m brojem bodova. Nakon diplome i doktorata u Školi za matematiku i mehaniku Lenjingrad­skog državnog sveučilišt­a, proveo je neko vrijeme u SAD-u i tamo imao zapažene rezultate. No radilo se o vrlo osobenom znanstveni­ku koji se nije pronašao u američkoj akademskoj sredini. Vratio se na institut Steklov u St. Peterburgu te od 1995. do 2002., tijekom sedam godina, radio sam, u potpunoj izolaciji, na rješavanju Poincaréov­e konjekture – problema smatranog nerješivim, koji je mnoge koji su ga pokušavali riješiti potpuno slomio. Svoj dokaz uopće nije poslao u znanstveni časopis, već ga je samo postavio na internet. Bio je toliko siguran u rezultate da nije smatrao potrebnim da bilo tko procjenjuj­e njegov rad. Do 2006. godine svijet je prihvatio njegov dokaz. Časopis “Science” proglasio ga je znanstveni­m prodorom godine, prvim ikad iz područja matematike. Iste godine nagrađen je i Fieldsovom medaljom, nazvanom po kanadskom matematiča­ru Johnu Charlesu Fieldsu. Medalja se smatra “Nobelom” za matematiku i dodjeljuje se tek svake četiri godine, no odbio ju je primiti. U 2010. odbio je i milijun dolara od zaklade Clay za prvi riješeni milenijski problem. Povukavši se iz javnosti i s posla te izbjegavaj­ući novinare, izjavio je tek “...kako ima sve što mu treba, i ne zanimaju ga nagrade; kako je najvažnija nagrada što svi vide da je riješio problem; kako ne želi biti izložen ljudima kao životinja u zoološkom vrtu; kako nije nikakav heroj matematike i kako nije zainteresi­ran za novac ni slavu.” Zainteresi­ran ili ne, živeći danas skromno u malom stanu na periferiji St. Peterburga, Grigorij Jakovljevi­č Perelman najslavnij­i je matematiča­r 21. stoljeća.

Na rješavanju “milenijski­h problema” treba raditi godinama iako nema sigurnosti da je do definitivn­og dokaza uopće moguće doći

 ??  ?? Povukavši se iz javnosti i s posla te izbjegavaj­ući novinare, Gregorij Perelman izjavio je tek “... da ne želi biti izložen ljudima kao životinja u zoološkom vrtu, da nije nikakav heroj matematike te da nije zainteresi­ran za novac i slavu”
Povukavši se iz javnosti i s posla te izbjegavaj­ući novinare, Gregorij Perelman izjavio je tek “... da ne želi biti izložen ljudima kao životinja u zoološkom vrtu, da nije nikakav heroj matematike te da nije zainteresi­ran za novac i slavu”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia