Večernji list - Hrvatska

Zagrebački stan u kojem je većina namještaja rađena po mjeri

Cijeli projekt trajao je oko 4 mjeseca, a rezultat je stan začinjen toplim tonovima

- Martina Strukić martina.strukic@vecernji.net ZAGREB

Najveći izazov u uređenju bila je činjenica da je trebalo zadovoljit­i vlasnikove želje na “daljinu”

Za dizajnera interijera najveći je izazov urediti stan prema klijentovi­m željama, s ograničeni­m budžetom i zadanim elementima. Upravo takvu situaciju zatekla je dizajneric­a Bosiljka Antolković kada se prihvatila uređenja stana od 90-ak kvadrata.

Prema vlasnikovi­m željama

Vlasnik je kupio stan u zgradi staroj šest godina pa nije bilo potrebno raditi velike zahvate, već je, kako je istaknula dizajneric­a, bilo potrebno napraviti prilagodbu strujnih i rasvjetnih izvoda, montažu obloga, ličilačke i tapetarske radove, koje je izvela tvrtka ZK ING d.o.o. Stan je bilo potrebno opremiti namještaje­m, sve prostorije osim jedne spavaće sobe koja će jednog dana biti dječja soba. Kupaonice su također bile već opremljene keramikom i sanitarija­ma pa ih je trebalo samo dopuniti namještaje­m. Ideja za uređenje stana bila je da bude vedar, svijetao, zanimljiv i moderan. – Dobili smo određen budžet u koji se trebalo uklopiti. Jedna od prvih odluka u dizajnu bila je imitacija crvene cigle u kombinacij­i s grafičkom trobojnom tapetom. Većinom smo osnovni namještaj odlučili ostaviti neutralnim, uglavnom s bijelom osnovom u kombinacij­i s drvenim dekorima – objasnila je Bosiljka Antolković dodajući da joj je to ostavilo mogućnost da se poigra detaljima, na primjer sofom i stolcima u blagovaoni­čkom dijelu koji su u bojama sličnim onima na tapeti: narančasto­j, plavoj i bijeloj, ali, naravno, sve u pastelnim, smirenim tonovima. Cijeli dojam stana zapravo je prilično pastelan pa je tome prilagođen­a i rasvjeta. – Detalji u bojama bakra, poput stolića i lampe, stanu daju dašak glamura i elegancije, dok mu tekstili (sofa, tepih i jastuci) daju razigranos­t i toplinu doma – objasnila je dizajneric­a. Zanimljivo­st je pak vezana uz kuhinju. – Naime, kuhinja ima jednu neobičnu stvarčicu koja nam se činila kao problem pri projektira­nju, a to je radijator tipa tzv. lojtrice koji smo ipak odlučili ostaviti iako je relativno neobična varijanta, ali uspjela se uklopiti uz neke manje kompromise u kuhinju – objasnila je jedan od izazova s kojima se susrela dizajneric­a. Inače, kuhinja je izrađena u tri boje: drveni dekor koji daje toplinu, antracitni gornji elementi koji produbljuj­u kuhinju te joj daju dramatično­st i boja crvenog bakra za dašak elegancije. – Želja klijenta bila je da u kuhinji ostane mjesto za brzinsku kavu i doručak pa smo se potrudili i to osigurati – ponosno naglašava dizajneric­a. Dnevna soba otvorenog je tipa i sadrži i manji blagovaoni­čki dio s okruglim stolom.

Rasvjeta s puno stila

Iznad stola ne nalazi se standardna visilica, već zidna lampa koju je, ovisno o točnom položaju stola, moguće prilagodit­i. Zanimljivo i dobro rješenje, pogotovo za stolove koji se češće produžuju. Ulazni hodnik s ciglom daje dojam topline i dobrodošli­ce, zbog kojega je cigla često korištena u interijeru, a na njega se nastavljaj­u ormari za pohranu stvari, najprije s bijelim, a zatim u drugom dijelu s frontama sa zrcalom (koje daju opet dojam dubine i veličine prostora). Spavaća soba u svijetlim je nijansama bež i narančaste boje, koja je poznata kao dobar adut za toplu i ugodnu atmosferu u domu. Naglašen zid iznad uzglavlja koji je načinjen od jelovih letvica dodatno daje dojam ugode, a ugradni ormari u walk in garderobi ostaju potpuno nenametlji­vi. Većina namještaja u stanu načinjena je prema nacrtima iz M2 studija, a stolarski izvedena u tvrtki Bemier interijeri. Ostatak namještaja je iz Ikee, Iprijevoza, Azzarda, Mebla, Gnijezda i dr. Najveći izazov na ovom projektu bio je upravo taj što klijent nije bio prisutan u vrijeme projektira­nja, a ni izvedbe, tako da je sva moguća koresponde­ncija tekla mailom, a sve radnje vezane za izvedbu radova, stolarije, obloga, pa sve do zadnjeg detalja bili su na dizajneric­i Bosiljki Antolković da ih odradi u suradnji sa spomenutim tvrtkama. Cijeli projekt opremanja trajao je oko četiri mjeseca, od samog projektira­nja pa do konačnog stanja, a rezultat je stan začinjen toplim tonovima kojima je klijent, a i cijela njegova obitelj, više nego zadovoljan.

Budžet, tlocrt i želje vlasnika diktirali su smjer kojim je teklo uređenje interijera

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia