Večernji list - Hrvatska

Nigerija A do Z

-

A – ABUJA je glavni grad Nigerije. Prema procjeni iz 2010. godine, imala je 1.352.679 stanovnika. Abuja je planski građen grad, slično kao Brasília u Brazilu, a glavni je grad od 12. prosinca 1991. godine, kada je sjedište vlade premješten­o iz dotadašnje­ga glavnoga grada Lagosa. Abuja je smještena u središnjem dijelu Nigerije. Reljef oko grada je brdovit. Na sjevernom ulazu u grad je visoki monolit (kameno brdo u jednom komadu) Zuma Rock koji se uspoređuje s poznatim australski­m monolitom Uluru. B – BOKO HARAM je nigerijska islamistič­ka skupina koju je 2002. osnovao Muhammad Yusuf, a od 2009. djeluje kao naoružana džihadisti­čka skupina. Protivi se onome što naziva “nemoralom zapadnog svijeta”, posebice u okvirima seksualnos­ti, a rasprostra­njenu korupciju i kriminal u Nigeriji smatra posljedico­m utjecaja zapadnog svijeta i neislamsko­g obrazovanj­a. C – CHAPPAL WADDI najviši je vrh Nigerije, visok je 2419 metara, a proteže se duž granice s Kamerunom. D – DRIL MAJMUNI jedna su od najugrožen­ijih vrsta zbog uništenja njihova staništa i lovokradic­a. Većinom obitavaju u Nigeriji, a nešto manje ima ih i u Kamerunu i Ekvatorsko­j Gvineji. E – ETNIČKE SKUPINE u Nigeriji su vrlo brojne, ima ih više od 250. Najviše je Fulana i Hausa, 29 posto (uglavnom na sjeveru); Yoruba 21 posto (zapad); Ibo ili Igbo 18 posto (istok). F – FULFULDE je jedan od glavnih jezika kojim se govori u Nigeriji, uz ostale: hausa, igbo, joruba, urhobo, ibibio, edo, i kanuri. Naime, u toj se državi govori više od 520 jezika. Službeni i najčešći je ipak engleski jezik jer je Nigerija bila britanska kolonija. Godine 2003. engleski je govorilo oko 60 milijuna od oko 180 milijuna ljudi u Nigeriji. G – GUINNESS je najpoznati­je irsko pivo, a čak četrdeset posto proizvede ga se u Africi. Nigerija je nakon Velike Britanije najveće tržište piva Guinness na svijetu. H – HIMNA Nigerije zove se “Arise O Compatriot­s, Nigeria’s Call Obey” I – IME je Nigerija dobila po rijeci Niger, najvećoj rijeci zapadne Afrike, trećoj po veličini na kontinentu, poslije Nila i Konga, dugoj 4184 kilometra. J – JAY-JAY OKOCHA je bivši nigerijski nogometaš, jedan od najvećih u povijesti Nigerije. Poznat kao virtuozan dribler, nastupao je, između ostalih, za PSG, Eintracht, Fenerbahçe i Bolton. Igrao je za Nigeriju na tri svjetska prvenstva, 1994., 1998 i 2002. godine. Nosio je broj 10, a za reprezenta­ciju igrao je u 75 utakmica, u kojima je zabio 15 golova. K - KNJIŽEVNOS­T– Wole Soyinka je 1986. godine postao prvi afrički dobitnik Nobelove nagrade za književnos­t. U romanima i kazališnim djelima često se bavi problemima svoje zemlje, a za vrijeme vojne diktature godinama je bio politički zatvorenik.

Nigeriji je ovo šesti nastup na SP-ima, na kojima se obično ne proslavi, ali zato joj ide na Olimpijski­m igrama, na kojima je dosad osvojila tri medalje

L – LEPTIRI su u Nigeriji vrlo česti i brojni, ima ih čak 1828 vrsta. Prema Svjetskoj fondaciji za prirodu (WWF), ekoregija koja okružuje granicu Kamerun - Nigerija je posebno bogata vrstama šumskih leptira zbog povoljne mikroklime. Osim leptira, u Nigeriji ima i mnogo drugih rijetkih biljnih i životinjsk­ih vrsta. M – MOSES, VICTOR najbolji je nogometaš Nigerije i njezina najjača karika. Trenutačno igra za engleski klub Chelsea. Vrijednost mu je, prema Transferma­rktu, 20 milijuna eura. Za Nigeriju nastupio je u 32 utakmice i postigao 11 pogodaka. N – NOLLYWOOD je nigerijska filmska industrija: povijest Nollywooda potječe još od kraja 19. stoljeća i kolonijaln­e ere početkom 20. stoljeća. Povijest i razvoj nigerijske filmske industrije općenito glavna razdoblja: je klasificir­ana kolonijaln­o u četiri doba, zlatno nigerijsko doba, kino. filmsko Nollywood doba i je novo druga filmska Godišnje industrija stvara po veličini više filmova u svijetu. nego Hollywood. O – OBI MIKEL, JOHN je kapetan nigerijske trenutačno nogometne igra za reprezenta­cije, kineski mu klub je, prema Tianjin Transferma­rktu, TEDA. Vrijednost 5,5 milijuna eura. odigrao Za nigerijsku je 83 utakmice reprezenta­ciju te postigao šest pogodaka. P – PRVA ZGRADA u Nigeriji sagrađena je 1845. godine R – RUDARSKO BOGATSTVO iznimno je bitno za Nigeriju. Nigerija je dvanaesti proizvođač nafte na svijetu, osmi izvoznik nafte i deseta po naftnim rezervama. Nafta čini gotovo polovinu nigerijsko­g BDP-a. Nigerijska je ekonomija najperspek­tivnija ekonomija Afrike, a brzi rast može zahvaliti eksploatac­iji nafte i rudnih bogatstava. S – STANOVNIŠT­VO – Nigerija ima najviše stanovnika od svih afričkih zemalja. Prema službenom popisu iz 2014. godine, imala je 181.403.147 stanovnika. Egipat je druga afrička zemlja po broju stanovnika, a ima ih oko 100 milijuna. Nigerija je jedna od najbržeras­tućih nacija. Prosječna gustoća naseljenos­ti je velika, iznosi 196,4 st./km². T – TERITORIJ te afričke države proteže se na 923.768 četvornih kilometara. Graniči s Nigerom, Kamerunom, Čadom i Beninom, a smještena je u Gvinejskom zaljevu. U – U Nigeriji je homoseksua­lnost i danas kazneno djelo, a od 2013. godine su za organizira­nje grupa koje bi se zalagale za ljudska prava LGBT osoba predviđene kazne do čak 14 godina zatvora. V – VALUTA koja se koristi u Nigeriji zove se naira i uvedena je 1959. godine. Za usporedbu, jedan euro vrijedi 417,66 nigerijski­h naira. Z – ZA Nigeriju je ovo šesti nastup na svjetskim prvenstvim­a, na kojima se nije baš proslavila, no zato joj ide na Olimpijski­m igrama s kojih čak ima i zlato iz 1996. godine. Osvojila je čak tri olimpijske medalje, uza zlato ima i srebro iz 2008. godine te broncu iz Brazila 2016.

 ??  ?? Nigerija ima najviše stanovnika u Africi, preko 180 milijuna
Nigerija ima najviše stanovnika u Africi, preko 180 milijuna
 ??  ?? Jay-Jay Okocha velika je nogometna legenda u Nigeriji
Jay-Jay Okocha velika je nogometna legenda u Nigeriji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia