Večernji list - Hrvatska

Kako su osobe bez invalidnos­ti dobile stanove za invalide

Za sve prijavljen­e neće biti mjesta

- Mateja Šobak mateja.sobak@vecernji.net

Osobe koje će dobiti te stanove nalaze se iza 400. mjesta na listi i bodove po mjerilu invalidnos­ti uopće nisu ostvarile Useljavanj­e kasni pola godine, a u tjednu u kojem je prvih dvjesto budućih stanara Podbrežja konačno počelo birati domove koji se dodjeljuju za javni najam, u pozivu Grada primijetil­i su da za sve prijavljen­e neće biti mjesta jer među stanovima koji se mogu unajmiti i oni su za osobe s invalidnoš­ću.

Tko muti?

I ne bi to bilo ništa čudno da osobe koje će dobiti te stanove nisu iza 400. mjesta na listi i da bodove po mjerilu za invalidnos­t – uopće nisu ostvarile! – Jedna od gospođa kojoj je za najam dodijeljen stan prilagođen osobama s invalidnoš­ću 566. je u redu na listi, a u kategoriji u kojoj se boduje invalidnos­t ima nula bodova. Kako to može biti? – pitaju se budući stanari kvarta između Sigeta i Svete Klare koji su nam pisali i čudili se neobičnom načinu dodjele stanova. Da stvar bude još zanimljivi­ja, osobe koje su “pikirale” stanove prilagođen­e osobama s invalidnoš­ću invalidnos­t mahom uglavnom nemaju, a stan, uzmu li se u obzir kriteriji poput prihoda ili broja članova obitelji, nikako drukčije ne bi uspjele dobiti. – Očito je tim ljudima netko upućen dojavio za koji se stan trebaju prijaviti. Ili su imale nevjerojat­nu sreću – kažu nam oni koji su na listi za javni najam, ali u prvom krugu podjele stanova nisu uspjeli doći na red. Iz Grada nam odgovaraju da činjenica da osoba nema invalidnos­t nije presudna da dobije stan prilagođen upravo onima koji ga imaju. Sve je to detaljno, govori pročelnik Gradskog ureda za imovinskop­ravne poslove i imovinu grada Damir Lasić, objašnjeno još u natječaju.

“Naselje novaka” bez novaka

– Iz njega je razvidno da nije nužno postojanje utvrđene invalidnos­ti da bi se odabrao stan koji je prilagodlj­iv potrebama osoba s invalidnoš­ću – kao da je to sasvim logično objašnjava nam pročelnik Lasić pa dodaje da „nije riječ o invalidsko­m stanu, nego o stanu koji je prilagodlj­iv potrebama invalida“. Podsjetimo, osim što će u stanovima za osobe s invalidnoš­ću živjeti one koje invalidnos­t nemaju, a i ostali koji do 19. lipnja odaberu sebi odgovaraju­ći stan, u Podbrežju, koje se gradilo da bude „naselje znanstveni­h novaka“, živjet će tek dvojica budućih doktora znanosti.

 ??  ?? Večernji je 27. 11. 2017. objavio da će se mijenjati kriteriji za najam stanova, a 20. 4. 2018. da će useljenje kasniti
Večernji je 27. 11. 2017. objavio da će se mijenjati kriteriji za najam stanova, a 20. 4. 2018. da će useljenje kasniti
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia