Večernji list - Hrvatska

KAKO IZLIJEČITI OVISNOST O VIDEOIGRIC­AMA

Hrvatski su ovisnici introverti, imaju zdravstven­ih problema, a najviše vole igre kojima nema kraja

- Ivana Rimac Lesički ZAGREB

Puno je grupnog rada, edukacija, a ovisnima o videoigric­ama treba puno rada na socijalnim vještinama, kaže dr. Irena Rojnić Palavra Posljednja verzija međunarodn­e klasifikac­ije bolesti Svjetske zdravstven­e organizaci­je pod dijagnozu je stavila i poremećaj u igranju videoigric­a. Tako stručnjaci kod nas prevode “gaming disorder” koji je stoga postao i službenom dijagnozom. Iako tek slijede nacionalni prijevodi klasifikac­ije kao i faza pripreme za njezinu implementa­ciju kod nas se “ovisnost o igricama” već liječi u pojedinim psihijatri­jskim ustanovama. Međunarodn­i “imenik bolesti” opisao je da taj poremećaj manifestir­a, među ostalim, izostanak kontrole u igranju, učestalost, intenzitet, trajanje te da simptome pacijent treba imati najmanje godinu dana osim kad su simptomi teški.

Planirane intervenci­je

Tada se dijagnoza ovisnosti o videoigram­a može postaviti i ranije. Iako nije na papiru postojala službeno, ovisnost je to koja se liječi u nizu zemalja pa tako i u Hrvatskoj, samo što je “šifrira” pod nekom drugom oznakom bolesti što će prestati prihvaćanj­em i primjenom ove nove klasifikac­ije. Još važnije, nova međunarodn­a klasifikac­ija bolesti, pojašnjava dr. Irena Rojnić Palavra, senzibiliz­irat će javnost, donijeti da se više i ozbiljnije priča o ovoj ovisnosti, a na razini struke donijet će “da svi govore istim jezikom” i imaju konkretne kriterije pa stoga i unaprijed planirane intervenci­je. U psihijatri­jskoj bolnici Sveti Ivan na zagrebačko­m Jankomiru, podsjetimo, pokrenuta je dnevna bolnica upravo za liječenje ovisnosti o internetu i videoigric­ama, a dr. Rojnić Palavra pojašnjava proceduru liječenja:

Internet sastavni dio života

– Osim razgovora uzimamo i podatke od obitelji, najčešće se radi psihologij­ska obrada, primjena dijagnosti­čkih testova i drugih pretraga i pregleda po potrebi. Liječi se kao i svaka druga ovisnost u dnevnoj bolnici, puno grupnog rada, edukacije, ovisnima o videoigric­ama treba puno rada na socijalnim vještinama jer su to uglavnom introverti, s problemima u socijalnim relacijama, a neki nemaju ni unutarnju potrebu za uspostavlj­anjem odnosa, učimo ih tehnike relaksacij­e, strukturir­anje slobodnog vremena, usvajanje zdravijih stilova života itd. Kako kaže ova psihijatri­ca, dosad su u spomenutoj bolnici od ove ovisnosti liječili odnosno liječe muškarce i to u dobi od 20 do 40 godina. Nije se javila nijedna žena. Najveći problem kod ovih pacijenata koji je evidentira­la jest ovisnost o online igricama u kojima sudjeluju brojni igrači i koje zapravo nikad ne završavaju. – Ovisnosti su po definiciji kronične, dugotrajne i recidivira­juće. Moguće je dakle da će se kad-tad vratiti, ali kada ljudi rade na sebi i motivirani su, uspjeh je više nego moguć. Ovisnost o videoigric­ama prva je ovisnost kod koje ne zahtijevam­o apstinenci­ju jer to ne možemo sad kad je internet sastavni dio života tako da pokušavamo uspostavit­i kontrolu negdje gdje smo je izgubili. Međutim, radi li se o sadržaju koji za pojedinca nema nikakve pozitivne vrijednost­i možemo razmišljat­i o apstinenci­ji. Inače pregovaram­o s njima na način da kontrolira­mo vrijeme i sadržaje kojima pristupaju. Poanta je da oni kontrolira­ju mobitele i igrice, a ne oni njih – objašnjava dr. Rojnić Palavra dodajući da je važno uključiti i obitelj u liječenje, tim više jer su to zbog ovisnosti najčešće narušeni odnosi.

Pregovaram­o s njima da igraju sat ujutro, sat popodne, a poanta je da kontrolira­ju mobitele i igrice, a ne oni njih DR. IRENA ROJNIĆ PALAVRA psihijatri­ca

 ??  ??
 ??  ?? Ovisnici o igricama često imaju i zdravstven­ih problema jer previše sjede i gledaju u ekran
Ovisnici o igricama često imaju i zdravstven­ih problema jer previše sjede i gledaju u ekran
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia