Večernji list - Hrvatska

Maradonina sjena i dalje je nad Messijem, a pritisak samo raste

Messi je sve što se moglo osvojio s Barcom, ali u domovini je na udaru jer ništa, pa ni Copa Americu nije osvojio s Argentinom

- Piše: Robert Junaci

Mo Salah odgledao je s klupe utakmicu u kojoj je Urugvaj pobijedio s 1:0 pogotkom u posljednji­m minutama susreta Prije točno četiri godine na današnji dan Argentina je igrala svoju prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. S 2:1 pobijedila je Bosnu i Hercegovin­u (Kolašinac autogol i Messi/Ibišević). Od te momčadi koja je počela put Argentine do finala SP-a u Brazilu danas bi trebala startati petorica – Messi, Agüero, Mascherano, Di María and Rojo. Barem prema onome što je najavio argentinsk­i izbornik Jorge Sampaoli.

‘Kemijat’ će sa sastavom?

Dakle, očekuje se da će Argentina protiv Islanda zaigrati u sastavu: Caballero – Salvio, Otamendi, Rojo, Tagliafico – Mascherano, Biglia – Meza, Messi, Di María – Agüero. Takve najave malo su uzrujale argentinsk­e medije jer je Sampaoli očito za prvu utakmicu odlučio malo kombinirat­i sastav pa nekih očekivanih imena neće biti, ako se izbornik do susreta (danas u 15 sati u Moskvi) ipak ne predomisli. Nema baš puno onih koji bi mu bili u koži ako ne pobijedi u toj prvoj utakmici jer Argentina je pod pritiskom. Ako naši igrači imaju nekakav pritisak ostvarenja dobrog rezultata, zamislite tek što je na plećima Argentinac­a i Messija. Istina, njihovi su rezultati daleko bolji od naših, uostalom na prošlom su SP-u igrali finale (izgubili s 1:0 u produžecim­a od Njemačke pogotkom Götzea), ali zadnji su se put svjetskim naslovom okitili 1986. godine. I Copa America postaje im teško uhvatljiva, zadnji su put slavili 1993. godine. Poseban je pritisak na Leu Messiju, po većini najboljem igraču svijeta, po mnogima i svih vremena, s Barcelonom je osvojio sve, ali ništa s Argentinom. I ta sjena koja je nad njim, a zove se Maradona iz 1986., može nestati samo ako ovaj put odu do kraja. Nakon što su jedva prošli kvalifikac­ije, u prijateljs­kim utakmicama baš nisu briljirali, dobili su Ruse (1:0) i Talijane (2:0), ali su izgubili od ‘naše’ Nigerije s 4:2, doduše bez Messija, od Španjolske su doživjeli debakl (6:1), također bez Messija, a kakva im utjeha može biti što su ‘razbili’ Haiti s 4:0? Nije ni Island briljirao u prijateljs­kim utakmicama. Nakon što je kvalifikac­ije prošao kao pobjednik naše skupine, u zadnje četiri utakmice ima tri poraza (Meksiko 0:3, Peru 1:3 i Norveška 2:3, te 2:2 remi s Ganom).

Gimenez za pobjedu Urugvaja

Mi ih dobro znamo i oni neće nešto značajno mijenjati u igri, prekid i skok u ofenzivi su im najveća šansa, pogotovu protiv Argentine od koje su znatno ‘viši’, u prosjeku deset centimetar­a po igraču. A što će s Messijem? – Ha-ha, pa ne mogu vam ponuditi recept o tome kako ga zaustaviti, možete izmisliti svašta, ali on uvijek pronađe rješenje. Moramo samo razmišljat­i da kao momčad dobro funkcionir­amo – kazao je islandski izbornik Heimir Hallgrimss­on. U prvoj jučerašnjo­j utakmici, u ‘ruskoj’ skupini A, sudarili su se Egipat i Urugvaj. Mo Salah, iako je bio najavljen, ostao je na klupi, a Urugvaj je napao s Luisom Suarezom i Cavanijem. I imao je Urugvaj nekoliko prilika, no El Shenawy na vratima Egipta branio je sjajno, sve do 90. minute kada ga je glavom matirao Gimenez.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia