Večernji list - Hrvatska

Siromašnij­i od Hrvata samo Bugari, Rumunji bogatiji i od Mađara

Individual­na kupovna moć i BDP u Hrvatskoj na 61 su posto prosjeka Unije

- ljubica.gataric@vecernji.net

Zemlje sa začelja imaju 2,4 puta niži standard od jakih, mjeri se pojedinačn­a potrošnja robe i usluge bez obzira na to tko ih je osigurao Ljubica Gatarić Nakon što je 2016. pretekla Hrvatsku prema stvarnoj pojedinačn­oj potrošnji u državi (AIC), odnosno kupovnoj moći građana, Rumunjska nas je lani ostavila iza sebe i prema bruto domaćem proizvodu po stanovniku. Hrvatski je BDP prema oba pokazatelj­a koja mjere ekonomsku aktivnost zemalja dogurao na 61% europskog prosjeka, s 59 za AIC, odnosno 60% per capita, ali bez obzira na taj sitni pomak naprijed i dalje smo druga najsiromaš­nija članica EU ispred Bugarske. Rumunjska je po stvarnoj pojedinačn­oj potrošnji (68%) preskočila i Mađarsku (63%) te napada baltičke zemlje, a veliki skok u 2017. ponajprije je posljedica gotovo dvoznamenk­aste stope rasta u prošloj godini.

Kako na sliku utječu cijene

Stvarna pojedinačn­a potrošnja (AIC) pokazuje vrijednost potrošnje građana, bez obzira na to jesu li promatrane robe i usluge platili oni sami ili im je to osigurala država, poput obrazovanj­a ili zdravstven­e zaštite. Kod nekih je država, primjerice Rumunjske, ali i Mađarske, kupovna moć i standard građana veći od prosječnog BDP-a, ali ima i obrnutih situacija, poput vodećeg Luksemburg­a ili skandinavs­kih zemalja, Češke, Slovenije, Irske gdje je kupovna moć građana zbog viših cijena ili usluga koje njihovi stanovnici moraju platiti iz svojeg džepa niža od prosječnog BDP-a po stanovniku. Stvarna pojedinačn­a potrošnja (AIC) po stanovniku varirala je od 55% europskog prosjeka u Bugarskoj ili 61 posto u predzadnjo­j Hrvatskoj do 130% u Luksemburg­u, odnosno standard je u najsiromaš­nijoj članici 2,4 puta niži nego u najbogatij­oj. Kupovna moć u deset je članica iznad prosjeka EU, Njemačka i Austrija petinu su iznad prosjeka, a slijede Velika Britanija, Finska, Belgija, Danska, Nizozemska, Francuska i Švedska, a svi su zabilježil­i razinu između 9 i 14% iznad prosjeka EU.

Jedan prema pet po BDP-u

Lagano približava­nje u 2017. bilo je premalo da vratimo mjesto treće najlošije članice

Kupovna je moć u daljnjih 12 članica četvrtinu ispod prosjeka, primjerice Italija, Irska i Cipar bile su 10% ili manje slabije od prosjeka EU, dok su Španjolska, Litva, Portugal i Češka od 10 do 20% ispod prosjeka. Kupovna moć i standard stanovnika Malte, Grčke, Slovenije, Poljske i Slovačke bila je od 20% do 25% ispod prosjeka. Kupovna moć stanovnika BiH 59% niža je od europskog prosjeka, Crna Gora bolja je od Bugarske i na 56% je prosjeka, dok Srbija kaska s 46%. Ako se bogatstvo države mjeri BDP-om po stanovniku, tada je razlika između najsiromaš­nije i najbogatij­e jedan prema pet. Paritet kupovne moći pokazuje realnije odnose.

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Premijer Plenković hvalio se povećanjem BDP-a, no drugi su rasli brže pa se zaostajanj­e povećalo
PATRIK MACEK/PIXSELL Premijer Plenković hvalio se povećanjem BDP-a, no drugi su rasli brže pa se zaostajanj­e povećalo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia